Divan edebiyatımızın Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züheyla, Hüsrev ile Şirin gibi mesnevilerini; halk edebiyatımızın Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Arzu ile Kanber, gibi öyküleri; meddah öykülerini; Hayber Kalesi, ,Battal Gazi gibi tarihsel ve dinsel öyküleri bir kenara ayırırsak, Avrupa'daki anlamıyla roman ve ilk öykü türleri Türkiye'ye Tanzimat edebiyatı ile birlikte girmiştir. Tanzimat dönemi hikaye özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimTanzimat Edebiyatı, 1860 ve 1895 yılları arasında kalan bir dönemi kapsayan bir edebi dönem olarak karşımıza çıkar. Bu dönemde özellikle de gazetenin gelişimi ile birlikte roman, öykü, deneme, tiyatro ve makale gibi edebi türlerde önemli değişimler gözlemleniyor. “Tanzimat Dönemi’nde Roman” edebiyatımızın yepyeni bir kimliğe kavuşması bakımından çok önemli bir alan haline geldi. Tanzimat dönemi roman özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Roman Özellikleri Nelerdir?Edebiyatımızda ortaya çıkan roman türünün ilk örnekleri, Tanzimat döneminden önceye aittir. Bunlar hem uyarlama, hem de çeviri hem de özgün özellikler taşır. Osmanlıca harfler ile Türkçe'ye yapılan ilk çeviri eser ise, Tercüme-i Telemak’tır. Bu eser, edebiyatımızda yapılan ilk çeviri roman özelliği taşır. İlk çeviri romanı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Çeviri Romanı Nedir?Ahmet Mithat Efendi 1884’te yayımladığı ve Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan ‘Esrar-ı Cinâyât’ta cinayetlerin çözülmesinin önüne geçmeye çalışan, emri altındaki sorgu memurlarına baskı kuran üst yönetimdeki kişilerin karşısına gerçeğin ortaya çıkarılmasını isteyen gözüpek bir gazeteciyi çıkarıyor.
#Ahmet Mithat EfendiSemtin adını anınca akla hemen dondurmacısı, çay bahçesi ya da yeni popüler mekânları geliyor ama ben size şimdi başka bir yüzünü anlatmak istiyorum. Geçenlerde yayımlanan bir habere göre Tubini ailesine ait tarihi bir köşk 16 milyon 500 bin liraya satışa çıkmış. Haber sıradan gibi görünüyor belki ama bu ailenin hikâyesi aslında Moda’nın da hikâyesi demek... ‘İstanbul Hakkında Her Şey’ kitabımı hazırlarken buradaki köşkler beni büyülemişti. Eminim sizi de çok etkileyecek...
#YazarTürk Gastronomisi için herkes elini taşın altına koymaya başladı. Bu alanda öteden beri çok önemli çalışmalara imza atan Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve ekibi her ay sektörün önde gelen bir ismini, ‘Kanaat Önderleri Konuşuyor’ Gastro Talks Programı’na konuk ediyor.
#BursaKadıköy denilince Moda, Moda denilince de Barış Manço gelir hemen akla... "Barış Manço 81300 Moda" adını taşıyan müzede Manço’nun bestelerini yaptığı piyanosu, gezilerinden topladığı cam objeleri, aksesuarları, sahne kostümleri ve tablolarıyla sanatçıyı daha da yakından tanımış olacaksınız. Hazır okullar yarıyıl tatilindeyken çocuklarınızla bu güzel müzeyi gezmeye ne dersiniz?
#Barış Manço Müzesi GezisiAydın'ın Nazilli ilçesinde, doğuştan kaval kemiği yokluğu olarak bilinen 'ibial hemimelia' hastası olan ve 6 aylıkken ameliyatla fibula kemiği kaval kemiği yerine konulan 2 yaşındaki Yusuf Kamil Göl'e, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yardım elini uzattı. Milletvekili Bülbül'ün aracı olması üzerine, Yusuf Kamil'in kemik uzatma ameliyatını Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi ücretsiz olarak yapmayı kabul etti.
#Son DakikaRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriKadıköy denilince Moda, Moda denilince de Barış Manço gelir hemen akla... "Barış Manço 81300 Moda" adını taşıyan müzede Manço’nun bestelerini yaptığı piyanosu, gezilerinden topladığı cam objeleri, aksesuarları, sahne kostümleri ve tablolarıyla sanatçıyı daha da yakından tanımış olacaksınız.
#Barış MançoÖzellikle beslenme açıklamalarıyla her daim tartışma yaratan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay Habertürk'ten Balçiçek İlter'e konuştu... Dr. Karatay, hayatının hep mücadeleyle geçtiğini belirtti ve şunları söyledi, "Gençken daha serttim. İnandığımın arkasından giderdim. Bu daha yumuşamış halim, 70 yaşındayım artık. Ne dediysem 3 vakte kadar çıkıyor." Aile ve eğitim hayatını Balçiçek İlter’e anlatan Karatay, kendisine yönelik eleştirileri de yanıtladı.
#Canan Karatayİstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) ve Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) tarafından yapılan açıklamada 8 Haziran Pazar günü Avrupa Yakası'nda 9 Haziran Pazartesi günü Anadolu Yakası'nın bazı ilçelerinde bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle elektrik kesintileri yaşanacağı duyuruldu.
TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın ‘şeyini şey ettiğimin şeyi’ demesi üzerine ortalık birbirine girdi, hemen herkes Bülent Bey’e yüklendi, bir devlet büyüğünün bu şekilde ifadeler kullanmaması gerektiği söylendi ama bütün bunlar yapılırken, işin çok önemli bir tarafı unutuldu: