Yemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakYoğurt tam bir sağlık deposu olduğu için dört mevsim sofralarımızdan eksik olmaması gereken bir ürün ancak özellikle yaz aylarında buz gibi yoğurtlu yiyecekler hem içimizi ferahlatıyor hem de kolay yoldan besleyici yiyecekler yememizi sağlıyor. Sizin için yaz sofralarınızı şenlendirecek enfes yoğurtlu yemek tarifleri derledik. Çorbadan makarnaya çeşit çeşit yoğurtlu yemeklerimize yaz günlerinde mutlaka bir şans verin…
#Yoğurtlu Yemek TarifleriMasterchef Alinazik kebabı izleyiciler tarafından merak ediliyor. Tarihi Osmanlı dönemine dayanan alinazik, patlıcan yemeklerinin en sevilenlerinden biri. Kuşbaşı etinin kullanıldığı alinazik kebabı, satır eti, kıyma ya da kuşbaşı kullanarak tarifi hazırlamanız mümkün. Peki, alinazik kebabı nasıl yapılır? İşte, etli ve kıymalı Alinazik tarifi ve püf noktaları...
#Alinazik YapılırAnadolu mutfağının simge fotoğraflarında hep bakır sahanlar, tava ve tencereler vardır. Son dönemde kahvaltı sunumlarının da ayrılmaz parçası oldular. Geleneğimizde oldukça derin izi olan bakır sahanda lezzeti katmerlenen Balkan köftesi ve Kastamonu paçası tariflerimi denerken bakır sahan kullanıp farkı siz de hissedebilirsiniz. Ancak bakırı mutfağınızda ilk kez kullanacaksanız, hemen yandaki uyarı ve önerileri de dikkate alın.
#BakırOkulların açılmasına az bir süre kala Sağlık Bakanlığı’ndan sağlıklı beslenme önerileri geldi: “Çocuklar kahvaltıda peyniri, yumurtayı, ekmeği atlamasın. Okulda öğle yemeği veriliyorsa yemeklerinizi yemekhanede yiyin. Verilemiyorsa ekmek arası köfte, tavuk, peynir tüketin.”
#Sağlık BakanlığıYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurKarpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveMeze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünSıcak havalar iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Yazın daha hafif ve pratik yemeklere yönelmek istiyorsanız çözüm, öğün yerine geçen doyurucu salatalarda. Klasik salataları yemekten sıkılanlar için 86 Entertainment Group’un koordinatör şefi Altuğ Tezer’den rengârenk, farklı tarifler ve tüyolar aldık.
#SalataBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiGeçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeTerbiyeler, çorbalara lezzet katmak için sık sık kullanılıyor. Farklı şekillerde hazırlanan terbiye, çorbaya kıvam da katıyor. Çorbadan çorbaya da değişik terbiye tarifleri uygulanıyor. Peki terbiye nedir, nasıl yapılır? Terbiye ve meyane arasındaki fark nedir? Çorba terbiyesi yapımı ve püf noktaları...
#Terbiye Nedir