MasterChef Uluslararası tavuk yemekleri ile izleyenlere lezzet şöleni yaşatıyor. Bu yemeklerden biri de Yunan mutfağından 'Avgolemono çorbası' oldu. Peki, Yunan usulü avgolemono çorbası nasıl yapılır? İşte, Avgolemono çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Avgolemono ÇorbasıYabancı ülkelerin yemeklerini tatmak bazen büyük bir zevk ama bazen de gerçek bir cesaret işi. Dünya mutfaklarını tanımaya hevesliyseniz fakat alışkın olduğunuz lezzetlerden çok uzağa gitme cesaretini de kendinizde bulamıyorsanız size Yunan mutfağını tavsiye edebiliriz. Çünkü Yunan mutfağı, bizlere çok yabancı olmayan, damak tadımıza oldukça uygun lezzetler barındırıyor. Bu lezzetlerle Yunanistan'a gitmeden tanışmak isteyenler için birkaç tarif derledik.
#Yunanistan MutfağıEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#Tasteatlasİzmirli Gökhan Alagaş, denize olan tutkusu ve Yunan mutfağına olan merakını girişime dönüştürdü. Barbunaki markasıyla İzmir’de tadım etkinlikleri düzenleyen ve deniz ürünlerini anlatan Alagaş, restoran açmak yerine bu organizasyonları düzenleyeceği bir mekan işletmek istiyor. Ayrıca başka kentlerde de etkinlikler düzenlemek gündeminde.
#1Geçen ay Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını sevinçle kutladık. Ben de önce Anıtkabir ve Ankara ziyareti yaptım, sonra da hemen ardından gelen ölüm yıldönümünde Atamızın doğduğu şehre, Selanik’e gittim. Bu kenti böyle anlamlı bir zamanda gezmek beni çok etkiledi. Ege’nin en güzel yarımadalarından Halkidiki’nin kuzeyindeki Selanik çok tanıdık, ‘bizden bir şehir’; hele İzmirliyseniz…
#Saffet Emre TonguçMevsimlerdeki değişim Ege adalarının işine yaradı, turizm sezonu kasıma kadar uzadı. Su yüzülecek kadar sıcak, sokaklar saatlerce yürüyecek kadar ılık. Yazın sık sık ziyaret etsem de plajlarından ayrılamadığım Kos’u bu kez çarşı-pazar gezip antik kentlerinden lokantalarına detaylı bir rehber hazırladım.
#KosEbru Tuğgan, tam bir Çeşme aşığı... Öyle ki Çeşme’den sadece eğitim için ayrılsa da tüm kariyerine ve hayatına süreç içinde doğup büyüdüğü topraklarda devam ediyor. Bugün genel müdürü olduğu Ilıca Hotel’de tam 21 yıldır çalışan Tuğgan, Çeşme’den kopamayanlardan... “Her zaman söylediğim gibi Ilıca Hotel’le birlikte büyüdük” diyen Ebru Tuğgan, istikrarlı ve disiplinli çizgisiyle kadın yönetici olarak turizmde bir başarı hikayesi yazıyor. İşin sırrı ise kurumuyla da örtüşen mükemmeliyetçi ve detaycı bakış açısı...
#12000’li yılların başı olmalı, arkadaşlarımızla çocuklu aile tatillerinden biri sırasında İstanbul’dan çıkarak zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra Antalya üzerinden Kaş’a gelmiştik. Kaş dendiğinde hâlâ o ilk seyahatimizi, virajlı dar yollarda kıvrıla, kıvrıla giderken araba tutmuş bitap halimi ve vardığımızda ‘oh nihayet’ dediğimi hatırlarım...
#Müge AkgünÜlkemizde hâlâ pek az mekânın menüsünde var ama son yıllarda dünya çılbırı giderek daha çok konuşur oldu. Yazarımız Vedat Milor için bu durum hiç şaşırtıcı değil zira her evde olan malzemelerle, herkesin yapabileceği, masrafı az, doyuruculuğu yüksek bir yemek bu... Çılbırın önlenemez yükselişinde sağlıklı beslenme trendinin de büyük bir payı var Milor’a göre… Ancak yazarımız ekliyor: “Dünyada fermente gıdalara, yoğurda ilgi artarken kendi ülkemizde kendi ürünümüzün kalitesinin düşmesi acıklı! Gerçek yoğurt Türkiye’de artık çok zor bulunuyor.”
#ÇılbırBaklava, cacık ve Türk kahvesinin ardından, Türkiye-Yunanistan arasında şimdi de ‘kokoreç’ tartışması alevlendi. Dünya mutfağı konusunda önemli bir otorite konumundaki ‘Taste Atlas’ (Lezzet Atlası), yaptığı ankette ‘En İyi Sakatat Yemekleri’ listesinde Yunan lezzeti “kokoretsi”yi ilk sıraya koydu. Türkiye’den “kokoreç” ise aynı listede 4. sırada yer aldı. Bunun üzerine sosyal medyada “Kokoreç Türk’tür” tartışması başladı. İşin doğrusunu uzmanlara sorduk. İşte yorumları...
#Kokoreç18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatGeçen sene 17. sıradaydık... Herkesler ‘Ah, vah’ etti, ‘ABD nasıl ilk 10’a girdi de biz giremedik?’ diye sordu. Bu yıl başardık. Dünya yemek trendlerini takip eden Taste Atlas, binlerce kullanıcıyla yaptığı araştırma sonucunda ‘Dünyanın en iyi mutfakları’ listesini yeniledi. Türkiye 7. sırada. İşte sonunda ilk 10’dayız. Elbette ‘büyük gurur’. Ancak bu kez de sosyal medyada ‘Nasıl olur da Yunanistan ikinci olur, biz yedinci...’ kavgası var. Herkesler sitem içinde. Varsın olsun! Gelin biz, ‘Daha iyisi nasıl oluruz?’ onu konuşalım.
#Türk MutfağıThe Small, bohemle lüksü mükemmel bir şekilde harmanlayan dekorasyonu ve damaklarda unutulmaz tatlar bırakan imza kokteylleriyle sezon boyunca iddiasını ortaya koydu. Mekanın sahibi Anıl Karadan, “Yaz-kış Alaçatı’dayız. Misafirlerimizi şömine başına bekliyoruz” dedi.
#1Söğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#Gastronomi