Güncelleme Tarihi:
- 6-10. Hafta: Ultrason ile fetal kalp aktivitesi, fetus sayısı, fetusun baş-popo mesafesi ile gebelik haftası tayini kontrol edilmektedir.
- 11-14. Hafta: Özellikle bu haftalar arasında genetik bozukluklar açısından sıklıkla tarama down sendromu başta olmak üzere bazı anöploidiler için yapılmaktadır. Bu hafta aralığında ultrasonografik değerlendirmeyle ense saydamlık kalınlığı ölçümü, fetal burun değerlendirmesi ile birlikte anne kanında bazı testler yapılır.
- 18-23. Hafta: Konjenital anomali taramasının, genellikle gebeliğin 18-22’inci haftasında yapılması önerilir. Yapılan detaylı ultrasonografik muayenede fetal kafatası, beyin yapıları, 4 boyutlu ultrason ile yüz muayenesi, boyun, toraks, kalp, abdomen, gastrointestinal sistem, genitoüriner sistem, ekstremiteler, omurga, amniyon sıvısı, umbilikal kord ve plasenta değerlendirilir.
- 24-28. Hafta: Fetal anatomi ve gelişim, fetusun doğum kanalına yakın olan kısmı, fetal kardiyak aktivite, plasenta ve amniyon sıvı miktarı değerlendirilir. Bu haftalar içinde mutlaka değerlendirilmesi gereken testlerden birisi de fetus için ciddi komplikasyonlara neden olabilen ‘Gestasyonel Diabetes Mellitus’ (GDM) taramasıdır. Ayrıca, Rh kan uyuşmazlığı olan gebeler de özellikle 28. gebelik haftasında değerlendirilmelidir.
- 32-36. Hafta: Fetal anatomi ve gelişim, fetusun doğum kanalına yakın olan kısmı, fetal kardiyak aktivite, plasenta ve amniyon sıvı miktarı değerlendirilir. Ayrıca genellikle bu haftalardan doğuma kadar belli aralıklarla antenatal fetal iyilik hali testleri (NST ve gerekli durumlarda doppler ve biyofizik profil) yapılır.
- 36-41. Hafta: Gebeliğin 36’ıncı haftası artık fetal akciğer matürasyonun tamamlanmaya yakın olduğu haftadır. Özellikle 37’inci haftanın tamamlanmasıyla postpartum fetal oksijen desteği ihtiyacı belirgin düşmektedir. Gebeliğin 41’inci haftasına kadar yakın gözlem yapılması gerekir. Fetal-maternal herhangi bir sorun yoksa, haftalık takiplerle non-stres test (NST) yapılması yeterlidir. Gebeliğin 41’inci haftası tamamlandığında, bundan sonraki dönemde postnatal dönemde yoğun bakım ihtiyacının ve postmatüriteye bağlı yenidoğan sorunlarının arttığı çalışmalarla gösterildiği için yaygın klinik uygulama, en geç 41’inci hafta itibari ile gebeliğin sonlandırılmasıdır.
DOĞUM VE DOĞUM SONRASI BAKIM
ANNE adaylarının doğum sürecini güvenli ve konforlu şekilde deneyimlemesi için her türlü hazırlığı yaptıklarını belirten Doç. Dr. İbrahim Egemen Ertaş, şunları söyledi: “Doğum Salonumuz sağlıklı, konforlu ve güvenli bir doğum için gerekli detayların düşünüldüğü ileri teknolojiyle donatılmıştır. Sancı-Doğum Odası olarak planlanmış tek kişilik odalarımızda hem yüksek hem de düşük riskli hastaların izlemi yapılabiliyor. Anneye bebeğini besleme ve doğru emzirme konusunda da destek oluyoruz.”