Yeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiHazır yufkayla genelde börek yapsak da aslında yufkayı ana yemekten tatlıya birçok şekilde değerlendirebiliriz. 2 yufkayla yapacağınız kebap, geleneksel bademli perde pilavı ve helvalı rulo tariflerimi deneyin. Bu basit malzemenin lezzete olan katkısına inanamayacaksınız.
#YufkaÖrdek pastilla Masterchef ile birlikte günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Ördek pastilla nerenin, hangi ülkeye ait merak edilirken, tarifi denemek isteyenler tarafından da araştırılıyor. Peki, evde ördek pastilla nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte orijinal ördek pastilla tarifi ve püf noktaları...
#Ördek PastillaPiliç Topkapı tarifi, hem doyurucu hem de pratik bir lezzet arayanların favorisi olacak. Nefis iç pilavı ve nar gibi kızaran tavuk etiyle tadına doyamayacaksınız. Yapımı biraz meşakkatli olsa da, yediğiniz anda tadı buna değecek. Ayrıca misafir sofralarının da yıldızı olacak. Eğer denemek isterseniz, tavuk Topkapı tarifi ve yapım aşamalarını derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Piliç Topkapı TarifiMasterChef çiğ köfte tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Sıra gecesi konseptiyle yarışmacıların hazırladıkları Masterchef çiğ köfte nasıl yapılır araştırmaları evlerinde lezzet şöleni yaşatmak isteyen izleyici kitlesinin odaklandığı konulardan oldu. Çiğ köfte etli , etsiz farklı şekillerde hazırlansa da püf noktalarına dikkat etmek önem taşıyor. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte çiğ köfte yapımının püf noktası...
#Çiğ KöfteHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuFour Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet’in avlusundaki Avlu Restaurant’ın başındaki şef Özgür Üstün, Anadolu mutfağına ait yemekleri dozunda stilize ederek 7 Bölge adlı bir tadım menüsü hazırlamış. Ama ne menü! Çiğköfte, Sivas katmeri ve diğerleri... Michelin tavsiye listesinde olan Avlu, vejetaryenleri de unutmamış.
#Avlu RestaurantMasterChef iç pilav tarifi ve malzemeleri izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Esnaf lokantalarının akla gelen ilk lezzetlerinden iç pilavı etli veya kuzu ciğeri ile hazırlanabiliyor. Bu nefis tarif içerisine eklenen baharatları, kuş üzümü ve fıstıklarla lezzetini katlıyor. Eğer denemek isterseniz, iç pilavı tarifini derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Masterchef İç Pilav TarifiCoğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümYunan adalarında ve Yunan kıyılarında yapılan tatiller, sürekli yeme-içme kıyaslamalarıyla gündeme geliyor. Yüzlerce yıl bir arada yaşayan komşuların mutfağı da birbirine benzer elbette. Çok bilinen Yunan yemeklerinin nüanslarıyla tariflerini yazdım. Siz gitmeseniz bile adaların mutfağı size gelsin!
#YunanistanYazın her şeyi soğuk yemek istiyoruz. Fazla ağır olmayan, pratik ve az çeşitli yaz sofralarınıza baş tacı edeceğiniz soğuk pilavları denemediyseniz şimdi tam zamanı... İçinde sebzesi de olduğu için tek tabakta tam karın doyurma garantili, zeytinyağlı olduğu için de ılık ya da soğuk yemeye uygun yaz pilavları dosyamızı açalım...
#PilavAnne köftesi, karnıyarık, kıymalı börek, kıymalı sebze yemekleri, dolma, lahmacun, burger gibi hem bizim mutfağımızın hem de dünyanın favorilerini bitki temelli bir harçla hazırlayabilirsiniz. Evde yapmaya veya dışarıdan söylemeye çok alıştığımız üç sevilen yemekle başlayalım…
#Ceyda ArtunUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiBaharatlar dünyanın her yerinde yemeklere lezzet katan en önemli unsurlar. Üstelik Osmanlı İmparatorluğu'nun konumu nedeniyle, mutfak kültürümüzde geçmişten bugüne yer etmiş birçok farklı baharat bulunuyor. Günümüzde de tariflerde bu baharatlar sık sık karşımıza çıkabiliyor. Ancak bazen tek bir yemek için özel bir baharat satın alıp kalanını kullanmadan atıyor ya da "Değmez" deyip o baharatı tariften çıkararak lezzetten ödün veriyoruz. Bu durumlarla başa çıkmak için çok işinize yarayacak bir rehber hazırladık sizin için. Bu rehber sayesinde artık siz de baharatları birbirlerinin yerine dönüşümlü kullanabileceksiniz. İşte eksik baharatları kolayca telafi etmenizi sağlayacak baharat kombinasyonları...
#BaharatlarKaradeniz deyince akla ilk gelen yemeklerden olan hamsili pilav tarifi için şimdi tam mevsimi! İster porsiyonluk isterseniz de geniş bir fırın kabında servis edebileceğiniz Karadeniz usulü hamsili pilav nasıl yapılır merak ediyorsanız, işte hamsili pilav tarifi püf noktaları...
#Hamsili PilavEkranların sevilen yarışma programı MasterChef topik tarifi günün aranan lezzetleri arasında yer alıyor. Bir Ermeni mezesi olan topik yapımı, malzemeleri ve lezzetiyle sofralara renk katıyor. Peki, orjinal topik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, topik meze tarifi detayları...
#Topik MezeMardin çöreği olarak da bilinen kiliçe tarifi, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. MArdin'in yöresel hamur işi tariflerinden olan kiliçe, tarçın, yenibahar ve mahlep gibi keskin aromaları bir araya getiriyor. Peki, kiiliçe nasıl yapılır? İşte, yöresel kiliçe tarifi ve malzemeleri...
#KiliçeKurban Bayramı'nda eti değerlendirmenin en güzel yollarından biri de ev yapımı sucuk. Bayramla birlikte sucuk tarifi de merak ediliyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi sucuk ekmekle veya yumurta ile birlikte sofraları şenlendiriyor. Kurban Bayramı'nda evinizde kasap sucuğu kolayca yapabilirsiniz. Peki kasap sucuk nasıl yapılır? İşte evde sucuk yapımının kolay yolları ve püf noktaları
#Sucuk TarifiYaprak sarma geleneksel Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Farklı şekillerde hazırlanabilen yaprak sarmayı bu kez kuş üzümlü denemeye hazırsanız, işte kuş üzümlü zeytinyağlu yaprak sarma tarifi, malzemeleri de yapılışı...
#Kuş Üzümlü Yaprak SarmaSarma mutfağımızın en sevilen yemeklerinin başında geliyor. Lahana, asma yaprağı ya da pazıyla yapılabilen sarmanın dışındaki malzeme kadar içinin lezzeti de önemi. Sarma içi etli ya da zeytinyağlı olabilir. Peki sarma içi nasıl yapılır? İşte etli ve zeytinyağlı sarma içi tarifleri...
#Sarma İçi Nasıl YapılırMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerHer sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüYılbaşı hindi dolması yılbaşı akşamlarının klasikleşen yemeklerinden biridir. Ancak yılbaşı hindisi lokum gibi olması için bazı püf noktaların uygulanması gerekmektedir. Peki, lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte kestaneli pilav ile nar gibi kızarmış yılbaşı hindisi tarifi ve püf noktaları...
#Yılbaşı Hindisi Tarifi