zeynep bilgehan haberleri sayfasında zeynep bilgehan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 447 zeynep bilgehan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu yıl sahnedeki 60. yılını kutlayan tiyatromuzun usta ismi Suna Keskin ile beraberiz. Onu evde bulmak zor; ya sahnede ya izleyici koltuğunda ya da turnede… Diyor ki: “Çok titizdim, patatesleri, elmaları bile sabunluyordum. Beni tiyatro iyileştirdi. Tiyatroyla insan daha mutlu, daha keyifli, daha sosyal, daha eğlenceli oluyor.”
#Suna KeskinSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet KarakuşSelanik göçmeni mübadil bir ailenin torunu olarak Nilüfer ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde dünyaya geliyor. Çocukluğu tarlalarda, bağlarda, bahçelerde geçiyor. Öğrencilik yıllarında kente gelse de gönlü doğadan kopmuyor; çok uzun yıllar çiçekçilerde çalışıyor. 1999 seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı seçilerek girdiği siyasette 25 yılı geride bırakmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eski albümleri karıştırdık…
#Nilüferİş hayatına çok genç yaşta, memleketi Kütahya’da başlıyor; işleri zora giren girişimci babanın yardımcı ortağı olarak… Ancak “zor, kriz, uyumsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık” gibi kelimeleri kullanmaktan hoşlanmıyor. 1970’lerde bir ‘halk girişimi’ olarak kurulan Kütahya Porselen’i bugün dünyanın çeşitli yerlerinde de fabrikaları olan dev bir marka haline getiriyor. NG Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile eski albümleri karıştırıp iş hayatında başarı getirecek tüyolar aldık.
#Nafi GüralLakabı: Sihirli Flüt… Küçük yaşta eline aldığı flüt ona önce bir arkadaş, sonra da büyülü bambaşka dünyalara açılan bir anahtar oluyor. Bugün sahnede bu anahtarla dinleyenleri de büyülü dünyalara davet ediyor. Ünlü flüt virtüözü, devlet sanatçımız Şefika Kutluer, “Nefesin içinde geçmiş yaşantılarımız, kayıtlarımız gizlidir. Parmak izi gibi kişiye özeldir, herkesinki farklıdır. Aynı flütten aynı parçayı siz çalınca başka, ben çalınca başka ses çıkar” diyor.
#Şefika KutluerSene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurBir insan nasıl olur da daha önce defalarca dinlediğimiz bir besteyi çaldığında sanki ilk defa dinliyormuşsunuz gibi sizi etkileyebilir, kulağınıza giren melodiyle yanınızda ya bir çağlayan akıyor ya da bir kalp sızısı tamir oluyor gibi hissettirir? Türk halk müziğinin en sevilen isimlerinden Erdal Erzincan ile buluştuk; hem hayat hikâyesini dinleyip bu sorunun yanıtını aldık hem de ‘bir yaşam tarzı’ olarak nitelendirdiği bağlamanın günümüz dünyasındaki yerini konuştuk.
#Erdal ErzincanBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerOnun için doğduğundan beri siyasette diyebiliriz; Milli Görüş Hareketi içinde yetişiyor, 10 yaşında sınıf başkanlığıyla yöneticiliğe adım atıyor, 13 yaşından itibaren siyasi örgütlenme faaliyetleri içinde bulunuyor. Bugün dördüncü döneminde yüzde 51 oyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden birini yönetiyor; Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu. Sıcak siyaset gündemi içinde hem kendi hikâyesini hem Milli Görüş geleneğinin dününü, bugününü dinledik…
#Tevfik GöksuÇocukluğu Çatalca’daki bir köyde traktör üstünde geçiyor. Evde annesinden Türk klasik müziği öğrenirken komşularından Trakya seslerine aşinalık kazanıyor. Asıl tutkusuysa geceleri radyoda dinleyip öğrendiği caz müziğine oluyor. “Caz Türkiye’de müşteri kovmak için çalınıyordu. Sonra lobi müziği oldu” diyen Türk caz müziğinin ‘özgün’ ismi, Devlet Sanatçısı Okay Temiz’le eski albümleri karıştırdık...
#Okay TemizSene 1970’ler… Başkent Ankara’nın ilk ‘gökdeleni’ yapılıyor. Şantiyenin yanındaki duvara oturmuş 15 yaşında bir çocuk hayranlık içinde inşaatı izliyor. O çocuğun bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında imzası var. TAV Havalimanları kurucu ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener... “Allah ömür verirse 85 yaşına kadar çalışacaksın, sonra ofisten eve gidip öleceksin. Bizim gibi insanlar çalışmayı birden bırakırsa 2024’ün gözde kavramıyla ‘beyin çürümesi’ yaşarız” diyor.
#TAV HavalimanlarıİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldik, onu bugünlere getiren hayat yolculuğunu dinledik. Dervişoğlu, “Ben siyasete girmedim, siyasetin içine doğdum” diyor: “Babam çocuklarına Adalet, Müsavat, Hürriyet isimlerini koyup aile cüzdanına not düşüyor: ‘Türkiye’de ne yoksa çocuklarıma isim olarak onu verdim. Onlar da ömürleri boyunca isimlerinin anlamları peşinde koşsunlar.’ Ben de doğduğum günden bugüne 65 yıldır hürriyet, eşitlik ve adalet peşinde koşuyorum. Türkiye hâlâ bunları arıyor.”
#İYİ PartiSpotify’ın ‘en çok dinlenen müzikler’ listesinin zirvesinde yer alan şarkılar, ‘Romantik müzikler nereye gitti?’ tartışmasını başlatmıştı. Yılın son pazar gününde ‘pop müzik arkeoloğu’, nostaljik yıldızların yapımcısı Hakan Eren ile arşivinde yolculuğa çıktık; hem kendi hikâyesini dinledik hem Gönül Yazar’dan Ajda Pekkan’a 1970’lerin prenseslerini konuştuk...
#Hakan ErenBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalPolitikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#RusyaTam 60 yıldır TBMM çatısı altında… 16. dönemden bugüne binlerce milletvekili gördü, siyasi tarihimize iz bırakan isim ve olaylara tanıklık etti. Fotoğrafları, siyaset hafızamız için paha biçilemez bir arşiv niteliğinde. Usta fotomuhabiri Mustafa İstemi, nam-ı diğer ‘İstemi Ağabey’i TBMM’de yakaladık. Özel izinle TBMM Genel Kurulu’na girip çektiği unutulmaz karelerin hikâyelerini ve meslek sırlarını bizzat yerinde dinledik...
#Mustafa İstemiKendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel YalovaŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirBu yıl sahnedeki 60. yılını kutlayan tiyatromuzun usta ismi Suna Keskin ile beraberiz. Onu evde bulmak zor; ya sahnede ya izleyici koltuğunda ya da turnede… Diyor ki: “Çok titizdim, patatesleri, elmaları bile sabunluyordum. Beni tiyatro iyileştirdi. Tiyatroyla insan daha mutlu, daha keyifli, daha sosyal, daha eğlenceli oluyor.”
#Suna KeskinSon romanı ‘Bana Bir Resmini Yolla’ Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen, geçen aralıkta ‘Şiirin Vakti’ kitabı yayınlanan şair-yazar Hidayet Karakuş ile buluştuk. Yalvaç’ın Kurusarı köyünde masal gibi bir çocukluk geçiren, sonra 33 yıl öğretmenlik yapan Karakuş’la hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘şiir’i konuştuk...
#Hidayet KarakuşSelanik göçmeni mübadil bir ailenin torunu olarak Nilüfer ilçesine bağlı Özlüce Köyü’nde dünyaya geliyor. Çocukluğu tarlalarda, bağlarda, bahçelerde geçiyor. Öğrencilik yıllarında kente gelse de gönlü doğadan kopmuyor; çok uzun yıllar çiçekçilerde çalışıyor. 1999 seçimlerinde Nilüfer Belediye Başkanı seçilerek girdiği siyasette 25 yılı geride bırakmış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile eski albümleri karıştırdık…
#Nilüferİş hayatına çok genç yaşta, memleketi Kütahya’da başlıyor; işleri zora giren girişimci babanın yardımcı ortağı olarak… Ancak “zor, kriz, uyumsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık” gibi kelimeleri kullanmaktan hoşlanmıyor. 1970’lerde bir ‘halk girişimi’ olarak kurulan Kütahya Porselen’i bugün dünyanın çeşitli yerlerinde de fabrikaları olan dev bir marka haline getiriyor. NG Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ile eski albümleri karıştırıp iş hayatında başarı getirecek tüyolar aldık.
#Nafi GüralLakabı: Sihirli Flüt… Küçük yaşta eline aldığı flüt ona önce bir arkadaş, sonra da büyülü bambaşka dünyalara açılan bir anahtar oluyor. Bugün sahnede bu anahtarla dinleyenleri de büyülü dünyalara davet ediyor. Ünlü flüt virtüözü, devlet sanatçımız Şefika Kutluer, “Nefesin içinde geçmiş yaşantılarımız, kayıtlarımız gizlidir. Parmak izi gibi kişiye özeldir, herkesinki farklıdır. Aynı flütten aynı parçayı siz çalınca başka, ben çalınca başka ses çıkar” diyor.
#Şefika KutluerSene 1950’ler… Eskişehir’in Sivrihisar kasabasında bir demirci atölyesinde 4-5 yaşlarında bir çocuk babasının adeta sanatçı inceliğiyle at arabaları yapmasını, dirençli çeliklerin örslerde dövülerek zarif şekillere girmesini hayranlıkla izliyor. Ellerle yapılan bu mucizeye tanıklık etmenin büyüsü civardaki antik Roma ve Frig kalıntılarının estetik görünümüyle de birleşince sanatçı olması kaçınılmaz oluyor! Türkiye’nin 2. kuşak heykeltıraşlarından Metin Yurdanur ile eski albümleri karıştırdık.
#Metin YurdanurBir insan nasıl olur da daha önce defalarca dinlediğimiz bir besteyi çaldığında sanki ilk defa dinliyormuşsunuz gibi sizi etkileyebilir, kulağınıza giren melodiyle yanınızda ya bir çağlayan akıyor ya da bir kalp sızısı tamir oluyor gibi hissettirir? Türk halk müziğinin en sevilen isimlerinden Erdal Erzincan ile buluştuk; hem hayat hikâyesini dinleyip bu sorunun yanıtını aldık hem de ‘bir yaşam tarzı’ olarak nitelendirdiği bağlamanın günümüz dünyasındaki yerini konuştuk.
#Erdal ErzincanBu yıl 50. yılını kutlamaya hazırlanan İnönü Üniversitesi’nin Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde son birkaç yıldır dünya çapında başarılara imza atılıyor. En son geçen eylül ayında gerçekleştirilen yedili çapraz karaciğer nakilleriyle birbirini hiç tanımayan yedi hasta hayata tutundu. Merkezin başında Malatya’nın kendi topraklarından bir isim var: Prof. Sezai Yılmaz. Onunla eski albümleri karıştırıp kendi hikâyesini dinledik; ‘vücudun motoru, bir derya deniz’ dediği ‘karaciğer’i ve yapılan çalışmaları daha yakından öğrendik…
#KaraciğerOnun için doğduğundan beri siyasette diyebiliriz; Milli Görüş Hareketi içinde yetişiyor, 10 yaşında sınıf başkanlığıyla yöneticiliğe adım atıyor, 13 yaşından itibaren siyasi örgütlenme faaliyetleri içinde bulunuyor. Bugün dördüncü döneminde yüzde 51 oyla İstanbul’un en büyük ilçelerinden birini yönetiyor; Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu. Sıcak siyaset gündemi içinde hem kendi hikâyesini hem Milli Görüş geleneğinin dününü, bugününü dinledik…
#Tevfik GöksuÇocukluğu Çatalca’daki bir köyde traktör üstünde geçiyor. Evde annesinden Türk klasik müziği öğrenirken komşularından Trakya seslerine aşinalık kazanıyor. Asıl tutkusuysa geceleri radyoda dinleyip öğrendiği caz müziğine oluyor. “Caz Türkiye’de müşteri kovmak için çalınıyordu. Sonra lobi müziği oldu” diyen Türk caz müziğinin ‘özgün’ ismi, Devlet Sanatçısı Okay Temiz’le eski albümleri karıştırdık...
#Okay TemizSene 1970’ler… Başkent Ankara’nın ilk ‘gökdeleni’ yapılıyor. Şantiyenin yanındaki duvara oturmuş 15 yaşında bir çocuk hayranlık içinde inşaatı izliyor. O çocuğun bugün dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında imzası var. TAV Havalimanları kurucu ortağı ve TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sani Şener... “Allah ömür verirse 85 yaşına kadar çalışacaksın, sonra ofisten eve gidip öleceksin. Bizim gibi insanlar çalışmayı birden bırakırsa 2024’ün gözde kavramıyla ‘beyin çürümesi’ yaşarız” diyor.
#TAV HavalimanlarıİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile bir araya geldik, onu bugünlere getiren hayat yolculuğunu dinledik. Dervişoğlu, “Ben siyasete girmedim, siyasetin içine doğdum” diyor: “Babam çocuklarına Adalet, Müsavat, Hürriyet isimlerini koyup aile cüzdanına not düşüyor: ‘Türkiye’de ne yoksa çocuklarıma isim olarak onu verdim. Onlar da ömürleri boyunca isimlerinin anlamları peşinde koşsunlar.’ Ben de doğduğum günden bugüne 65 yıldır hürriyet, eşitlik ve adalet peşinde koşuyorum. Türkiye hâlâ bunları arıyor.”
#İYİ PartiSpotify’ın ‘en çok dinlenen müzikler’ listesinin zirvesinde yer alan şarkılar, ‘Romantik müzikler nereye gitti?’ tartışmasını başlatmıştı. Yılın son pazar gününde ‘pop müzik arkeoloğu’, nostaljik yıldızların yapımcısı Hakan Eren ile arşivinde yolculuğa çıktık; hem kendi hikâyesini dinledik hem Gönül Yazar’dan Ajda Pekkan’a 1970’lerin prenseslerini konuştuk...
#Hakan ErenBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalPolitikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#RusyaTam 60 yıldır TBMM çatısı altında… 16. dönemden bugüne binlerce milletvekili gördü, siyasi tarihimize iz bırakan isim ve olaylara tanıklık etti. Fotoğrafları, siyaset hafızamız için paha biçilemez bir arşiv niteliğinde. Usta fotomuhabiri Mustafa İstemi, nam-ı diğer ‘İstemi Ağabey’i TBMM’de yakaladık. Özel izinle TBMM Genel Kurulu’na girip çektiği unutulmaz karelerin hikâyelerini ve meslek sırlarını bizzat yerinde dinledik...
#Mustafa İstemiKendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel YalovaŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan EkberTürkiye’de geniş kamuoyu onu ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinin ‘Behzat Amiri’ olarak tanıdı. Tiyatrosever Ankaralılarsa onu önce Devlet Tiyatroları ve ardından kurucusu olduğu Tatbikat Sahnesi’ndeki performanslarıyla biliyordu. Bugünse karşımızda Etimesgut Belediye Başkanı olarak bulunuyor Erdal Beşikçioğlu… Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıldönümünde (bugün) başlayan ‘KentFest’ vesilesiyle Beşikçioğlu ile bir ‘Ankara söyleşisi’ yaptık...
#Erdal BeşikçioğluTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMM