Z Kuşağı haberleri sayfasında Z Kuşağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1052 Z Kuşağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Okula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıYeni rapora göre, Z kuşağı çevrimiçi dolandırıcılıklardan en yüksek mali zararı gören grup oldu. 18-24 yaş aralığındaki gençler, geçen yıl siber korsanlara beklenenden fazla para kaptırdı. Peki siber korsanlar neden Z kuşağını hedef alıyor? Z kuşağı en çok hangi alanda parasını korsanlara kaptırıyor? İşte detaylar…
#DolandırıcılıkDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiTıp fakültesi öğrencileri ve asistanları, sosyal medyada başlayan yeni akımda üniversite hocalarından gördükleri baskıyı anlatıyor. Z kuşağının eski kuşaklardan farklı bir iletişim anlayışına sahip olduğunu belirten tıp fakültesi hocaları ise öğrencileri bir miktar zorlamanın normal olduğunu söylüyor.
#Tıp FakültesiAğır sanayiden hizmet sektörüne, eğlenceden sağlığa hangi alandaki şirketin tepe yöneticisine sorarsanız sorun; bir ‘genç çalışanı elinde tutamama’ şikâyetidir gidiyor. Global araştırmalar da gösteriyor ki Z kuşağı çalışanların yüzde 50’si işinden kısa sürede ayrılıyor. Yetenek yönetimi şirketi Korn Ferry’nin raporuna göre 35 yaş altı çalışanlar işten ayrılmaya daha duyarlı. Uzmanlara göre bu durum, sıradan bir ‘eleman’ sorunu değil. Lider yetiştirilemiyor. Yani 10 yıl sonra iş dünyasında genel müdür, CEO krizi kapıda...
#Yasemin SALİHZ kuşağı olarak bilinen 18-34 yaş arasındaki gençlerin dörtte biri ‘telefon aramalarına hiç cevap vermediklerini, görmezden geldiklerini’ söylüyor. İşte yapılan anketin ilginç sonuçları ve uzman yorumları…
#Telefon BağımlılığıZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#SağlıkGreat Place to Work, 2024 yılına ait ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri’ listesini açıkladı. 600’den fazla şirketteki iş yeri kültürü ve çalışan deneyimini ölçümleyen ankete dahil olan 160 bin çalışanın yanıtlarına göre oluşturulan listeye göre; 250-499 çalışan sayısı kategorisinde birinci Abbvie, 500-999 çalışan sayısı kategorisinde birinci Astrazeneca Türkiye, 1000 üzeri çalışan sayısı kategorisinde birinci Hilton oldu.
#Great Place To WorkSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıDünya çapında yapılan yeni bir araştırma ilk kez otomobil sahibi olacaklar ve mevcut araç sahipleriyle ilgili dikkat çeken verileri ortaya koydu. Otomobil almaya en yakın kişilerin Z kuşağı (1996-2012 doğumlular) olduğunu ortaya koyan bu araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 63’ü şu anda yeni bir otomobil bakıyor. Ancak söz konusu kuşağın yüzde 35’inin henüz bir otomobili de bulunmuyor.
#OtomobilGünümüzde 15-25 yaş grubunu oluşturan Z kuşağının, 55-65 yaş grubundaki boomer kuşağına göre dijital ortamda daha çok dolandırıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, dijitalin içine doğan Z kuşağının idealist ancak saf bir nesil olduğuna, boomer kuşağının ise daha temkinli davrandığına dikkat çekti.
#Z KuşağıSosyal medya paylaşımlarının insanların duygu durumlarını koruma sürelerini 3 saniyeye düşürdüğü ortaya çıktı. Sosyal medyada paylaşımları izlerken insanlar, 3 saniye içinde ağlarken, arkasından kahkaha atmaya başlayabiliyor. Bu durum internette vakit geçirmeyi seven Z kuşağını daha çok etkiliyor.
#Sosyal MedyaAdayların kariyer hedeflerini doğrultusunda kendileri için doğru üniversiteyi bulmak için detaylı araştırma yapmalarını öneriyorum. Doğru ve mutlu bir kariyer için üç ana unsurun kesişmesi gerekir: İlk olarak adayın hedefleri, ikincisi sahip olduğu varlıklar ile yetkinlikler ve son olarak dünyanın gittiği yön ve hayatın gerçekleri.
#Konuk Yazarı“Bir toplantı set edelim, brief'leri orada alırım. Konuyla ilgili update'leri de toplantıda hallederiz…” Son yıllarda Türkçenin arasına bolca yabancı kelime serpilen yeni bir konuşma şekli ortaya çıktı. Bu konuşma şekli ‘iş yeri jargonu’ olarak adlandırılıyor ve özellikle işe yeni başlayan gençleri strese sokuyor hatta hataya sürüklüyor. İngiltere’de konuyla ilgili yapılan yeni bir araştırma, bu sıkıntının sadece ülkemizde olmadığını dünya genelinde ‘yeni bir dil’ oluştuğunu gözler önüne seriyor. Peki çalışanlar ve kariyer uzmanları neler söylüyor?
#Z KuşağıOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıKanal D’nin sevilen dizisi “İnci Taneleri”nde Ayça karakterini canlandıran Ülkü Hilal Çiftçi, 18 Ekim’de vizyona giren “Kayıp Kamyon” adlı filmde ilk başrol heyecanını yaşadı. Bir yandan “1923 Müzikali”yle de sahnede olan genç oyuncuyla yeni filmini ve diğer projelerini konuştuk.
#Ülkü Hilal ÇiftçiŞirketler çalışan esenliğinin formülünü sporda buldu. Spor salonlarına kurumsal üyelikler bir yılda ikiye katlandı. Masa başında çalışan elemanına masaj satın alan şirketler de var, “Bize yoga sınıfı oluşturun” diyen de. İvmeyi, MAC’in Future Bright ile gerçekleştirdiği ‘Türkiye Hareket Haritası’ da ortaya koydu. Araştırmaya göre 15-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58.1 milyon kişinin 20.3 milyonu aktif spor yapıyor.
#İş12 yaşında setlerle tanıştı, durmadan çalıştı. “Küçük olduğum için çok fazla göz ardı edildiğim, ötelendiğim zamanlar oldu, bu da beni üzerdi” diye itiraf ediyor. Birçok dizide rol aldı. Son işleriyle adını geniş kitlelere duyurdu. Bu hafta vizyona giren ‘0000 Kilometre’nin başrol oyuncularından Derya Pınar Ak’la buluştuk; kariyerini ve aşkı konuştuk: “Aşkı Y ve X Kuşağı gibi yaşamayı seviyorum.”
#Derya Pınar AkHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı CihazıOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarYeni rapora göre, Z kuşağı çevrimiçi dolandırıcılıklardan en yüksek mali zararı gören grup oldu. 18-24 yaş aralığındaki gençler, geçen yıl siber korsanlara beklenenden fazla para kaptırdı. Peki siber korsanlar neden Z kuşağını hedef alıyor? Z kuşağı en çok hangi alanda parasını korsanlara kaptırıyor? İşte detaylar…
#DolandırıcılıkAlmanya’da son dönemlerde ‘Z kuşağı’ olarak bilinen 1996-2015 yılları arasında doğanlara yönelik ‘tembel’ ve ‘asalak’ suçlamaları artmaya başladı. Federal Çalışma Ajansı eski Başkanı Frank-Jürgen Weise, Almanya’da çalışabilecek durumda olup da uzun süredir çalışmayan 25-45 yaşları arasında 260 bin kişinin bulunduğunu ve bunların ‘Yurttaş Parası’ (sosyal yardım) alarak ‘devletin sırtından geçindiğini’ açıklaması üzerine, gözler ‘Z Kuşağı’na çevrildi.
#AlmanyaŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSSHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiDijitalleşmenin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını söyleyen Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İşe alım ve oryantasyon süreçlerini dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Esnek çalışma modelimiz sayesinde sınırları ortadan kaldırdık. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi tek bir platformda birleştirerek, çalışan deneyimini dijitalleştiriyoruz ve bu konuda da sektörlere örnek olduğumuzu gururla söyleyebilirim. İnsana yatırım yapmaya ve Turkcell’in sektöre öncülük eden insan kaynakları stratejisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
#Turkcell90’ların sonunda yayımlanan ‘Sex and The City’ Z Kuşağı’nı da ele geçirdi. İkonik dizinin adeta birer moda ikonu olan karakterlerinin stilleri bugün bile gençlere ilham veriyor. Dizinin ‘And Just Like That’ adıyla devamının çekilmesi, trendin yükselmesinde etkili oldu.
#Neslişah AygörenDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiKali Beach olarak kaliteli hizmet, fiyat istikrarı, zengin yeme-içme imkanlarıyla öne çıktıklarını belirten Kali Beach’in sahibi Mertcan Uzun, “Çeşme’de sezon kısa ama biz burada ekip olarak her yeni sezona aylarca hazırlanıyoruz, büyük emek sarf ediyoruz” dedi.
#1Tıp fakültesi öğrencileri ve asistanları, sosyal medyada başlayan yeni akımda üniversite hocalarından gördükleri baskıyı anlatıyor. Z kuşağının eski kuşaklardan farklı bir iletişim anlayışına sahip olduğunu belirten tıp fakültesi hocaları ise öğrencileri bir miktar zorlamanın normal olduğunu söylüyor.
#Tıp FakültesiMülakatlar iş arayan gençler için çoğunlukla büyük bir belirsizlik ve kaygı konusu. Peki masanın diğer tarafı, yani işe alım birimlerindeki uzmanlar bu görüşmelere hangi düşüncelerle geliyor, hangi özelliklere bakıyorlar, nasıl cevaplar istiyorlar ve gençlere bu konuda ne öneriyorlar? Yenibiriş İnsan Kaynakları İşe Alım Müdürü Bünyamin Şahin ve İngiltere ve Türkiye’de yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere her kademede yöneticilere danışmanlık ve koçluk yapan, Eğitmen Hülya Mutlu ile konuştuk.
#Gamze BalBeyza Alkoç 24 yaşına tam 18 roman sığdırmış bir yazar. Ona Z Kuşağı yazarı diyorlar. O da gençlerin ‘Beyza Abla’sı, sırdaşı olmaktan çok memnun. Şu sıralar iki romanı filme uyarlanan Alkoç’la bir araya geldik. Hayatını, okurlarıyla ilişkisini ve Wattpad’i konuştuk.
#Beyza AlkoçSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHYüksek moda son yıllarda spor dünyasına ait detayları şık tasarımlarla birleştirme peşinde. Mesela bir tenis elbisesiyle gece davetine katılmak, futbol formasını şık bir parçayla birlikte kullanmak çok normal artık. Miu Miu’dan Dries Van Noten’e kadar farklı markalarda bu trendin izlerine rastlıyoruz.
#Moda