zeynep bilgehan haberleri sayfasında zeynep bilgehan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 429 zeynep bilgehan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel YalovaŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan EkberTürkiye’de geniş kamuoyu onu ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinin ‘Behzat Amiri’ olarak tanıdı. Tiyatrosever Ankaralılarsa onu önce Devlet Tiyatroları ve ardından kurucusu olduğu Tatbikat Sahnesi’ndeki performanslarıyla biliyordu. Bugünse karşımızda Etimesgut Belediye Başkanı olarak bulunuyor Erdal Beşikçioğlu… Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıldönümünde (bugün) başlayan ‘KentFest’ vesilesiyle Beşikçioğlu ile bir ‘Ankara söyleşisi’ yaptık...
#Erdal BeşikçioğluTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz Ülkeİstanbul Boğazı, bu hafta rutin deniz trafiğiyle beraber heyecanlı bir yarışa ev sahipliği yaptı; 11 ülkeden 100 takımın katıldığı yelken yarışı Bosphorus Cup. Bu yıl ‘Rüzgârlar Tiyatrosu’ temasıyla 23. kez düzenlenen etkinliğin kurucusu Orhan Gorbon ile buluştuk. Hem albümleri karıştırıp Türkiye’nin en eski seramik markalarından biri olan Gorbon ailesinin fırtınalı hikâyesini dinledik hem de İstanbul’un limonata tadı veren rüzgârlarını öğrendik...
#Orhan GorbonÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiBotter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADCumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranBu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumBir kuşak, spor müsabakalarını onun ‘Bendeniz Orhan Ayhan’ diye başlayan sesiyle dinledi... Duayen spor spikeri, boks maçlarının unutulmaz sesi Orhan Ayhan meslekte geçirdiği 61 yılla ‘dünyada en uzun kariyere sahip erkek spor spikeri unvanını’ elde ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu vesileyle, hem de tam Paris Olimpiyatları’nın başlamasını da fırsat bilip buluştuk; eski albümleri karıştırıp renkli anıları dinledik...
#Orhan AyhanBir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih KısaparmakKendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerTiyatro kariyeri çocukluğunda antik sahne kalıntıları içinde zeytin toplamaya gelenlere yaptığı gösterilerle başlıyor. Ancak ailesi onu bir ‘Machiavelli prensi’ olarak yetiştiriyor. Eşzamanlı olarak hem hukuk hem konservatuvar okuduysa da tercihini siyasetten yana kullanıyor. Türkiye onu 90’lı yıllarda merkez sağın prensi olarak tanıdı: Yüksel Yalova... Devlet bakanlığı ve TBMM Başkanvekilliği görevlerinden sonra 2002 yılında aktif siyasetten ayrılan Yalova, 45 sene sonra ilk göz ağrısı tiyatroya döndü. Bu vesileyle buluştuk, eski albümleri karıştırdık….
#Yüksel YalovaŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayTürk halk müziği sanatçılarının senfonik orkestra ile eserleri seslendirmeleri son yıllarda hayli popülerleşti. Bu akımın 1990’lardaki ilk öncülerinden, anonim türkülerimizi orkestra eşliğinde ilk kez seslendiren opera sanatçımız İhsan Ekber ile buluştuk; Kerkük’ten Ankara’ya uzanan duygusal hikâyesini dinledik...
#İhsan EkberTürkiye’de geniş kamuoyu onu ‘Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi’ dizisinin ‘Behzat Amiri’ olarak tanıdı. Tiyatrosever Ankaralılarsa onu önce Devlet Tiyatroları ve ardından kurucusu olduğu Tatbikat Sahnesi’ndeki performanslarıyla biliyordu. Bugünse karşımızda Etimesgut Belediye Başkanı olarak bulunuyor Erdal Beşikçioğlu… Ankara’nın başkent oluşunun 101. yıldönümünde (bugün) başlayan ‘KentFest’ vesilesiyle Beşikçioğlu ile bir ‘Ankara söyleşisi’ yaptık...
#Erdal BeşikçioğluTBMM, iki aylık bir tatil sürecinden sonra bu hafta yasama yılına başladı. Siyasette ‘normalleşme’ rüzgârları eserken herkesin temennisi milletin vekillerinin TBMM’de kavgasız-yumruksuz oturumlar yapması… Peki medeni müzakere nasıl yapılır? 33 yıl geçirdiği TBMM’de milletvekilliği ve bakanlık, 2007-2009 arası Meclis Başkanlığı yapan siyasette ‘sakin güç’ ve ‘ağabey’ konumundaki Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan ile buluştuk; eski albümleri karıştırıp siyasete yönelik tavsiye ve tespitlerini dinledik.
#TBMMDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz Ülkeİstanbul Boğazı, bu hafta rutin deniz trafiğiyle beraber heyecanlı bir yarışa ev sahipliği yaptı; 11 ülkeden 100 takımın katıldığı yelken yarışı Bosphorus Cup. Bu yıl ‘Rüzgârlar Tiyatrosu’ temasıyla 23. kez düzenlenen etkinliğin kurucusu Orhan Gorbon ile buluştuk. Hem albümleri karıştırıp Türkiye’nin en eski seramik markalarından biri olan Gorbon ailesinin fırtınalı hikâyesini dinledik hem de İstanbul’un limonata tadı veren rüzgârlarını öğrendik...
#Orhan GorbonÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiBotter Apartmanı, Bulgur Palas, Hasanpaşa Gazhanesi, Çubuklu Silolar, Büyükada Taş Mektep… Bunlar İstanbul’da çok uzun süre atıl kaldıktan sonra restore edilip, ücretsiz olarak kamuya açılan tarihi mekânlardan yalnızca birkaçı. Restorasyonları gerçekleştiren İBB Kültür Varlıkları Dairesi çatısı altında çalışan İBB Miras’ın kurucusu Mahir Polat ile buluştuk; hem kendi geçmişini dinledik hem güncel kültürel miras meselelerini konuştuk.
#Bulgur PalasBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADCumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranBu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumBir kuşak, spor müsabakalarını onun ‘Bendeniz Orhan Ayhan’ diye başlayan sesiyle dinledi... Duayen spor spikeri, boks maçlarının unutulmaz sesi Orhan Ayhan meslekte geçirdiği 61 yılla ‘dünyada en uzun kariyere sahip erkek spor spikeri unvanını’ elde ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bu vesileyle, hem de tam Paris Olimpiyatları’nın başlamasını da fırsat bilip buluştuk; eski albümleri karıştırıp renkli anıları dinledik...
#Orhan AyhanBir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitBir süre önce basın mensuplarının “Sizi sahnelerde göremiyoruz” sözlerine şöyle yanıt vermişti: “Kişiye özel, herhangi bir lüks mekândan 3-5 milyon da teklif gelse kabul etmem. Ortadirek bir ailenin çocuğuydum. Konserlerime cebine 20 lira koyan biri gelip beni dinleyip eğlenmeli ve evine dönebilmeli.” Türk halk müziğinin usta ismi Fatih Kısaparmak ile buluştuk; bu sözleri üzerinden hem hayat hikâyesini dinledik hem güncel konulara eğildik.
#Fatih Kısaparmakİnşaatçı, sanayici, turizmci… Ancak hepsinden öte kendisini, “Öğretmen kökenliyim” diye tanımlıyor. İş dünyasının renkli isimlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile bir araya geldik. Eski albümleri karıştırdık; bir ‘ağa çocuğu’ olarak büyümekten solcu öğrencilik dönemlerine, Özallı yıllardan Vladimir Putin’le anılarına yolculuk yaptık.
#Bekir OkanTürkiye’nin köklü spor organizasyonlarından Gazi Koşusu bugün Veliefendi Hipodromu’nda 98. kez düzenlenecek. Derbi öncesi atçılık dünyasının en eski ailelerinden Atmanların üçüncü kuşak temsilcisi Esra Atman ile hem eski albümleri karıştırdık hem de romantik hikâyesi ‘Bizim için Şampiyon’ adıyla filme çevrilen, sahaların iki efsanesi Bold Pilot ve Halis Karataş ile Begüm Hanım’ı yad ettik.
#Veliefendi HipodromuRoman gibi bir hayat hikâyesi var… Dedesi İzmir’in ilk belediye başkanı, ailesi Manisa’nın önde gelenlerinden ama kendisi bir trajedinin içine doğuyor. Hayali ressam olmak fakat koşullar onu hukuk okumaya zorluyor. İlk duruşmalara, henüz öğrenciyken 12 Eylül sonrası tutuklanan ağabeyinin davalarını takip için giriyor. 28 yıl avukatlıktan sonra edebiyat ve sanat dünyasına dalıyor. Yeni dizi projesine hazırlanırken TBMM’ye transfer oluyor. Bugün karşımızda AK Parti Grup Başkanvekili olarak bulunuyor; Bahadır Yenişehirlioğlu...
#AK PartiTam da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin akabinde AB Türkiye Delegasyonu’nun davetiyle başkent Brüksel’deyiz… Karşımızda Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut var. “Ben de mülteci çocuğuyum” diyen Büyükelçi ile hem seçimlerde yabancı karşıtı aşırı sağın yükselişini hem kendi kişisel hikâyesini hem de AB-Türkiye ilişkilerini konuştuk.
#Avrupa ParlamentosuMaslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahim