Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz profiterol mü yoksa ekler mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 65’i profiterolü seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik:
“Profiterol ve eklerin ‘choux’ (şu) adı verilen aynı hamurla yapıldığını biliyor muydunuz? Profiterolün çikolata sosu bol mu olmalı, Sosunda Antep fıstığı da sever misiniz? Eklerin kremasını sade mi seversiniz, çikolatalı mı? Profiterol ve ekleri en güzel yapan yerler sizce hangileri? Bu iki lezzeti evde yaptınız mı?”
Gelen yanıtlardan bazıları...
@ferdaakyl: “Profiterol benim için de bir tık önde. Ancak ekler de güzel yapılırsa sevdiğim tatlılardan... Özellikle Bursa’daki Eklerci Ümit...”
@bfuo: “Tabii ki profiterol! Hatta İstanbul için Nazar Pastanesi derim!”
@arzugi: “Kesinlikle profiterol... Çok severek yediğim nadir tatlılardan biri. Çikolata sosu kesinlikle bol ve Antep fıstıklı olmalı. İnci Pastanesi’nden sonra (aslında eski İnci’nin tadı kalmadı) kesinlikle Manolya Pastanesi... Çok güzel yapıyorlar, tavsiyemdir. Eklerdeyse küçük boy olanını tercih ederim. Evde yapmayı hiç denemedim.”
@isinirakk: “Choux hamuru tereyağıyla yapılmışsa, pastacı kreması tam kıvamındaysa, çikolata sosu kakaoyla değil, bitter çikolatayla yapılmışsa eğer ikisini de çok severim. Özsüt ve Pelit’in yaptıkları görece daha iyi. Eskiden evde yapardım.”
@esirel: “İkisine de bayılırım.”
@seydakizilray: “Kesinlikle ve kesinlikle ekler pasta! Büyüğü, küçüğü hepsi kabulüm. Yeni keşfettiğim Ekleristan diye bir yer var. Orada kestanelisinden çikolatalısına kadar çeşit çeşit ekler mevcut. Şimdi olsa da yesek...”
@fatma.gurel.350: “Profiterol...”
ÖZELLİKLERİ VE FARKLARI
Pasta ve ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten...
‘Choux’ hamurunu hazırlarken yumurtaları eklemeden önce hamurunu el yakmayacak şekilde soğutun ve yumurtaları teker teker ekleyin. Yumurtaların pişmemesi ve hamurla düzgün kaynaşması için bu önemli.
Sosunu hazırlarken kremayı çok kaynatmayın, hafif ısındıktan sonra ocaktan alıp çikolatayı (kuvertür veya pul çikolata) ekleyin. Daha akıcı bir kıvam için süt ve kremayı karıştırabilirsiniz. Parlaklık vermesi için tereyağı ilave edebilirsiniz.
Tüm parçaların eşit pişmesi için hamuru tepsiye aynı boyutlarda sıkın. Tepsiyi fırına attıktan sonra kapağını açmayın, böylece çökme riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Pastacı kremasını önceden hazırlayıp soğutun. Kremanızı hamurun içine sıkmadan önce çırpın ve sıkma torbasına öyle alın.
Farklı aromalar için kremanızı hazırlarken sütün içine limon veya portakal kabuğu rendesi, kahve gibi ürünler ekleyebilirsiniz.