Eleştirel derinlik ve dikkatle yoğrulmuş ‘Avrupa Romanı Üzerine On Bir Makale’ kitabı, ‘Suç ve Ceza’dan ‘Anna Karenina’ya okuduğumuz romanlara bir de Richard P. Blackmur’un eleştirelliğiyle bakmaya davet ederken, ‘henüz’ okumadıklarımız hakkında ise içimizde kışkırtıcı bir merak uyandırıyor.
#Avrupa Romanı Üzerine On Bir MakaleBireyi diğer insanlardan ayıran temel özelliklerin tümüne kişilik denir. Huy ve mizaç, kişiliğin oluşmasında etkilidir. Bunun dışında eğitim, aile, yaşanmışlıklar ve kişinin ahlaki tutumları da kişiliğin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Açık sözlülük, dürüstlük ve yardımseverlik olumlu kişilik özelliklerine örnek olarak gösterilebilir. Yalancılık, sinsilik ve tembellik ise olumsuz kişilik özellikleri arasında yer alır. Kişilik nedir ve kişilik kuramları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBazı adları yan yana görmek bile heyecan vericidir; edebiyatta, şiirde de: Necatigil, Nilgün Marmara, Mustafa Irgat, Hulki Aktunç, Anita Sezgener, Bülent Keçeli, Elif Sofya, Şeref Bilsel, küçük İskender... Bazı adların yan yana geldiği kitapları okumak da bir o kadar heyecan vericidir. ‘Açıklığa Doğru’ işte o kitaplardan biri. Yazarı Asuman Susam, şair-eleştirmenlerden değil. Sık değil, sıkı yazan bir şair-okur..
#Asuman SusamOyunlar uzun süredir akademinin de önemli bir parçası. Uzun yıllardır başta Amerika olmak üzere birçok Avrupa ve Asya ülkesinde de boy gösteren Oyun Çalışmaları ve Dijital Oyun Tasarım bölümleri, ülkemizde de yükselen bölümler arasında yer alıyor. BUG Lab olarak uzun yıllar önce yola çıkan Bahçeşehir Üniversitesi'nde birçok farklı kola ayrılan oyun tasarımı müfredatına, bu yıl Oyun Haberciliği isimli bir ders eklendi.
#Dijital Oyun HaberciliğiProf. Dr. Mete Tunçay’la Boğaz’da bir kahvede oturuyoruz. Şiddetli rüzgâr bazen sesimizi bastırıyor. İstifini bozmadan, sakin sakin anlatıyor Tunçay. Karl Popper’dan girip Niyazi Berkes’ten çıkarak neredeyse sınırsız bir fikir âleminde dolaştırıyor beni. Tüm öğrencilerinin hayran olduğu Tunçay’ı bu rahatlıkla dinlemek bir şans. Siyasi düşünceler tarihi ve Türkiye’de sol hareketler üzerine tartışmasız otorite Prof. Tunçay, 81 yaşında da öğretmeye, eserler vermeye devam ediyor. ‘Hocaların Hocası’yla yeni kitabı ‘Türkiye Sol Tarihine Notlar’ için bir araya geldik; memleketi, yaşamını, yadırgadığı ve yanıldığı konuları konuştuk.
#Prof. Dr. Mete TunçayHiç yorulmayan bir sanatçı... Her gün okuyan, kendini geliştiren, değiştiren bir sanatçı... Bilim, sanat, toplum, insan... Metin Akpınar’ın düşünceleri her zaman gündelik telaşların, kimi zaman sığ gündemin ötesinde. 76 yaşına dek öğrendiklerini kendine saklamıyor, yeni nesillere de aktarıyor. Okan Üniversitesi Konservatuvarı’ndaki dersinden sonra buluştuk; hem bugünkü Türkiye’den hem onun diğer yarısından yani iki yıl evvel kaybettiğimiz Zeki Alasya’dan, benzersiz Devekuşu Kabare’den ve artık aramızda olmayan Ertem Eğilmez’den, Tarık Akan’dan, Halit Akçatepe’den konuştuk.
#Zeki-Metin İkilisiMustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ve yaptıkları bugüne kadar yerli ve yabancı birçok yazar tarafından anlatıldı. Atatürk henüz hayattayken kaleme alınanlar var elbet ancak çoğu onun ölümünden sonra yazıldı. Kimileri onunla ilgili anıları anlattı, kimileri en eksiksiz portresini çizmeye çalıştı, kimileri baştan sona methiyeler düzdü. Atatürk’ü daha iyi anlayabilmek için de onu farklı açılardan anlatan en iyi kitaplara bakmak gerek. İşte en iyi 10 Atatürk kitabı...
#10 Kasım 2015Kadir Has Üniversitesi’nin Cibali yerleşkesinde yer alan Galeri KHAS, genç sanatçıların işlerini bir araya getiren ‘Yalnız ve Kalabalık’ sergisiyle açıldı. Serginin küratörü ve KHÜ Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, galerinin hedeflerini ve sergiyi anlattı.
#Galeri KHASSomut sonuçların görüş birliğine varılmasında etkili olduğu sanılır, ama ‘inancın matematiği’ insanın aklını çelecek denli çelişkilidir. Robert Matthews, altıncı duyu, ya da önsezi ile ilgili kanıtlar güçlendikçe, bu görüşe karşı çıkanların daha da çok ayak direttiklerine inanıyor.