Kanada'nın New Brunswick eyaleti, 2018 yılından beri tuhaf olaylara sahne oluyor. Çoğu gençlerden oluşan 430 kişiyi pençesine alan gizemli bir hastalık, 39 can kaybına yol açtı. O günden bu yana ne hastalığın adı konabildi ne de sebebi tespit edildi. Ancak vaka sayıları artmaya devam ediyor. İşte filmlere konu olabilecek olaylar zinciri...
#KanadaTürkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan Wall Street Journal, Türkiye'nin küresel arenada güçlenen rolüne dikkat çeken bir analiz yayınladı. 27 Nisan 2022'de Ankara'da gerçekleşen esir takasının detaylarını hatırlatan WSJ, eskiden süper güç çatışmalarında ön sıralarda arabuluculuk yapan İsviçre'nin artık küme düştüğünü ve güç merkezinde Türkiye'nin yer aldığını yazdı. Gazete Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı ise 'Türkye diplomasisinin gizli eli' olarak tanımladı.
#Abd'Tartışmalı, kavgalı’ CHP il kongreleri yapılırken, K. Kılıçdaroğlu ile yakın çalışma arkadaşları olan, görevden aldığı geçmiş genel başkan yardımcıları arasındaki farklılıklar, söz düellosu ve çekişmeler de artıyor.
#CHPGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda Takviyesi“Mutluluk bir varış noktası değil, yolculuğun kendisidir” der, Roy Goodman. Benim de hem yolculuğum hem de mutluluğum Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ve Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) uygulamalarında...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkGenç bir fotomodel çiftin zenginlerle dolu bir gemide yaşadıkları ve bir kazanın ardından çıktıkları adada değişen dengeler... Bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan, Ruben Östlund imzalı ‘Hüzün Üçgeni’, ‘Batı medeniyeti’nin ahlaki ve vicdani anatomisini perdeye taşıyan etkileyici bir hiciv...
#Hüzün ÜçgeniCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaBir önceki yazımda, giyilebilir cihazların geçmişten itibaren gelişimini ve sağlık alanında öne çıkan uygulama alanlarını analiz etmiştim. Son dönemlerde giyilebilir cihazların hem daha hızlı ve gelişmiş hale gelmesi, hem de giderek küçülmesi bu teknolojinin sürekli olarak daha fazla ve farklı alanlarda tüketicilerin kullanımına sunulmasını ve bunun sonuncunda da hayatımızın birer parçası haline gelmesini sağlıyor.
#Ergi ŞenerMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#MüsilajÜrik asit konusu insanların çok fazla karşı karşıya kaldığı en önemli konu başlıkları arasında yer almaktadır. Sizin için çok sorulan Ürik Asit nedir? Ürik Asit yüksekliği ve düşüklüğü nedir? Değeri kaç olmalı şeklindeki soruların yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Ürik Asit Nedir?Evde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#GazetehaberleriDenizlerdeki kirliliğin artması deniz ürünlerinde de ağır metal oluşumunu tetikledi. Bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içeriyor. Ağır metal cıvanın en fazla dip balıkları ve midye, istiridye gibi kabuklu ürünlerde görüldüğünü belirten öğretim üyesi Murat Doğan, ''Dip balıklarında tehlike daha fazla ama yüzey balıkları ve hamsi, istavrit gibi küçük balıklarda tehlike daha az. Haftada 1 kere büyük balık tükettiğinizde problem yaşamayabilirsiniz'' uyarısında bulundu. Yıllar önce cıva zehirlenmesi geçiren ve ellerinin titremesinin nedeninin bundan kaynaklandığını söyleyen yemek eleştirmeni Vedat Milor, “Midye yemek, pil yemek gibidir. Kuruntu yapmayın ancak kendinizde yavaşlık, dengesizlik, karıncalanma hissediyorsanız o zaman doktora görünüp ağır metal testi yaptırın" dedi.
#İstanbulMagnezyumun insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonların çalışması, kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde etkili olduğunu belirten Dr. Serhat Koran “Magnezyum bitkilere renk veren klorofilin temel maddesi olduğu için ıspanak, pazı, brokoli ve enginar gibi sebzelerde bol miktarda bulunur. Bunların dışında Hindistan cevizi ve bitter çikolata da magnezyum yönünden oldukça zengindir” dedi.
#MagnezyumParkinson ve hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni teknoloji beyin pillerinin özelliklerine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh, Yakın zamana kadar dışarıdan şarj edilemeyen pilleri uyguluyorduk ve Parkinson hastalarında beyin pillerinin ömrü 4-6 yıl arasında idi. Daha yüksek elektrik akımına ihtiyaç duyulan distoni hastalarında bu süre daha da kısa olabiliyordu. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde dışarıdan şarj edilebilen ve 20-25 yıla kadar ömrü olan pilleri uygulamaya başladık dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhBunama yani demans çağımızın korkutucu hastalıklarından biri olurken sağlıksız beslenme nedeniyle unutkanlık da çok sık görülüyor. Paketlenmiş gıda ve şekerin unutkanlığa neden olabildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, “Beslenme ve unutkanlık arasında yakın bir ilişki var. Paketlenmiş gıda ve şekerden uzak durmak gerekir. Balık, ciğer, karabiber ve zerdeçal ise yarar sağlar” dedi.
#UnutkanlıkYaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, çok sayıdaki bitki türü ve 2 bin 600 yıllık zeytinyağı kullanımı geçmişi ile göz dolduran İzmir’in, gastronomik bir destinasyon olması için önerilerde bulundu.
#Ege Mutfağı