MasterChef ödül oyununu kazanan isim, 6 Ekim akşamı netlik kazandı. Haftanın dokunulmazlık oyunlarının ardından MasterChef All Star'ın 6 Ekim tarihinde yayınlanan 110. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım para ödülünü kazanmak için mücadele verdi. Şanlıurfa dış çekiminde en iyi yöresel yemekleri yapmak için karşı karşıya gelen iki takım semsek, yumurtalı köfte, isot dolması, borani, üzmeli pilav, şıllık tatlısı menüsünden oluşan tarifleri hazırladı. İlk etabın ardından mavi takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecede finale ise Barış ve Tahsin kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim 100 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Peki, MasterChef'te kim kazandı, para ödülünü Barış mı Tahsin mi aldı? İşte, 6 Ekim Cuma MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim KazandıMaster Chef programına başladığımızdan beri en çok ziyaret etmek istediğim şehirlerden biri Şanlıurfa’ydı. Zengin mutfak kültürü, verimli Harran Ovası ve benzersiz tarihiyle bölgenin en ilgi çekici şehirlerinin başında geliyor. Sadece nefis lahmacunu ve kebabı, meşhur isotu değil, evlerde pişen birbirinden lezzetli yemekleri de bir o kadar özel...
#Somer SivrioğluTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıUrfalı Mehmet Durak Parlakçı, yörenin otantik yemeği olan çiğköfte ve yumurtalı köftenin gerçek usulde hazırlanışını, tüm Türkiye ve özellikle Almanya’da yaşayan Türklere tanıtmak için bir VCD hazırladı. Parlakçı, VCD’sini Türkiye’nin büyük alışveriş merkezlerinde satmaya hazırlanıyor.
Yaz boyu kısa-uzun tatiller, yakın-uzak seyahatler için her fırsatı değerlendireceğiz. Varılan yerden çok yolda olmayı sevenlerin vazgeçemediği yol üstü yemekçilerinin en güzellerinden bir öneri listesi hazırladık. ‘Denize’ giderken kullanılan yollara göre de bölümlere ayırdık. Okurken bile müdavimlerin ağzını sulandıran, bilmeyenleri yola çıkma hevesiyle dolduracak adresler arasında salaş etçiler de var, kahvaltıcılar da; alışveriş edilecek peynirciler de var, klasikleşmiş tostçular da...
#Ebru ErkeGüney Doğu Anadolu’nun en çok tüketilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Peki, çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur?
#Çiğ Köfte Nasıl YapılırHer dönemeçte bir başka güzel manzaradan göz kırpar size Akdeniz. Yolları biraz virajlıdır ama begonviller en güzel haliyle boy verir Kaş sokaklarında. Lezzet dolu o güzel kokuların peşine sonbaharda düşmek ayrı bir mutluluk verir.
#Koray GÜNYAŞARÇanakkale ili ülkemizin Marmara bölgesinde yer alan ve Marmara denizine sahili olan bir ilimizdir. Bu ilimiz gerek tarihi güzellikleri gerek kültürel değerleri gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri ile oldukça dikkat çeken bir ilimizdir. Ülkemiz için tarihi bir önem arz eden Çanakkale ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Kendine özgü mutfak kültürüyle de birçok kişiyi kendisine hayran bırakmayı başarabilmiştir. Çanakkale mutfağını merak edenler için Çanakkale yemekleri nelerdir? Çanakkale’de ne yenir ve neyi meşhur? Çanakkale mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Çanakkale YemekleriBODRUM’un geç de olsa hareketlenmeye, o renkli ve eğlenceli yüksek sezon enerjisini yeni yeni yakalamaya başladığı şu günlerde, yarımadanın dört bir yanındaki farklı mekanlarda partiler, etkinlikler, konserler de tüm hızıyla devam ediyor. Durum böyle olunca da özellikle temmuz ve ağustos ayında Bodrum’a akın edenlerden bize sıklıkla gelen, “Nerede kalalım?”, “Nerede yiyelim?”, “Bu senenin en popüler restoran / beach / hoteli hangisi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyor. Tabii ki farklı beklentilerdeki arkadaşlardan gelen bu sorulara her defasında onların zevk ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş cevaplar vererek adeta fahri concierge hizmeti de sunmuş gibi hissediyoruz kendimizi çoğu zaman. Bodrum’da yaşayan kişiler olarak eminiz benzer soru yağmurları size de geliyordur. “Kime nereyi tavsiye etsem beğenir?” diye kafanızı yorup zahmete girmeyin diye, biz sizin için tek tek deneyimleyerek, bu hafta da özellikle damağa olduğu kadar göze de hitap eden şık, kaliteli ve rafine mekanları paylaşmak istedik.
#1Yenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#Kebap