Kanadalı yazar Jocelyne Saucier, ‘Kayıp Tren’de bir sonbahar günü evinden çıkıp kuzeye giden trene binen ve bir daha kendisinden haber alınamayan yaşlı bir kadının izini sürüyor. Saucier, polisiye kalıplarını başarıyla kullanarak anlatısına büyük bir akıcılık sağlıyor.
#Jocelyne Saucierİklim krizi, çevre kirliliği ve doğal varlıklara yönelik tahribat nedeniyle gezegenimizin alarm zilleri uzun süredir çalıyordu. Pandemi, insanlığı zorunlu bir sadeleşmeye itti. Hazır başlamışken ‘Dünyamızın sağlığı’ için ekolojik dönüşüme katılmanın tam sırası. İşe evde peynir yaparak ya da bilişim ayak izimizi azaltarak başlayabiliriz.
#GazetehaberleriGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluTEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA VakfıYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaBülent Eczacıbaşı hem iş yaşamının hem de kültür-sanat hayatının en önemli figürlerinden biri. Kitaplarını ‘İş İnsanları İçin Denemeler’ altbaşlığıyla sunsa da aslında daha geniş bir kitleye sesleniyor. Zaten kendisi de şöyle diyor: “İşinsanlarının sadece ekonomi ve yönetim konularıyla ilgilenmeleri gerektiği görüşünde değilim. İlgi alanları geniş olan, çok çeşitli konulara merak duyan insanların hayatta her zaman avantaj sahibi olduklarına inanıyorum.”
#Bülent EczacıbaşıEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerSevgili gençler, “üniversite öğrencisi olmak” hayatınızdaki en heyecan verici ve sizleri dönüştürücü bir süreci deneyimlemek anlamına geliyor. Bugüne kadar almış olduğunuz eğitim, büyümüş olduğunuz çevre ve birikimlerinizin bir sonucu olarak hepiniz birbirinden farklı şehirlerde, birbirinden farklı üniversitelerin bölümlerini kazandınız. Sizler için yepyeni başlangıçlar ve eşsiz deneyimlerin temsili olacak bu dönemin olabildiğince verimli, nitelikli ve keyifli olması adına sizlerle burada üniversite hayatına dair fikirlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
#Konuk YazarKlasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanBüyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#MedyumAdalet Bakanı Yılmaz Tunç Instagram'ın kapatılmasına ilişkin son durumu aktarırken, 'Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti herkes kurallara uyacak. Yargımız kararları verecektir. Sosyal medya şirketleri de kanunlara uymak zorunda.' dedi.
#Sosyal MedyaHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluTürk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabine toplantımızda İran halkının yaşadığı derin acıyı paylaşmak üzere ülkemizde 1 günlük milli yas ilan edilmesini kararlaştırdık. İranlı kardeşlerimizin tekrar başı sağ olsun diyoruz" dedi.
#Kabine Toplantısı