Paylaş
Botoks bir çeşit yılan zehri midir?
Bu soruya yıllardır cevap veriyorum. Yine cevabım; hayır! Botoks, birçok kişinin düşündüğü gibi yılan zehrinden değil, laboratuvar ortamında “Clostridium Botulinum” isimli bakteriden elde edilen bir ilaçtır. İlk kez oftalmologlar tarafından şaşılık tedavisi için kullanılmıştır. Sonrasında derideki kırışıklıklar için FDA tarafından onay alınarak uygulanmaya başlanmış ve zamanla kullanımı yaygınlaşmıştır.
Botoks sonrası yüzüm şişecek mi?
Yine halk arasında, sıklıkla televizyon ünlülerinde görülen şişkin ve abartılı yüzler botoks ile ilişkilendirilir. Oysa botoks yüzde şişkinlik yapmaz. Bu görünüm, dolgu maddesi veya yağ enjeksiyonları ile ilişkilidir. Botoks, mimik kırışıklığına neden olan kaslarda gevşeme ve rahatlama yaptığı için mimik kırışıklıklarını azaltan bir uygulamadır. Yüze hacim vermek amacıyla kullanılmaz. Hatta halk arasında “dudak botoksu” gibi tanımlamalar vardır ki tamamen asılsızdır. Dudak içine botoks yapılmaz. Dudaklara hacim veren uygulama; dolgudur.
Yüzümde şaşkın bir görüntü mü olacak?
Hayır, botoks yüzde ifade kaybına neden olmaz. Doğru ellerde yapılan bir botoks uygulamasında mimikler korunur. Çünkü tecrübeli olan uzman doktor, botoksun dozunu buna göre ayarlar. İfadesiz görünüm genellikle botoks enjeksiyonunun aşırı dozda uygulanmasının bir sonucudur. Geçmişte botoks enjeksiyonları sırasında anatomik noktaları belirleyememek, oranı ayarlayamamak gibi acemice hatalar bu şaşkın ve ifadesiz görüntüye neden olabiliyordu. Artık doktorlar çok daha tecrübeli, hastaneler çok daha donanımlı. Deneyimli bir doktor hangi kasa ne kadar uygulama yapılacağını bildiğinden sonuç doğal görünecektir. Botoks kas aktivitesini azaltacak, ancak tamamen de azaltmayacak şekilde dikkatlice uygulanmalıdır. İyi bir sonuç için uzman bir hekimle görüşmelisiniz.
Etkisi geçince yüzüm eskisinden daha mı kötü olacak?
Botoks uygulaması da pek çok diğer estetik uygulama gibi geçicidir. Etkisi ortalama 4-6 ay devam eden ilaç, kaslarınızı onaracak ve mimik kırışıklıklarınızı düzeltecektir. Ancak etkisi geçmeye başladığında, cildiniz olması gerekenden daha iyi bir konumda olacaktır. Botoks tedavilerinizi düzenli aralıklarla yaptığınızda kırışıklıklarınızın kötüleşmesini önleyecektir. Botoks yapmayı bırakmaya karar verirseniz, botoksun kas gevşetici etkisini yavaşça kaybedersiniz ve yüz hareketleriyle kırışıklıklar normal şekilde gelişmeye devam eder. Botoks kırışıklıkların oluşumunu hızlandırmaz veya görünümünü kötüleştirmez. Bunun yerine kırışıklıklarınız tedaviye başlamadan önce nasılsa o noktaya hatta çoğu kişide daha da iyi bir duruma geri döner.
Sadece estetik nedenlerle mi kullanılır?
Tabii ki hayır. Botoks aslında çok eskiden beri tıbbi nedenlerle kullanılmaktadır. Estetik sektöründe ilk kullanımı da şaşılık tedavisi sırasında göz çevresindeki çizgi ve kırışıklıkların azaldığının fark edilmesiyle başlamıştır. Botoks; şaşılık, göz kapağında kas spazmı, kronik migren, servikal distoni, aşırı aktif mesane, spastisite gibi bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek amacıyla kullanılır. Ayrıca koltuk altı, ellerde ve ayaklarda görülen aşırı terleme sorunlarında da botoks güvenle kullanılmaktadır.
Enjeksiyon ağrılı mıdır?
Botoks çok ufak iğne uçlarıyla yapılan son derece konforlu uygulamalardandır. Hatta botoks tedavileri genellikle “öğle tatili prosedürü” olarak adlandırılır, çünkü hızlıdır ve sosyal hayata ara vermenize gerek yoktur. Kişinin ağrı eşiğine göre değişmekle birlikte enjeksiyonlar nedeniyle oluşan ağrılar, iğneler çok ince olduğundan tamamen yönetilebilir. Yani enjeksiyon sırasında belki çok hafif bir acı hissedersiniz. Ancak öncesinde soğuk buz uygulamaları yapıldığında veya uyuşturucu anestezik krem uygulandığında, prosedür neredeyse ağrısız gerçekleşir.
Etkisi hemen başlar mı?
Botoks bir ilaçtır ve etkisi ortalama 3 günde başlamakta, 1 haftada belirginleşmekte ve 15 günde maksimum olmaktadır. Uygulama seansı çıkışı kişinin yüzünde değişiklik gözlenmez. İlk 15 gün içinde zaman zaman simetrik olmayan etkiler görülebilir. Her kas aynı derece etkilenmeyebilir. Ancak 15 günün sonunda karar verilmelidir. 15 günün sonunda gerekirse uygun eklemeler ve düzeltmeler yapılabilmektedir.
Botoks için genç miyim?
Botoks aslında genç yaşta olanların yaptıracağı bir önleyici antiaging tedavidir. Şöyle ki; kırışıklıklar olmadan kırışmanızı önleyecektir. Botoksun diğer yüz gençleştirme operasyonlarına nazaran en iyi yönlerinden biri de kırışıklıklar yüze tam olarak oturmadan işlem yapılabilmesidir. Yani 30’lu yaşlarınızda yavaş yavaş size el sallayan ince kırışıklıklarınız için botoks işlemi yaptırabilirsiniz, daha derin kırışıklıkları beklemenize gerek yoktur. Botoks özellikle hareketlerin tekrar edilmesi ile oluşan mimik çizgilerinin oluşmasını engellemek için kullanılmaktadır. Erken yaşta başlanmasının faydası vardır. Kasların kasılması ne kadar erken yumuşatılırsa o kadar az kırışıklık oluşmaktadır. Üstelik kırışıklıkların tam olarak yerleşmesini beklememek daha iyidir. Çünkü yüze tamamen yerleşmiş ve derinleşmiş bir kırışıklığa belki yeterli olmayacak ve başka cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulacaktır.
Paylaş