Yeni yıla sayılı günler kala, yılbaşı hazırlıkları sürüyor. Pasta şefi Esra Zeynep Kökten, sofraların vazgeçilmezlerinden olan yaş pastalar için, “Yılbaşı akşamında insanların tercihleri daha çok gelenekselden yana, çikolatalı klasik pastalar satışlarımızda ilk sırada” dedi.
#Pasta Şefi Esra Zeynep KöktenYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakMini mini choux (şu) hamur topları içinde lezzetiyle mest eden o yumuşacık pastacı kreması... Üzerinde de tabağı sıyırtan yoğun çikolata sosu... Profiterol, 7’den 70’e hemen çoğumuzun favori tatlılarından... Bu top top mutluluğu en iyi yapan pastaneleri jürimize sorduk. Aralarında sadece profiterole odaklanan işletmeler de var.
#PastaBadem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaPastanızı algoritmik piramitler, kinetik dilimler ya da Pentagon şeklinde seçme fikri nasıl geliyor? Tüm dünyada büyük bir merak uyandıran geometrik pastaların yaratıcısı Ukraynalı şef Dinara Kasko, 3 boyutlu tasarlayıp bastığı silikon kalıplarla yenebilir olduğuna şaşırtan lezzetler hazırlıyor. Marka şefliğini üstlendiği Flosophia isimli pastaneyi yakında İstanbul’da açmak için hazırlanan Kasko’ya merak ettiklerimizi sorduk.
#Dinara KaskoTatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.
Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriAntep’te dünyanın en ünlü yıldızlı şefleriyle birkaç gün geçirdim. Gaziantep gastronomi festivalinde Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yüzlerce şef Antep yemeklerini tattı, pişirdi, Antep’in geleneksel ürünlerinden birbirinden ilginç yemekler yarattı ve en sevdiği yemekleri menülerine koymaya karar vererek ayrıldı.
#Gaziantepİstanbul’un koşturmacasından, gürültüsünden ve yoğunluğundan azda olsa uzaklaşıp kendinizle kalmak istiyorsanız bu haber tam da size göre. Kahvenizi içip kitabınızı okuyabileceğiniz kitap kafeleri sizler için sıraladık. Bu hafta sonunu kendinize ayırıp sessizliğin tadını çıkarmaya ne dersiniz? İşte size kitap kafeler…
#Kitap Kafeler20 milyonluk Mumbai şehrinde her beğeniye uygun bir yer bulmak mümkün. Orta halli aileler Chowpatty Sahili’ndeki pamuk helva tezgahlarının etrafında toplanırken moda meraklıları Kala Ghoda'nın restorasyondan geçirilmiş tarihi yapılarındaki özel butiklerde alışveriş yapıyor. Büyük ihtimalle hafta sonunu trafikte tampon tampona araçlarda geçireceksiniz, fakat biraz dikkatli planlamayla sanattan alışverişe görülmesi gereken her yeri üç günde keşfedebilirsiniz. İşte 36 saatte Mumbai (Hindistan)...
#Seyahatİncecik açılan yufkanın arasına serpilmiş bol fıstık ya da cevizin yoğun şerbetle buluşması ve ardından oluşan o mükemmel lezzet… Bayramda seyranda tabakları şenlendiren baklavanın İstanbul’daki en iyi adreslerini Zomato kullanıcıları rehberliğinde bulduk.
#BaklavaTürkiye'de 2008 yılında 160 bin ton olan dondurma satışı, son 5 yılda yüzde 87,5 artışla 300 bin tona ulaştı. Geçen yıl 300 bin ton dondurmanın tüketildiği Türkiye'de, kişi başına ortalama 4 kilograma yakın dondurma tüketildi. Dondurma tüketiminde ilk sırayı Marmara, ikinci sırayı Ege Bölgesi aldı. Dondurmanın yüzde 80'ini ise 6-25 yaş arasındaki vatandaş yiyor.
Hem Türk milletinin hem dünyanın gönlüne taht kurmuş Türk kahvesi vazgeçilmez bir lezzet. Artık doğru tanıtılması, korunması için de çalışmalar yapılıyor. Tarihi özelliklerine uygun servis edilen ve tadıyla damakta iz bırakan en iyi Türk kahvesi nerelerde yapılır diye merak ettik ve kahve sever yazar ve araştırmacılara sorduk.
Cupcake, Amerikalıların en sevdiği tatlılardan. Bu süslü minik pastalar 350 farklı çeşidiyle şimdi İstanbullularla buluşuyor. Amerika’nın ünlü zinciri ‘Yummy Cupcakes’in ülke dışındaki ilk şubesi sebebiyle Türkiye’de bulunan Tiffini Soforenko ile bu tek kişilik lezzeti konuştuk
Birlikte gerçekleştirdiğimiz Yarım Hayatlar 19, tam gaz devam ediyor. Yazdıklarınıza bayıldım, bana enerji verdi, fikir verdi. Benim hayatımda hangileri var diye tek tek kontrol ettim. Sağ olun, var olun. Maillerin bir kısmını sizinle paylaşıyorum. Bizi izlemeye devam edin...