Şef Ömür Akkor ve arkadaşlarının Elbistan’da kurduğu Yeniden Hayat Lokantası, afetten etkilenenlerin sıcak yemekle doyarken sosyalleşerek moral bulmalarına olanak sağlıyor. Aynı bölgede mutfağını bir okul bahçesine kuran şef Bora Bozankaya da kendi imkânıyla hem yemek dağıtıyor hem istihdam yaratıyor.
#Ömür AkkorO kadar büyük bir afetle karşı karşıyayız ki üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hâlâ pek çok ihtiyaç var. Biz de ekibimizle birlikte, burada, Sidney’de, elimizden gelen yardımları toplamaya devam ediyoruz. Bu ay sonunda Avustralya’nın önde gelen 10 şefiyle gelirinin tamamı UNICEF’e bağışlanmak üzere bir gece düzenliyoruz.
#Deprem11 ili yıkan, 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 15 milyondan fazla kişiyi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir ay geçti. Çadır kentler kurulmuş olsa da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu bilinen kalıcı prefabrik konutlarda henüz yaşam tam anlamı ile başlamış değil. Köylerde ise çadır sıkıntısı yaşanan noktalar var. Yanı sıra hijyen ve temiz su problemlerinden kaynaklı sağlık sıkıntıları var. Kimi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor, kimi de kayıp eş, çocuk, akrabalarını aramaya devam ediyor. Daha da vahimi, yardımları organize eden gönüllülerin sayısı gündem değiştikçe her geçen gün daha da azalıyor. Bir aydır deprem bölgesinde çalışan gönüllülerle konuştum. Felaketin birinci ayında durumun fotoğrafını çektik.
#Deprem BölgesiAcı felaketin ardından yaraları sarmak için seferber olan yardımseverler arasında çok sayıda ünlü isim de var. Bazıları gece gündüz yardım kolisi hazırlarken, bazıları da afet bölgesinde depremzedelerle kucaklaşıyor. Tüm çevresini organize edip bağış toplayan da var, bölgede lokanta kurup ücretsiz yemek dağıtan da. İşte Türkiye’nin duyarlı ünlüleri...
#KahramanmaraşEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar Taylan'Alkışları değil, kocamı özlüyorum..." Bu sözler Türk tiyatrosu başta olmak üzere sinema ve TV ekranlarına yarım yüzyılı aşkın süre emek veren Ayten Gökçer'e ait. Büyük bir aşkı paylaşarak evlendiği kendisi gibi usta bir sanatçı olan eşi Cüneyt Gökçer'i 2009 yılında kaybeden ünlü oyuncu, 84 yaşında hayata veda etti. Onun bu sözlerini hatırlayanlar ise 'sevdiğine kavuştu' yorumunu yaptı.
#Ayten Gökçer2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞBİR senarist, önüne konan bir yaşam öyküsünü okuyup bunu nasıl sinema diline dökeceğini düşündükten sonra filmin giriş bölümünü, şu sahnelerin birbiri ardına süratli bir tempoda geçişi üzerinden kurgulayabilir:
#Hacı Ömer CevheriDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Aralarında emanet fırınla çörek üretimi yapan da var, onlara kapılarını açan bir çiftliğin mutfağında yemek pişirip halka dağıtan da... Kimileriyse lokantalarını farklı şehirlerde açmaları için teklif almış ama “Yok” diyorlar, “burayı bırakmayacağız. Dedemizin, babamızın bize bıraktığı bu mirası canlandıracağız.” Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeden 8 ustayla konuştum, “Er ya da geç toparlanacağız, buna inanıyoruz” diye vurguluyorlar.
#Ebru ErkeBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatGünlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#Tüketimİstanbul’da yeme-içme dünyasının sembol isimlerinden biri Ece Aksoy… Yemeklerinin müdavimleri arasında Cemal Süreya, Edip Cansever, Turgut Uyar gibi isimler var. Geçen ay sektördeki 40. yılını, lokantası ‘9 Ece Aksoy’ ise Asmalımescit’teki 15. yılını geride bıraktı. Bu vesileyle hem ‘mutfaktan önce’ki hayatının hem de mekânlarının hikayesini dinledik. Üstüne tatlı niyetine; bayram sofraları için tüyolar aldık.
#Ece AksoyAtatürk Kültür Merkezi’ndeki millet bahçesinin açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “‘Yeşil Kalkınma Devrimi’mizin lokomotif şehri de Ankara olacaktır. Ankara’dan yükselen iklim dostu kalkınma güneşi ülkemizin 81 vilayetini kuşatacaktır” dedi.
#Murat YILMAZCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara AKM Millet Bahçesi Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yarın İstanbul'da yeni AKM'nin açılışını yapacağız. Sadece ülkemizin değil, dünyanın en önemli kültür merkezi olacak bu eserin de şimdiden İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum. Bir de müjde vermek istiyorum. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir millet bahçesi kuruyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#Bursa