Paylaş
Nefes kokusu
Yanınızda diş fırçası, diş macunu veya nefes tazeleyici sakız taşımak hoş olmayan nefes kokularıyla başa çıkmanın kolay bir yoludur. Eğer bunlar mevcut değilse daha kolay bir yol deneyebilirsiniz: Su içmek. Nefes kokusu çoğu zaman ağızdaki kokuya neden olan veya kokuya neden olmayan bakterilerin oranının çok fazla artmasıyla meydana gelir. Su içmek sadece bu bakterileri yerinden etmekle kalmaz aynı zamanda ağızdaki bakterilerin büyümesini durduran ve ölü hücreleri temizleyen tükürük salgısını aktive eder. Sarmısak, soğan, kahve ve alkol gibi nefes kokusunu tetikleyen gıdalardan uzak durmak da yardımcı olacaktır.
Denge kaybı
İnsanlar vertigo, sersemlik, bitkinlik veya ayakla ilgili problemler gibi birçok nedenden dolayı denge kaybı yaşayabilir. Baş dönmesi çoğu zaman vücudun susuz veya aç kalmasıyla tetiklendiğinden biraz su içerek veya doğal şeker içeren bir şeyler yiyerek duyularınızı tazelemeyi deneyebilirsiniz. Derin nefes almak ve dikkatinizi belirli bir noktaya odaklamak da yardımcı olabilir.
Karın guruldaması
Sizin veya yakınlarınızın mizah anlayışı ne kadar gelişmiş olursa olsun karın guruldaması tuhaf ve utanç verici anlar yaşamanıza sebep olabilir. Karnınız guruldamaya başladı mı yapacağınız tek şey midenizin senfonisini bitirmesini beklemektir. Yine de alabileceğiniz bazı önleyici tedbirler mevcut. Karın guruldaması laktoz intoleransı gibi gıda intoleransı, gazlı içecekler içme, yapay tatlandırıcılı besinler tüketme ve çok hızlı yiyerek ya da sakız çiğneyerek çok fazla hava yutmak gibi nedenlerden dolayı tetiklenebilir. Ayrıca bedeninizin mevcut pozisyonunu değiştirmek veya vücudunuzu gevşetmek de sindirim sisteminizin işini daha rahat görmesini sağlayacaktır.
Hıçkırık
Çocukken, hıçkıran birini korkutmanın hıçkırığı keseceğine dair söylentileri duymuşsunuzdur. Neyse ki bundan daha önce deneyebileceğiniz şeyler de mevcut. Hıçkırık diyaframdaki sinir spazmlarından kaynaklandığı için vücudun bu bölümünü rahatlatmak bu mahcup edici durumun önlenmesine yardımcı olabilir. Burnunuzu ve ağzınızı elinizle kapamak vücuda ekstra karbondioksit dolmasını sağlayacağından işe yarayabilir. Nefesinizi tutarak karbondioksiti ciğerlerinizde tutmak da aynı etkiyi yaratır.
Yol tutması
İster araba yolculuğu ister gemi yolculuğu olsun yol tutması her türlü yolculuğunuzun tadını kaçırabilir. İç kulakta meydana gelen bir bozukluk veya duyulardaki bir karışıklık sebebiyle meydana geldiği düşünülen bu problem için birkaç çözüm önerisi de mevcut. Arabada önünüze bakmak veya denizde ufuk çizgisine bakmak gibi dikkatinizi bir yere odaklamak da hassasiyetin azalmasına yardımcı olabilir. Bir diğer yol da yağsız tuzlu kraker veya gazlı içecek içerek mide bulantısıyla savaşmak.
Kıyafetten belli olacak derecede terlemek
Terlemenin önüne geçmek için, hava alabilen kıyafetler giymek, çok acı/baharatlı yemekler ve kafeinden uzak durmak, reçetesiz satılan terleme önleyici ilaçlar kullanmak gibi çeşitli önlemler mevcut olsa da ter lekesi bir kez gözükmeye ve yayılmaya başladı mı bu çözümler de pek işe yaramayabilir. Bir kere terlemeye başladınız mı yapılabilecek en iyi şey doğru nefes egzersizleri ve kısa bir meditasyon veya durumunuz müsaitse, bir yoga duruşuyla vücudunuzu rahatlatmaktır. Terlemek çoğu zaman anksiyete sonucu olur ve leke oluşacak stresine girmek problemi daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz.
Bayram sağlığının 3 püf noktası
Bugün bayramın ikinci günü. Herkesin Kurban Bayramı’nı kutluyorum. Bu bayram et ve tatlı ağırlıklı beslenenler için kilo almak kaçınılmaz oluyor. Ancak bayram sonrası protein ve içilen su miktarını arttırır, çiğ veya buharda pişmiş sebze ve salata ağırlıklı bir beslenme düzeni uygularsanız kilolar alındığı hızla kısa sürede verilebilir. Bunu unutmayın.
Kurban Bayramı’yla birlikte et tüketimi artıyor. Bu, içerdiği yağ nedeniyle kişinin sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Ancak eti doğru şekilde tüketirseniz; vücuda olan zararlarını da minimuma indirebilirsiniz. Kırmızı et, vitamin açısından oldukça zengin bir besin kaynağı. Ancak doğru pişirme yöntemleri tercih edilmezse hem besin kaybı yaşanır hem de sağlık için zararlı olur. Bu nedenle kurban etini pişirirken kızartma ve kavurmadan kaçınmalı; haşlama veya ızgarayı tercih etmelisiniz. Kızartmalar yerine, fırında kendi suyu ve yağıyla pişirmeyi tercih etmelisiniz. Et yemeklerinin yanında; bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı eklediğiniz bol sebze ve yeşilliklerden oluşan salatanın da bulunması, o öğünü daha dengeli bir hale getirmenize yardımcı olur. Ayrıca salatanıza bolca domates ekleyerek domatesin içinde bulunan likopenden faydalanabilirsiniz. Posa ve su yönünden zengin salataları sofranızdan eksik etmeyin. Böylece sindirimi zor olan etlerin, gaz, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklar yaşatmasına engel olabilirsiniz. Çiğ sebzelerle beraber tüketilen etlerin sindirimi de hem sebzenin yapısında bulunan posa hem de C vitamini sayesinde kolaylaşıyor. Etin yanında beyaz pilav ya da makarna yerine bulgur pilavını tercih edin. Eğer seçme şansınız varsa, hamurlu tatlılar yemek yerine daha hafif olan sütlü tatlıları ya da meyveyle yapılanları tercih edin. Kahve ve çay yerine bitki veya meyve çayları tercih edin. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi; uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozuklukları gibi birtakım rahatsızlıklara neden olabilir. Tatil boyunca belki rutin egzersiz yapamazsınız onun yerine yürüyüş yapmayı deneyin. Bayram tatili boyunca sağlığınızı ihmal etmeyin.
Paylaş