Yüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkHavalar iyice ısındı. Özellikle koltuk altı terleme sorunu olanlar için sıkıntılı günler başladı. El terlemesi sosyal hayatı zorlaştırırken, ayak terleme sorunu olanlar açık ayakkabı ve terlik giymekte zorlanır. Koltuk altı terlemesi olanlar ise ter kokusundan ve renkli gömlek giyememekten yakınırlar. Sizler için terlememek ve kokmamak için yapılması gerekenlerle ilgili bir yazı derledim.
#Botoksİsilik ter kanallarının hava alamaması ve tıkanması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık türüdür. Sıklıkla bebeklerde görülmesi ile bilinmektedir. Ancak yetişkinlerde de kimi zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İsilik kendi içerisinde dört farklı türe ayrılır. Sıkça sıcak ve nemli havalarda görülen bir rahatsızlıktır sıklıkla kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı durumlarda tıbbi olarak bakımının yapılması gerekmektedir. İşte, tüm detaylar.
Zamanında yapılmış bakımlar, kararında ve doğru müdahaleler hızla akıp geçen zamanda bize yaş almanın keyfini sürdürebilir. ‘Peki nasıl’ sorusunun cevabı belli. Bu haftaki yazımda herkesin bildiği ama uzun zamandır yazmadığım botoks hakkında hatırlatıcı bilgiler vermeyi istedim.
#BotoksAşırı terleme sonucu insanlar, birbirleriyle iletişim kurarken zorlanıyor el sıkışmaktan veya yakın temas kurmaktan çekiniyor, bu nedenle deodorantlara başvuruyorlar. Genelde yaz aylarında sıklıkla kullanılsa da piyasada her mevsim için farklı bileşenler içeren deodorantlar bulunuyor. Yalnız deodorant kullanımı dünyada büyük bir tartışma konusu… Bu tartışmanın odağında da şimdilerde Hollywood ünlüleri var. Peki deodorantlar zararlı mı? Her gün kullanmak ne gibi sorunlara davetiye çıkarır? Dr. Emine Özge Ayabakan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DeodorantHavaların ısınmasıyla birlikte koltuk altı ve el terlemesiyle başvuranların ve soru soranların sayısı arttı. El terlemesi sosyal hayatı zorlaştırırken ayak terleme sorunu olanlar açık ayakkabı ve terlik giymekte zorlanırlar. Koltuk altı terlemesi olanlar ise ter kokusundan ve renkli gömlek giyememekten yakınırlar. Bu haftaki yazımda sizler için ter sorunu çözmek için yapılması gerekenleri anlattım...
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarGünlük hayatta sıklıkla ayakta kalan ve aktif bir hayat geçiren kişilerin hayatları boyunca en az bir kez olsun karşı karşıya kaldığı ayaktaki nasırlar, can yakan bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Peki, ayaktaki nasır nasıl geçer? Nasıra ne iyi gelir?
#Nasıra Ne İyi Gelir?Terleme vücut ısısını ayarlayan önemli bir mekanizma olsa da özellikle yaz aylarında ve sıcak günlerde pek çok kişi için kabusa dönüşebiliyor. Kıyafetlerin ıslak görünmesine yol açarken, koku ve mantar gibi dermatolojik şikayetlere de neden olabiliyor.
#TerlemeTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaTecrübeli ellerde yapıldığında kişileri daha genç ve güzel bir görünüme kavuşturan botoks hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltelim bu hafta. Botoks, tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan uygulamalardan. Fakat yapılan olumsuz eleştiriler, kimi zaman bu tedavinin yanlış anlaşılmasına sebebiyet veriyor.
#Dermatolog Dr. Neslihan DOLARBebeklerde birbirinden farklı rahatsızlıklar olabilir. Özellikle de kafa terlemesi çok sık görülür. Bebeklerin kafa terlemesinin nedenleri farklı olabilir. Bebeklerde kafa terlemesi neden olur? Bebeklerde kafa terlemesinin nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Bebek