Güncelleme Tarihi:
Özellikle kışın antibiyotik kullanımının da artmasıyla probiyotiklerin önemi artmaya başladı. En önemli doğal probiyotik olarak ev yapımı yoğurt tüketimi de uzmanlar tarafından öneriliyor. Evde yoğurt mayalama için kullanılan süt oldukça önemlidir. Yağlı süt daha iyi tutar. Bu nedenle yağlı süt veya manda sütü tercih edilebilir. Peki, taş gibi yoğurt nasıl yapılır? İşte, evde yoğurt yapımı püf noktaları...
Süt olarak çiğ süt kullanmanız gerekir. Kalitesine ve hijyenine güvendiğiniz bir satıcıdan açık süt alabilirsiniz. Ancak açık süt tüketmek istemezseniz marketlerde satılan işlem görmemiş çiğ sütlerden de satın alıp güvenle yoğurt yapabilirsiniz. Koyun veya keçi sütünden yapılan yoğurt sert kıvamda tutar.
Sütü pişirmeden önce süzgeçten geçirin ve ocağa alın. Kepçe ile havalandırarak kaynatın. Kaynatırken mutlaka karıştırın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılınması için bekleyin.
Sütü mayalamak için 45 derede ideal sıcaklıktır. Ancak serçe parmağınızla da test edebilirsiniz. Bunun için Serçe parmağınızın ucunu süte sokun ve 7’ye kadar sayın. Parmağınız yanmadan durabiliyorsanız sütünüz yeterince soğumuş demektir. Daha sıcak mayalanan süt çabuk ekşir, soğuk mayalanan süt ise tutmaz.
Mayalama için ev yoğurdu ev yoğurdu veya katkım maddesi içermeyen organik bir market yoğurdu da tercih edilebilir. 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt kullanılabilir. Maya için kullanılacak yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine yarım kepçe kadar da süt ekleyip karıştırın.
Daha sonra tenceredeki süte ekleyip güzelce karıştırın. Ardından mayaladığınız yoğurdu emiz bir sofra örtüsüne sarıp sıcak bir yere koyun. Eğer kış mevsiminde yapıyorsanız daha kalın sarın.
Mayalama işlemini fırında da yapabilirsiniz.
Taş gibi yoğurt yapımı için en önemli püf nokta kavanozların kapağını kapatmadan önce havlu kavanozla kapağın arasında havlu kağıt yerleştirmektir. Böylelikle havlu kağıt nemi çeker ve yoğurt sulanmamış olur. En az 3-4 saat hareket ettirmeden ve ağır ağır soğutun.
Bu sürenin sonunda yoğurdunuz artık olmuş demektir. Yoğurdu buzdolabında da bir gün dinlendirip tüketebilirsiniz.
Ayrıca yoğurdunuza ekşimemesi için mayalandırırken bir çay kaşığı toz şeker atabilirsiniz.
Afiyet olsun...