Z Kuşağı haberleri sayfasında Z Kuşağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1089 Z Kuşağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
X, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
#Ece AltıkulaçAlmanya’da gençlerin iş gücüne katılım oranı, 2015 yılından bu yana hızla artıyor. İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) yaptığı bir araştırmaya göre, 20-24 yaş aralığındaki gençlerin iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 79.5’e ulaştı. Bu oran, 1990’ların ortalarından bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.
#ALMANYA2030 yılına kadar küresel işgücünün yüzde 30’unu oluşturacak Z Kuşağı yapay zekâyı aktif kullanmasına rağmen, bu teknolojiyi derinlemesine ve eleştirel bir şekilde değerlendirmede bazı eksiklikler yaşıyor. Yapılan araştırma, bu kuşağın daha derin ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyarken, eğitim ile iş dünyasının işbirliği yaparak bu becerileri geliştirmesi gerektiğini aktarıyor.
#Z KuşağıUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıOkula başladıkları günden üniversiteye geçiş sürecine kadar ölçme değerlendirme sürecinde çoğunlukla test formatıyla karşı karşıya kalan ve büyük oranda dijital mecralar üzerinden iletişim kurmaya alışık olan yeni nesil, yazılı anlatımda kendini ifade etmekte zorlanabiliyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Kılıçeri, ‘test kuşağı’ olarak değerlendirilen bu neslin üniversiteye geldiğinde hala temel yazım kurallarını bilmediğine dikkat çekerek, “kendini yazıyla iyi ifade edemeyen bir üniversite öğrencisi grubuyla karşı karşıyayız” dedi.
#Z KuşağıYeni rapora göre, Z kuşağı çevrimiçi dolandırıcılıklardan en yüksek mali zararı gören grup oldu. 18-24 yaş aralığındaki gençler, geçen yıl siber korsanlara beklenenden fazla para kaptırdı. Peki siber korsanlar neden Z kuşağını hedef alıyor? Z kuşağı en çok hangi alanda parasını korsanlara kaptırıyor? İşte detaylar…
#DolandırıcılıkDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiTıp fakültesi öğrencileri ve asistanları, sosyal medyada başlayan yeni akımda üniversite hocalarından gördükleri baskıyı anlatıyor. Z kuşağının eski kuşaklardan farklı bir iletişim anlayışına sahip olduğunu belirten tıp fakültesi hocaları ise öğrencileri bir miktar zorlamanın normal olduğunu söylüyor.
#Tıp FakültesiAğır sanayiden hizmet sektörüne, eğlenceden sağlığa hangi alandaki şirketin tepe yöneticisine sorarsanız sorun; bir ‘genç çalışanı elinde tutamama’ şikâyetidir gidiyor. Global araştırmalar da gösteriyor ki Z kuşağı çalışanların yüzde 50’si işinden kısa sürede ayrılıyor. Yetenek yönetimi şirketi Korn Ferry’nin raporuna göre 35 yaş altı çalışanlar işten ayrılmaya daha duyarlı. Uzmanlara göre bu durum, sıradan bir ‘eleman’ sorunu değil. Lider yetiştirilemiyor. Yani 10 yıl sonra iş dünyasında genel müdür, CEO krizi kapıda...
#Yasemin SALİHZ kuşağı olarak bilinen 18-34 yaş arasındaki gençlerin dörtte biri ‘telefon aramalarına hiç cevap vermediklerini, görmezden geldiklerini’ söylüyor. İşte yapılan anketin ilginç sonuçları ve uzman yorumları…
#Telefon BağımlılığıZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#SağlıkGreat Place to Work, 2024 yılına ait ‘Türkiye’nin En İyi İşverenleri’ listesini açıkladı. 600’den fazla şirketteki iş yeri kültürü ve çalışan deneyimini ölçümleyen ankete dahil olan 160 bin çalışanın yanıtlarına göre oluşturulan listeye göre; 250-499 çalışan sayısı kategorisinde birinci Abbvie, 500-999 çalışan sayısı kategorisinde birinci Astrazeneca Türkiye, 1000 üzeri çalışan sayısı kategorisinde birinci Hilton oldu.
#Great Place To WorkSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıDünya çapında yapılan yeni bir araştırma ilk kez otomobil sahibi olacaklar ve mevcut araç sahipleriyle ilgili dikkat çeken verileri ortaya koydu. Otomobil almaya en yakın kişilerin Z kuşağı (1996-2012 doğumlular) olduğunu ortaya koyan bu araştırmaya göre, Z kuşağının yüzde 63’ü şu anda yeni bir otomobil bakıyor. Ancak söz konusu kuşağın yüzde 35’inin henüz bir otomobili de bulunmuyor.
#OtomobilGünümüzde 15-25 yaş grubunu oluşturan Z kuşağının, 55-65 yaş grubundaki boomer kuşağına göre dijital ortamda daha çok dolandırıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, dijitalin içine doğan Z kuşağının idealist ancak saf bir nesil olduğuna, boomer kuşağının ise daha temkinli davrandığına dikkat çekti.
#Z KuşağıHürriyet yazarları Fırat Aydınus, Uğur Meleke, Güntekin Onay ve Mehmet Arslan, Futbol Konseyi'nde Fenerbahçe'nin Kayserispor karşısında puan kaybetmesine, Galatasaray'ın şampiyonluk şansına ve Solskjaer ile Mourinho'nun tercihlerine değindi.
#Süper LigGünümüzde eskiden olduğu gibi eğitim, toplumlar ve kişilerin gelişiminde sosyal ve ekonomik kalkınmada en önde gelen dinamiklerden biri. Eğitim zaman içinde çeşitli süreçlerden geçmiş 'Z kuşağı'na kadar gelmiş, teknolojinin de gelişmesiyle eğitim ihtiyaçları farklılaşmıştı, güncellemeler oldu.
#Prof. Dr. Eda GÜRLENYapay zekâ çağında şirketlerin başarısı güçlü bir teknoloji vizyonuna sahip liderlerin yönetimiyle mümkün. Teknoloji liderleri inovasyon ve rekabet gücünde kilit rol oynuyor. Milliyet Executive'in bu sayısında DataExpert iş birliğinde BMI tarafından yürütülen araştırma sonucu belirlenen "Türkiye'nin En Etkin 50 Teknoloji Lideri"nin başarılarına yakından bakıyoruz.
#Milliyet Executiveİş hayatında uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla yeni bir akım doğru: Sessiz tatil. Özellikle genç çalışanlar nerede olduklarını belli etmeden iş yapabildikleri için, fırsatını bulduklarında kaçamak yapabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, çalışanlar yıllık izin hakkını kullanmaktan endişe ediyor ve izin istemek yerine iş yoğunluğunu sessizce azaltarak dinlenmeye çalışıyor. Ancak uzmanlar, sessiz tatil yapan çalışanın aslında tam anlamıyla dinlenemediğini söylüyor. Çünkü bir yandan “işteymiş gibi” davranma stresi, diğer yandan “ya yakalanırsam” endişesi yaşıyorlar.
#Özge ESENX, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
#Ece AltıkulaçAraştırmacı-yazar Evrim Kuran çeşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılık üzerine yıllardır araştırmalar yapıyor. Üniversitelerde gençlere toplumsal cinsiyet eşitliğini ve ayrımcılığın türlerini anlatıyor. Her hafta gerçekleştirdiği ‘3+3’ isimli podcast yayınını yüzde 80 oranında kadınlar dinliyor. Kuran’la ‘kız kardeşlik müessesesini’, iş dünyasındaki ‘kraliçe arıları’, ‘impostor fenomenini’ ve ‘erbilmişliği’ konuştuk.
#KadınHürriyet yazarları Güntekin Onay, Mehmet Arslan, Fırat Aydınus ve Uğur Meleke, Futbol Konseyi'nde gündemdeki konuları ve haftanın karşılaşmalarını değerlendirdi.
#FenerbahçeSon yıllarda iş dünyasında önemli bir yer edinen Z kuşağı, yaşadığı çağdan etkilenerek çalışma hayatında geleneksel iş modellerinin dışına çıkıyor. Teknolojiyi ustalıkla kullanan ve bağımsızlığına düşkün olan bu nesil, önceki nesillerden çok farklı beklentilere sahip. Yapılan araştırmalar, dünyada Z kuşağı çalışanlarının iş dünyasına uyum sağlamakta zorlandığını ortaya koyuyor. 2030 yılına kadar küresel işgücünün dörtte birinden fazlasını oluşturacak Z kuşağı ile çalışmanın zorluktan çok fırsat olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ‘doğru iletişim’ vurgusu yapıyor.
#Özge ESENAlmanya’da gençlerin iş gücüne katılım oranı, 2015 yılından bu yana hızla artıyor. İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) yaptığı bir araştırmaya göre, 20-24 yaş aralığındaki gençlerin iş gücüne katılım oranı 2023 yılında yüzde 79.5’e ulaştı. Bu oran, 1990’ların ortalarından bu yana görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.
#ALMANYAYeni araştırmalar, karaciğerin kritik işlevlerine rağmen birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını gösteriyor. Özellikle karaciğer kanseri vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Hastalık son 20 yılda 81 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve bu sayının 2040 yılına kadar yüzde 10 daha artması bekleniyor. Uzmanlar ise bu durumu ‘sessiz salgın’ olarak tanımlıyor. Peki, bu tehlikenin ardında yatan sebepler neler?
#Sağlıkİnsan kaynakları stratejilerinin temelinde yetenek kazanımı olduğunu belirten Güliz Dalaman Yakmacı, “BAT Türkiye, BAT Global ve bölgemiz tarafından yetenek merkezi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 70’e yakın Türk yeteneği farklı kıtalarda ve kritik pozisyonlarda global rollere kazandırdık. Yeni mezunlara ve 2 yıla kadar deneyime sahip gençlere hızlandırılmış bir yönetici yetiştirme programı sunuyor, üniversite öğrencilerine de saha ve ofis deneyimi kazandırıyoruz” dedi.
#BAT Türkiye2030 yılına kadar küresel işgücünün yüzde 30’unu oluşturacak Z Kuşağı yapay zekâyı aktif kullanmasına rağmen, bu teknolojiyi derinlemesine ve eleştirel bir şekilde değerlendirmede bazı eksiklikler yaşıyor. Yapılan araştırma, bu kuşağın daha derin ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyarken, eğitim ile iş dünyasının işbirliği yaparak bu becerileri geliştirmesi gerektiğini aktarıyor.
#Z KuşağıÇok sık iş değişten Z kuşağını elinde tutmak isteyen şirketlerin, işe alımlarda sözleşmeye artık daha çok ‘cezai şart’ maddeleri eklediği belirtiliyor. Uygulamayla, haklı bir gerekçesi olmadan işten ayrılan personelden tazminat talep edilerek, çalışma süreci boyunca şirketin aldırdığı herhangi bir eğitim ve sertifika varsa bunun da ücreti talep ediliyor. Konuyu değerlendiren uzmanlar ise davaların genellikle çalışan lehine sonuçlandığını, gençlerin bundan habersiz olduğunu ifade ediyor.
#Arzu KURUMHazır dünya hızla değişiyorken hafta içi-hafta sonu kavramında küçük bir değişiklik yapmaya ne dersiniz? Mesela pazartesi veya cuma gününü hafta sonuna dahil etsek? Hafta sonları bundan sonra 3 gün olsa... Durup dururken nereden çıktı bu demeyin. Malum, çok ciddi bir sorunumuz var. Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkartmak için didinip duruyoruz. Ve araştırmalar diyor ki; Dört günlük bir çalışma haftası Z kuşağının yeteneklerini ortaya çıkarabilir...
#Sefer Leventİş dünyasının finansal krizlere rağmen ilk üç ana problem başlığından biri olan ‘yetenek yönetimi’, bir süredir ‘Z kuşağı’ ve ‘yapay zekâ’ adaptasyonuna odaklanmış görünüyor. Bu iki ana konunun gölgesinde kalıyor gibi görünse de insan kaynaklarının önemli bir gerçeği var: Klasikler. 40 yaş üstü deneyimli çalışanlar gerek teknolojiye gerekse Z kuşağına adaptasyonda birleştirici ‘harç’ görevi görüyor. Öte yandan yaşlanan nüfus bütün ülkelerde 50 yaş üstü yeteneklerin işgücünde kalma süresinin uzadığını da gösteriyor. Araştırmalara göre 55-65 yaş grubunun ne işgücüne katılımı yüzde 25’ten yüzde 75’e yükselmiş durumda.
#Yapay ZekâBu yıl çalışanların odağında ‘tatmin edici bir maaş’, şirketlerin odağında ise ‘maaş şeffaflığı’ ve ‘çalışan beklentilerini, onları doğru anlayacak şekilde yönetmek’ var. Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Çalışan beklentileri 2025’te daha belirgin hale geliyor. Mevcut yetenek kıtlığı da düşünüldüğünde, bu yıl çalışanını doğru anlayıp aksiyon alan kazanır” derken, Kolay İK COO’su Tunca Üçer de “Adil ücret politikaları 2025’te çalışanların iş yerlerine olan bağlılığını artırmak için kritik bir araç olacak” diye konuştu.
#Gamze BAL“Yıl neredeyse oldu 2025, her gün bir şirket, akıllı mı akıllı birbirinden yetenekli yeni telefonlar sürüyor piyasaya, tuşlu telefon mu kalmış?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama yanılıyorsunuz! Kalmak ne kelime, ABD’de satılan her 10 telefondan 3’ünün tuşlu telefon olduğunu yazdı The Guardian gazetesi. Sebebi ise “zombi modu.” Yolda uyur gezer gibi dolanan, yatağa bile telefonla giden, elindeki telefona bakarken kaza yapan insanlar var ya... İşte onların bu durumuna “zombi” hayalet modu diyorlar. İstanbul Şişli’deki telefoncular pasajına uğrayıp, “Türkiye’de durum ne?” diye sordum. “Bit pazarına nur yağdı” diyorlar. Tuşlu telefonlara en büyük rağbetse üniversite sınavına hazırlanan ve sosyal medyadan bir süre uzak kalmak isteyen gençlerdenmiş.
#Akıllı TelefonTürk Dil Kurumu, 2024 yılının kelimesini ‘kalabalık yalnızlık’ olarak açıkladı. Yılın kelimesini ve kavramını belirlemek için Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) ile birlikte bir çalışmaya imza atan TDK, alanında uzman isimlerden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından seçilen 7 kelime ve kavram internet sitesinde halk oylamasına sundu.
#Beyin ÇürümesiYapay zeka botu olarak geliştirilen ve Türkiye’nin ilk yapay zeka influencerı olma yolunda ilerleyen 24 yaşındaki ‘Derin Yılmaz’, bir içerik pazarlama ajansında çalışıyor. Z kuşağı olarak tanımlanan ve 1995 ile 2009 yılları arasında doğmuş olan yeni neslin ilgi duyduğu iş alanlarından birinde görev alan Derin Yılmaz, ‘Yapay zeka bizi işsiz mi bırakacak?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi. Büyük bölümü halen lise ya da üniversite öğrencisi olan z kuşağı, sosyal medya ve dijital pazarlama alanlarında iş bulmayı planlarken, yapay zeka Derin yaklaşık bir ay önce bir dijital içerik ajansında işe başladı. Ancak Derin, “Yapay zeka olarak, iş dünyasında insanların yerini almaktan ziyade onları desteklemenin ve işlerini kolaylaştırmanın bir parçasıyım” diyor.
#Chatgpt