Sabahları yorgun uyanma, gün içinde kendini halsiz hissetme, huzursuzluk, karamsarlık gibi durumlar yaşıyorsanız kronik yorgunluk ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kronik yorgunluk şikayetlerinde artış oluyor. Peki, geçmeyen bu kış yorgunluğunu yenmek için ne yapmalı? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış kronik yorgunluğuna karşı önerilerde bulundu.
#Kış YorgunluğuHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkH1N1 Influenza A, yani halk arasında “Domuz gribi” olarak bilinen hastalık geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da etkisini göstermeye başladı. Birçok insanın domuz gribiyle karşılaştığında ne yapacağını bilemediğini ve belirtilerin ani olarak ortaya çıktığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “H1N1 Influenza A daha çok birbiri ile yakın ilişkideki kişiler ve kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında görülüyor. Son dönemde görülen vakaların büyük bir kısmını H1N1 Influenza A vakaları oluşturuyor” dedi.
#Domuz GribiKendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki, bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
#BesinlerBoğaz ağrısı en sık üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla karşımıza çıkar. Kuru hava, sigara dumanı veya alerjilerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilen boğaz ağrısı, kimi zaman ateşe neden olabilir. Peki boğaz ağrısını geçirmek için neler yapılabilir?
#Boğaz Ağrısını Geçirmek İçin Neler Yapılabilir