Paylaş
Herkese göre zaman farklı akıyor... Kimine göre çok hızlı kimine göre çok yavaş... Ancak tek gerçek var; zamanın öyle ya da böyle aktığı, günlerin ayları ve yılları kovaladığı... Yaşanmışlıkları, anıları biriktirirken dönüşüyoruz, olgunlaşıyoruz, eskiden kendimize dert edindiklerimiz için bugün artık “aman canım sağlık olsun” deyip geçebiliyoruz.
Sağlığımız çok kıymetli ancak bir o kadar da aynada gördüğümüz kendimiz de çok önemli. Sabah yüzünüzü yıkarken gördüğünüz “siz” ile mutlu musunuz?
Hepimiz güne önce kendimize bakarak başlıyoruz, her gün aynada kendimize bir “Günaydın”ımız var. Yıllar içinde her gün silüetimiz değişiyor, günbegün fark etmesek de bir gün geliyor, göz çevremizdeki ilk ince çizgiyi, çene hattındaki sarkmayı ya da dudak çevresinde oluşmaya başlayan çizgiler gözümüze görünür olmaya başlıyor.
Yılların bize nasıl davrandığı aslında kendimize nasıl davrandığımızla doğrudan ilgili, hor davranılmış bir gençlik, nasılsa diye ihmal edilmiş cildimiz gün geliyor “Benim artık görülmeye ihtiyacım var” diyerek bize mesaj vermeye başlıyor.
Oysa zamanında yapılmış bakımlar, kararında ve doğru müdahaleler hızla akıp geçen zamanda bize yaş almanın keyfini sürdürebilir. Panik yerine sükûnet ve sakinlikle anı yaşamamızı sağlayabilir. Peki nasıl sorusunun cevabı belli, bu haftaki yazımda herkesin bildiği ama uzun zamandır yazmadığım botoks hakkında hatırlatıcı bilgiler vermeyi istedim. Umarım faydalanacağınız ve keyifle okuyacağınız bir yazı olur.
Botoks ne zaman ve nerelerde kullanılır?
Botoks, tıbbı ve kozmetik kullanım alanları olan bir toksindir. 1981 yılında kozmetik alanda kullanılmaya başlamıştır. Özellikle yüz bölgesinde kırışıklıkların giderilmesinde ve terleme önleyici; tıbbi olarak da şaşılık, yüz felci, spazmı ve migren gibi birçok farklı hastalığın tedavisinde botoks kullanılır.
Kozmetik olarak kullanılmaya başlandığında botoks yaptırmak bir mitti, botoks yaptırdığını söylemek saklanan bir şeydi, zaman içinde daha geniş kitleler tarafından benimsendi ve artık kullanımı olağan hale geldi.
Mimik kaslarının sürekli çalışmasıyla birlikte ince çizgiler görünür olmaya başlar. Bu çizgilerin derinleşmemesi için botoks sık uygulanan bir yöntemdir, enjekte edildiği bölgede kasları bloke ederek çalışmalarına engel olur. Böylece enjekte edildiği bölgede oluşmaya başlayan çizgilerin derinleşmesinin önüne geçilir.
Botoks en çok kaş arası, göz çevresi ve dudak kenarında oluşan, barkod çizgisi de denen çizgilerin görünümünün iyileştirilmesinde kullanılır.
Botoksla ilgili en çok sorulan sorular:
◊ Botoks ne zaman tutmaya başlar?
Uygulama yapıldıktan 36-48 saat sonra botoksun ilk etkileri görülmeye başlar, 10-14 gün arasında da tamamen tutmuş olur.
◊ Botoks ne kadar aralıklarla tekrar edilmelidir?
Botoksun etkisi 4-6 ay arasında sürer. Bu süre düzenli botoks yaptırıldığı takdirde zamanla uzar. Ancak buradan belirtmek isterim ki botoksun etkisi kişiden kişiye değişir. Bu yüzden de kesin süreler söylemek doğru olmaz.
◊ Botoks yaptırdıktan sonra neler dikkat edilmeli?
Botoks yapıldıktan sonra takip eden 24 saatte sıcak duş yapmaktan, spor ve egzersiz yapmaktan kaçınılmalı, çok fazla öne doğru eğilmemeli. Sonrasında normal hayatınıza devam edebilirsiniz.
Değerli okuyucularım, hamile ve emziren annelere kesinlikle botoks yaptırmalarını önermiyoruz ve yine lütfen hep belirttiğim gibi botoksunuzu bu işin eğitimizi almış uzman doktorlara yaptırınız.
Merdiven altı olarak tabir edilen salonlarda, diploması olmayan kişilere kesinlikle yaptırmayınız ve fiyat odaklı kampanyalardan uzak durun. Unutmayın her şeyin başı sağlık...
Paylaş