Hıdırellez Bayramı 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Bu yıl da Hıdırellez’in gelmesi sebebiyle birçok ritüel gerçekleştiriliyor. Hıdırellez ritüelleri arasında yoğurt mayalama geleneği de yer alıyor. Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Baharın gelişi sebebiyle kutlanan Hıdırellez’de baht ve kısmet açma gibi çeşitli gelenekler vardır. Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği de oldukça eski tarihlere dayanan ritüellerden birisidir. Peki, Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır? İşte Hıdırellez’de mayalı ve mayasız yoğurt yapımı!
#Hıdırellez Yoğurt MayalamaHavaların soğumasıyla birllikte hastalıklar ne yazık ki arttı ve probiyotiklerin kullanımı da önem kazandı. En doğal probiyotiklerden biri olaran ev yapımı yoğurt tercih edilenler arasında yer alıyor. Ev yapımı yoğurt hem güvenilirliği hem de daha sağlıklı olması bakımından özellikle kış aylarında ihtiyacımız olan vitaminleri almamızda önem taşıyor. Yoğurdu hazır almak yerine evde de kolayca yapabilirsiniz. Ev yoğurdu yaparkan birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, taş gibi yoğurt nasıl yapılır? Evde yoğurt nasıl mayalanır? İşte, evde yoğurt yapımı ile bilinmeyen püf noktaları...
#Ev Yapımı Yoğurt5 Mayıs tarihinde kutlanan Hıdırellez Bayramı çeşitli etkinlikler ve ritüellerle kutlanıyor. Hıdırellez yoğurt mayalama geleneği de oldukça eski tarihlere dayanan ritüellerden birisidir. Baharın gelişi sebebiyle kutlanan Hıdırellez’de baht ve kısmet açma gibi çeşitli gelenekler vardır. Peki, Hıdırellez’de yoğurt nasıl mayalanır? İşte Hıdırellez’de mayalı ve mayasız yoğurt yapımı!
#HıdırellezYoğurdun sünmesi ve sulanması çoğu zaman karşılaşılabilen rahatsız edici durumlar arasında yer almaktadır. Ancak yoğurdun sulanmaması için uygulanabilecek bir takım tekniklerin bulunduğunu da söylemek mümkündür. Yoğurt neden süner ve sulanır? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için ne yapılır? Yoğurt yaparken dikkat etmeniz gereken teknikleri sizler için derledik.
Salgın nedeniyle eve kapanınca önce çeşit çeşit ekmekler yaptık. Öyle ki marketlerde maya bırakmadık. Sonra hamurişleri geldi; pasta, börek, pizza... Kimileri bir yerden sonra sıkılıp mutfaktan elini ayağını çekti, kimileri becerilerini arttırmaya devam etti. İkinci gruptakilerin yeni merakı evde yoğurt yapmak. Sosyal medyada mayaladığı yoğurdun ne kadar iyi tuttuğunu gururla gösterenlerin arasına katılmak isteyenler için uzmanlara evde yoğurt yapmanın inceliklerini sorduk.
#GazetehaberleriSalgının ilk günlerinde insanların gıda güvenliği refleksi gösterdiğini ve süt talebinin yüzde 100 arttığını söyleyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Sütü ve eti ürettiğinizde katma değeri artıyor. Bu gücü nedeniyle sütçülüğü işin merkezine koymamız ve elimizdeki fırsatı iyice değerlendirmemiz lazım. Bunun için 734 milyon liraya Bingöl’e katma değeri arttıracak üretim ve yetiştirme üssü kuruyoruz” şeklinde konuştu.
#GazetehaberleriTürk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinde yer alan börek, çeşit çeşit yapımları ile sofralarımızın demirbaşlarından. Genellikle, eve gelen çat kapı misafirlerinde çay saatlerinde ikram edilen kum böreği, lezzeti ve doyurucu olması ile ev hanımları tarafından tercih ediliyor. Peki, kum böreği nasıl yapılır? İşte kolay ve pratik kum böreği tarifi ve malzemeleri.
#Kum Böreği Nasıl Yapılır?Yoğurt, içeriğindeki kalsiyum, protein ve vitaminlerle hem iskelet-kas sistemi hem de sindirim sistemi için oldukça faydalı bir besindir. Marketlerde farklı markaların farklı çeşitlerde ürettiği yoğurtlar satılır. Ancak kendi yoğurdunuzu yapmanız en sağlıklı olanıdır. İşte evinizde lezzetli yoğurtlar yapmanın püf noktaları...
#Yoğurt YapımıHer gün evde veya stüdyoda, yoga ile kendinize ayıracağınız bir saatte hem içsel huzura hem de bedensel sağlığa ulaşmak mümkün. Bundan daha iyisi ise yogayı bir tatil konseptine dönüştürmek. Güne muhteşem bir manzaraya karşı meditasyonla başlayıp yüzünüzü denizde yıkamak, ardından eğitmen eşliğinde yoga yapmak... Türkiye’de yoga otellerinin sayısı hızla artıyor. Her biri donanımlı yoga stüdyolarına ev sahipliği yapan bu otellerin ortak özelliği, mutfaklarının büyük ölçüde vejetaryen veya vegan olması. Alanında uzman jürimize bu hafta en iyi yoga otellerini sorduk. Yola çıkarken matınızı yanınıza almayı unutmayın.
#Yoga OtelleriYoğurdun keşfedilmesini her ülke kendine göre yorumlar ve yoğurdun ilk o ülkeden çıktığını ileri sürerler. Fakat yoğurt nerede keşfedilmiş olursa olsun, yoğurdun Batıya tanıtılmasında ve bugünkü popüler ve ticari ürün haline gelmesinde Bulgaristan önemli bir rol oynadı. Hatta yoğurdun bileşimini ilk ortaya koyan bilim insanı sütü yoğurda dönüştüren bakteriye ‘laktobasil bulgarikusadı’ adını verdi. İşte yoğurdun dünyaya tanıtılması…
#YoğurtTürkiye’de bir süt tartışmasıdır gidiyor. Hastaneye kaldırılan çocuklar, buna dair demeçler derken, polemik bitmiyor. Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil, 4 Mayıs’ta ‘Psikolojik Sütlaç’ı yazdı da İzmir’deki 246 okula her gün pastörize süt gönderen Tire Süt Kooperatifi’nden haberdar olduk. Birleşmiş Milletler’in bu kooperatifi ‘Dünyanın En İyi Kalkınma Modeli’ seçtiğinden de...
Hafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros Altan