EKOL Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Muhammet Yaytokgil, son dönemde çocuklarını sünnet ettirmek için ileri yaşları beklemeyen ebeveynlerin sayısının gittikçe arttığını belirterek, çocukların özellikle yeni doğan döneminde, hatta doğumu takip eden günde dahi sünnet olabildiğini söyledi. Yaytokgil, herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesinin iyileşme sürecine önemli katkılar sağladığını da bildirdi. Sünnet için en ideal dönemin, bebeğin emme veya solunum problemleri gibi hayati bir sorunu yoksa doğumdan itibaren 24 saat geçtikten sonrası olduğunu dile getiren Yaytokgil, “Yaklaşık 15-20 dakika süren cerrahi dikişli bir müdahaledir” dedi.
#1Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?
#SünnetYazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber sünnet sezonu da açıldı. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, çocukları hem psikolojik hem de sağlık açısından etkileyen bu uygulama hakkında bilgi verirken, sünnet konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında görüşlerini paylaşıyor.
#SünnetBaşta Türkiye olmak üzere tüm dünyada ‘sünnet’ operasyonuna standart getirmeyi amaçlayan doktor Mustafa Demirelli, kendi geliştirdiği ‘akıllı kelepçe’ yöntemini sünnet dedektifi gibi gezdiği 22 ülkede uyguladı. 23 yılda 50 binin üzerinde sünnet yapan Demirelli, “Türkiye’de sokakta kimse tıraş olmuyor. Çünkü berberler sokakta değil. Ama sokakta, stadyumda sünnet oluyorsunuz bunun düşünülmesi ve kesime standart getirilmesi lazım” dedi.
Sünnet hazırlıklarının yoğunlaştığı yaz mevsimi öncesinde, ailelerin, çocuğun sağlık koşullarının sünnete izin verip vermediği, yapılacak işlemin cerrahi prensipler doğrultusunda gerekli sterilizasyonun sağlanıp sağlanmadığı, çocuğun psikolojik olarak hazırlanması konularına dikkat etmesi gerektiği bildirildi.
Nİiğde'de yaşayan 4 yaşındaki Mehmet M.'nin, hekim olmayan bir kişi tarafından yapılan sünnet sırasında penis derisi kesildi. Kayseri Şehir Hastanesi'ne sevk edilen Mehmet M.'nin penisine, kasığından alınan deri dikildi. Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, "Hastane dışı, 'merdiven altı' diye tabir edebileceğimiz bir yerde hekim olmayan biri tarafından sünnet edilmiş. Sünnet cerrahi bir işlemdir. Kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir" dedi.
#NiğdeÜlkemizde olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar sağlık sisteminin tüm basamaklarında büyük öneme sahiptir. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmalar ailelerin ve dolayısı ile toplum sağlığının iyileşmesi ve toplumsal gelişiminin sağlanması için de en önemli araçlardan birisidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları çok geniş ve kendi içinde bazı farklılıklar gösteren bir hizmet alanı olarak değerlendirilebilir.
#SağlıkMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideÇocuk Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mahmut Aluç, "Yenidoğan sünneti; çocukta psikolojik travmaya neden olmaması, sadece lokal anestezi ile yapılabilmesi, pansuman gerektirmemesi, iyileşme sürecinin kısa olması nedeniyle daha avantajlı kabul edilmektedir" dedi.
#Sünnet- Erkek çocuklarda sünnet için en uygun dönemin, ilk hafta sonrasındaki yeni doğan dönemi olduğu bildirildi- Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Karaaslan: "Sağlık sorunları nedeniyle doğumdan sonra ilk hafta sünneti fazla önermiyoruz. İlk haftadan sonra özellikle 2 yaşına kadar olan dönem sünnet için çok daha uygun bir dönem"
Anne babanın boşanması, sünnet, yeni kardeşin gelişi, okulun ilk günü... Bunlar yetişkinler için normal karşılanacak sıradan olaylar gibi algılanabilir. Ne var ki çocuklar için ileride sorunlara yol açabilecek travmalar yaratabilir. Bu tip dönemleri hasarsız atlatmak için yardım almak gerekebilir. Uzman klinik psikolog İnci Vural’ın kaleme aldığı Mutlu Büyüyorum dizisi, renkli ve eğlenceli anlatımıyla hem anne babalar hem de çocuklar için terapi niteliğinde.