Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Sağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek SiparişiBu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNFethiye sahilinde özenli bir restoran Zoi. Ortaklarından Serhat Taşar, “iki kadın veya iki sevgili buraya oturduğunda fonda çalan müzik dahil ortamdan keyif alacakları, iyi yemek yiyecekleri, ne ödeyeceğim diye korkmayacakları bir yer” olmasını istemiş Zoi’nin. Mutfağı da balık pişiricisi Ali Usta’ya emanet etmiş.
#Ebru ErkeTurizm sektöründe Euro 2024 ertesi hareketlenme yaşanıyor. Futbol tutkusu ile tanınan Avrupalı turist şimdi tatile odaklandı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, şampiyona sonrası Avrupa pazarının tekrar canlandığını belirterek, “Temmuzun ikinci haftası itibarıyla doluluklarımız yüzde 90’ın üzerine çıktı. Şu anda Antalya’da yüksek bir sezon yaşıyoruz” dedi. Ayrıca Antalyalı otelciler, Yunan adalarının çok ucuz olduğu ve otellerin boş kaldığı yönündeki iddialara da tepki gösterdi ve “Yanlış bir algı yaratılıyor” diye konuştu.
#EURO 2024Bir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenEdition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru Erkeİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi Rehberi13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliAmalımescit’teki Antiochia’ya 16 yıl kadar önce ilk açıldığı dönemde gitmiş, kentlerine gönül vermiş Antakyalı Gülüm ailesinin gastronomi tutkunu iki üyesi Süleyman Gülüm ve Jale Balcı ile o günlerde tanışmıştım. Sonra dostluğumuz, arkadaşlığımız hiç bitmedi.
#Antakya MutfağıBeni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#Fiyatİngiltere ile Fransa arasında, 2.100 nüfuslu minnacık bir ada... Hayat o kadar sorunsuz akıyor ki ada sakinleri araçlarını kilitleme ihtiyacı hissetmiyor, hatta caddelerde trafik ışığı bile bulunmuyor. Ancak bu küçük ada 80 yıl önce korkunç olaylara sahne olmuştu. Bütün bunlar yeni bir araştırmayla bir kez daha dünyanın gündemine taşındı.
#AlderneyMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Mersin'de 'Cumhur Bizim Türkiye Hepimizin' temalı açık hava toplantısında konuştu. Devlet Bahçeli, 'CHP zihniyeti sınıfta kaldı. Yozlaşmış belediyeciliğin sonu geliyor. Kayırmacılık, yolsuzluk Mersin'in önünü kapattı.' dedi.
#MHPCUMHURBAŞKANI Erdoğan bugün İzmir’de ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklayacak. Büyükşehir başkan adayı beklendiği gibi Hamza Dağ oldu. Asıl sürpriz adı Büyükşehir için de geçen Ceyda Bölünmez Çankırı oldu. Çankırı, Konak adayı olarak açıklanacak. Yani AK Parti iki güçlü ismiyle yerel seçimlere girecek. Çankırı’nın merkezde etkili olması bekleniyor. O yüzden bu stratejik bir hamle olarak görülüyor. Kulislere sızan bilgileri dün de yazdım.
#1Fransa’da kayağa gitmek bir hayal diye düşünmeyin. Tatil zamanları Türkiye’de iyi bir dağ otelinde bir hafta kalmakla Alpler’de konaklamak neredeyse aynı fiyata geliyor. Kayak orada bizdeki gibi lüks değil. Pist alternatifi çok ama ben size nefis restoranlarda gastronomik bir deneyim de yaşayabileceğiniz Val d’Isère ve Tignes’i önereceğim...
#Ebru ErkeYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiÖzel günler, bayramlar, yeni yılın gelişi… Çoğu insan için yeni umutlar, sevdiklerimizle, ailemizle kutladığımız mutluluklar ve geleceğe dair hayallerin ön planda olduğu neşe dolu günler…
#Jock Zonfrillo2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞ