Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıYenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanElektrik süpürgesi çalışırken, televizyonun sesi odayı kaplamışken bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya devam ediyor, baş ucunda ilgisini çekmek için yaptığınız hareketlere tepki vermiyor, 18 aylık olduğunda hala tek bir kelime söylemiyor! Bu ve benzeri durumlar bebeğinizde/çocuğunuzda doğumsal işitme kaybı sorununun sinyalleri olabilir. Dr. Odyolog Emel Uğur, dünya genelinde her 1000 bebekten 3’ünün işitme kaybı sorunu ile dünyaya geldiğini belirterek doğumsal işitme kaybı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İşitme KaybıEKOL Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, gebeliğin ilk vizitinde ayrıntılı tıbbi öykü, fizik muayene, ultrasonografik muayene ve laboratuvar tetkiklerinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, sağlıklı bir gebelik takibinin nasıl olması gerektiğini anlattı:
#1Bu hafta genel olarak testis hastalıkları konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. Bilindiği gibi hem üreme ve cinsel fonksiyonlar hem de erkek beden imajı algısı açısından testis önemli bir organ. Testiste sık görülen hastalıkları maddeler halinde aktararak kısa kısa bilgiler ile bu organı tutan hastalıklar konusunda bilgilendirme yapacağız.
#TestisTıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘Preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#Çocuk Nöroloji UzmanıTıp alanında her geçen gün artan bilimsel- teknolojik alt yapı ve ileri uzmanlıkların sayesinde riskli bebeklerin önlenmesinde, takibinde ve müdahalesinde önemli gelişmelerin sağlandığını belirten Çocuk Nöroloji Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Artık ‘preimplantasyon tanı’ olarak tanımlanan yöntemlerle olası nörolojik sorunlar henüz bebeğin oluşumu öncesi belirlenerek önlenebiliyor” dedi.
#BebekHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekBursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.
#ÇocukGebelik şekeri hastalığı için sadece diyet ve egzersiz ile birlikte ideal kan şekerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emine Karhan Demir, diyet ve egzersize rağmen ideal kan şekeri sağlanamayan durumlarda insülin tedavisine başlandığını ifade etti.
#GebelikHer çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onun en temel hakkıdır. İşitme kayıpları, çocuğun ana diline özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. PEki İşitme kaybı nedir? neden önemli bir sağlık sorunudur?
#Yenidoğan İşitme Taraması Nedir?Anne adaylarının hamilelik süreci boyunca en çok endişe duydukları konuların başında bebeğinin sağlık durumu gelir. Bebeğin erken doğum riski varsa araştırıp gerekli hazırlıkları yapması gereken en önemli konu doğumunu yapacağı hastanenin tam teşekküllü olması ve yenidoğan yoğun bakımının bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek özellikleri taşımasıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki yenidoğan yoğun bakım hakkında aklımıza takılan tüm soruları yanıtlıyor.
#Yenidoğan Yoğun Bakım ÜnitesiDiyarbakır’da doğumdan 5 saat sonra bebeğini kucağına aldığında sağ ayağının ters olduğunu gören Şerife Deniz Bulut, şok geçirdi. Çocuğunun bacağının ters doğması ile ilgili kendilerine ne ultrason sürecinde ne de doğumdan sonra bilgi verilmediğini iddia eden aile, durumu İl Sağlık Müdürlüğüne bildirdi. Sağlık Müdürlüğü hastane ve doktor hakkında idari soruşturma başlatırken, acılı aile konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.
#DoktorHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeHepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. 3-10 gün süren sarılık öncesi dönemde halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, deri döküntüleri, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtiler görülür. Sarılık dönemi değişkendir fakat genellikle 1-3 hafta sürer. Bu dönemde sarılık, açık veya yeşil dışkı, karaciğer hassasiyeti ve büyüklüğü olur. İyileşme döneminde, sarılık, iştahsızlık ve diğer belirtiler kaybolur ise de halsizlik ve yorgunluk, haftalar ya da aylar sürebilir.. Peki Hepatit B nedir?
#Hepatit B- Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezinde zeka ve büyüme geriliğine neden olan 10 genetik hastalığın tespiti için yenidoğanlara yönelik proje başlatıldı - GENKÖK araştırma görevlisi Öztürk: - "Amacımız, bebek doğduğu zaman hayatını olumsuz olarak etkileyebilecek, ölümüne sebep olabilecek, zeka ve büyüme geriliğine sebep olabilecek durumları ilk 24 saat içinde tespit edip tedavisinin yapılması için ortaya bir reçete çıkarmak"