İzmirli Gökhan Alagaş, denize olan tutkusu ve Yunan mutfağına olan merakını girişime dönüştürdü. Barbunaki markasıyla İzmir’de tadım etkinlikleri düzenleyen ve deniz ürünlerini anlatan Alagaş, restoran açmak yerine bu organizasyonları düzenleyeceği bir mekan işletmek istiyor. Ayrıca başka kentlerde de etkinlikler düzenlemek gündeminde.
#1Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANMasterChef Uluslararası tavuk yemekleri ile izleyenlere lezzet şöleni yaşatıyor. Bu yemeklerden biri de Yunan mutfağından 'Avgolemono çorbası' oldu. Peki, Yunan usulü avgolemono çorbası nasıl yapılır? İşte, Avgolemono çorbası tarifi ve malzemeleri...
#Avgolemono ÇorbasıKalabalığın azaldığı, güneşin en keyifli kıvamına geldiği eylül ayı hemen yanı başımızdaki Yunan adalarının da en güzel zamanlarından. Bu adaların kimi az biliniyor, kimiyse dünya çapında şöhrete sahip. Ancak hepsinin ortak yönü kendilerine özgü bir lezzet anlayışının olması. Az bilinenlerden popülerlerine adalar arası bir lezzet yolculuğu bu...
#HürriyetDünyaca ünlü rüzgâr sörfü plajları, masmavi denizi, çok konuşulan eğlence mekânları, ünlü simalara rastlayacağınız daracık sokakları, mavi panjurlu, begonvillerle süslü tarihi taş evleri ve şirin bir köy havasıyla Çeşme, Türkiye’nin St. Tropez’si unvanını sonuna kadar hak ediyor. Sokakları kısmen tenhalaşan ve en güzel zamanları başlayan Çeşme’nin meşhur kahvaltıcılarından bu yılın trendi otel-evlere aradığınız her şey burada.
#ÇeşmeAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#BursaSeyyah, müzik âşığı, gurme, yazar, programcı... Çok yönlü ve renkli kişiliği ile Türkiye’nin en sevdiği isimlerden biri o. Enerjisi hiç bitmiyor, merak duygusu hiç tükenmiyor. Peki, böylesine bir dünya vatandaşı, hepimizin evlere tıkıldığı bugünlerde neler yapıyor? Hürriyet’in YouTube kanalında yayınlanan ‘Hürriyet Bizimle’ için zoom üzerinden buluşuyoruz kendisiyle. İşte karşınızda Ayhan Sicimoğlu...
#YazarYabancı ülkelerin yemeklerini tatmak bazen büyük bir zevk ama bazen de gerçek bir cesaret işi. Dünya mutfaklarını tanımaya hevesliyseniz fakat alışkın olduğunuz lezzetlerden çok uzağa gitme cesaretini de kendinizde bulamıyorsanız size Yunan mutfağını tavsiye edebiliriz. Çünkü Yunan mutfağı, bizlere çok yabancı olmayan, damak tadımıza oldukça uygun lezzetler barındırıyor. Bu lezzetlerle Yunanistan'a gitmeden tanışmak isteyenler için birkaç tarif derledik.
#Yunanistan MutfağıAntik Yunan mitolojisine göre, güneş Tanrısı Hellos için özel olarak yaratılan bir kültür mozaiği Rodos Adası. Güneş yılın 300 günü parlıyor bu adada. Yunanistan’ın 12 adasından en büyüğü ve en çok ziyaret edilenlerden biri. 2400 yıllık tarihi bir geçmişe sahip şövalyeler adası Rodos. Tarih boyunca Bizanslılar, Saint Jean Şövalyeleri, Dorlar, İtalyanlar ve Osmanlı İmparatorluğu izini bırakmış adaya. Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen ada, yaklaşık 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış. Rodos’ta gezerken camiler, çeşmeler, medreseler ve tarihi evlerde Osmanlı’nın izlerini göreceksiniz.
#Rodos AdasıAntik Yunan mitolojisine göre, güneş Tanrısı Hellos için özel olarak yaratılan bir kültür mozaiği Rodos Adası. Güneş yılın 300 günü parlıyor bu adada. Yunanistan’ın 12 adasından en büyüğü ve en çok ziyaret edilenlerden biri. 2400 yıllık tarihi bir geçmişe sahip şövalyeler adası Rodos. Tarih boyunca Bizanslılar, Saint Jean Şövalyeleri, Dorlar, İtalyanlar ve Osmanlı İmparatorluğu izini bırakmış adaya. Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen ada, yaklaşık 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış. Rodos’ta gezerken camiler, çeşmeler, medreseler ve tarihi evlerde Osmanlı’nın izlerini göreceksiniz.
#Rodos AdasıKesesinde balık biriktiren pelikanlar gibi siz de hafızanızda güzel anılar biriktirmek istiyorsanız rotanızı eğlencenin kalbi, Yunan Adaları’nın en gözdesi Mikonos’a çevirin. Kim bilir şanslıysanız belki adanın saklı müdavimleri pelikanlarla değirmenlerde buluşabilirsiniz.
#MikonosYunanistan’ın ikinci büyük kenti, Ege adalarının kartpostal manzaraları ve Atina’nın antik hazinelerinin gölgesinde kaldı uzun yıllar. Oysa Selanik, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Roma, Bizans ve Osmanlı’dan kalma tarihi dokusuyla özel bir şehir. Yüzyıllar boyunca Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler bir arada yaşamış. Bu zenginlik 1920’lerde Müslümanların Mübadele’yle Anadolu’ya, Yahudilerin 1940’ta Nazi toplama kamplarına gönderilmesiyle zedelense de kent çok- kültürlülüğün izlerini hâlâ taşıyor. Selanik, anıtları, iddialı restoranları, çok sayıdaki kafe ve barıyla hafta sonu kaçamağı için ideal.
#SelanikAtina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanAşçılıktan şefliğe uzanan yolu açan, yemek sanatının büyük ustası Paul Bocuse’ün başlattığı Bocuse d’Or Yarışması 30 yılı geride bıraktı. Ülkelerinin birincisi 20 şefin tekniklerini ve yaratıcılıklarını sergileyeceği yarışmanın Avrupa finalleri bu yıl 11-12 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde yapılıyor.
#Müge AkgünAtina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanYaz, kapıda. Farklı bir deneyime hazır mısınız? Yazı, ‘Yunan Adaları’nda karşılamaya ne dersiniz peki? Yanı başımızda çoğu… Bazıları var ki; hepi topu yarım saat sürüyor adımınızı atmanız. Gelin, bu yaz en azından birini ziyaret edin. Lezzetli mi lezzetli, güzel mi güzel yemeklerinden, deniz ürünlerinden tadın. Samimiyetlerinden etkileneceksiniz...
#Seyahat