Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkElektrikli araç ve cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte batarya patlamaları, büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer’de 19 yaşındaki Mehmet Gökay Odabaş, elektrikli bisikletinin bataryasının şarjdayken patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay, batarya güvenliği ve kullanım hatalarıyla ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Peki bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?
#TeknolojiNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfYapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp KriziAraştırmalar, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan kişilerin, 60 yaşından önce felç geçirme riski açısından diğer kan gruplarına göre yüzde 16 daha yüksek bir risk taşıdığını tespit etti. O grubu gen varyasyonuna sahip kişilerde bu risk yüzde 12 daha düşük bulunurken uzmanlar, felç riskinin kan pıhtılaşma faktörleri ve damar sağlığı ile bağlantılı olabileceğini ifade etti.
#Uzman15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün yaya trafiğine açılması Ulaştırma Bakanlığı’nın gündemine girdi. ‘Turistik proje’ olarak düşünülen konuyu sektörün uzmanlarına sorduk. Kimi uzman bu durumun güvenlik riski oluşturabileceğini söylerken, kimi uzman ise İstanbul turizmi için faydalı olabileceğini ifade etti.
#15 Temmuz Şehitler KöprüsüUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Uraloğlu "(Narin Güran cinayeti soruşturması...) META şirketi WhatsApp mesajlarını kaydetmediğini söylüyor. META başta olmak üzere tüm sosyal medya mecralarıyla görüşmeye devam ediyoruz" dedi.
#Abdulkadir UraloğluProstat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Depremİzmir, Manisa ve Bolu'daki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada, "Meteorolojik veriler önümüzdeki 3 gün orman yangınları için yüksek risk olduğunu söylüyor. Bu 3 gün için alarmdayız" ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı, "Yurt genelinde 47 orman yangınından 30'u kontrol altına alındı, 17 yangına müdahale devam ediyor" dedi. Öte yandan İzmir Karşıyaka'daki yangın etkisini artırarak yerleşim yerlerine vardı. İzmir'de 16 ev yandı, 87 ev boşaltıldı, 44 iş yeri de tahliye edildi. Yumaklı, Bolu'daki yangınla ilgili olarak "Gangının sebebi anız ateşi; gözaltılar var." dedi. Sağlık Bakanlığı, yangınlardan 78 kişinin etkilendiğini açıkladı. İşte orman yangınlarında son durum...
#Orman YangınıAmelia Peckham ve üç arkadaşı için rüya gibi bir hafta sonu kaçamağı olması gerekiyordu. Henüz 19 yaşında olan üniversite arkadaşları, İskoçya sınırlarında bir mola vermeyi ve Hawick'teki ücra bir evde kalarak derslerden uzaklaşmayı, çok ihtiyaç duydukları bir ara vermeyi planlamışlardı. Ancak işler hiç de bekledikleri gibi gitmedi, onları hayal dahi edemeyecekleri kadar kötü bir sürpriz bekliyordu
#Kısmi FelçGeçtiğimiz haftalarda deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür ile bir röportaj yapmış ve olası İstanbul depremi özelinde şunu sormuştum: “Uyarılarınızı duymayan kaldı mı?” O da özellikle belediyeleri işaret ederek, demişti ki: “Duymayan yok ama umursayan yok gibi. Seçim geçti unutulduk!” Bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın kapısını çaldım.
#İstanbulYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiMangal yasağı kalktı mı, sorusu yapılan açıklamalar ile gündeme geldi. Birçok ilde orman yangınları devam ederken, ormanlara giriş yasak mı sorusu, valiliklerce alınan kararlar neticesinde cevap buldu. Özellikle ülkenin batı ve güney kesimlerinde yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarının önüne geçmek isteyen yetkililer, ormanlık alanlarda mangal yapma, ateş yakma gibi faaliyetleri yasaklandığını duyurmuştu. Bununla birlikte son dönemde ise ormanlara giriş yasağı alındığına dair kararlar yayımlanmaya başlandı. Peki, ormanlara giriş, piknik ve mangal yapmak yasak mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Mangal Yasak MıYarım milyondan fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, doğum sırasında epidural uygulanan annelerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yakalanma riski yüzde 35 daha düşük. İşte şaşırtıcı detaylar…
#EpiduralÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Abdürrezak Börekçi, kolesterol yüksekliği ya da bozukluğunun aterosklerozun (damar sertliği) en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirterek, kolesterol tedavisinin ve takibin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Abdürrezak Börekçi hastaların doktorları önermeden ilacı bırakmamaları ya da dozunu değiştirmemeleri yönünde tavsiyelerde bulundu.
#1Ormana giriş yasağı hangi illerde geçerli, sorusu yapılan açıklamalar ile gündeme geldi. Birçok ilde orman yangınları devam ederken, ormanlara giriş yasak mı sorusu, valiliklerce alınan kararlar neticesinde cevap buldu. Özellikle ülkenin batı ve güney kesimlerinde yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarının önüne geçmek isteyen yetkililer, ormanlık alanlarda mangal yapma, ateş yakma gibi faaliyetleri yasaklandığını duyurmuştu. Bununla birlikte son dönemde ise ormanlara giriş yasağı alındığına dair kararlar yayımlanmaya başlandı. Peki, ormanlara giriş, piknik ve mangal yapmak yasak mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Ormanlara Giriş