Sünnet deyip geçmeyin! Bu önerilere dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Sünnet deyip geçmeyin Bu önerilere dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 16:54

Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla beraber sünnet sezonu da açıldı. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Arman Çitçi, çocukları hem psikolojik hem de sağlık açısından etkileyen bu uygulama hakkında bilgi verirken, sünnet konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında görüşlerini paylaşıyor.

Haberin Devamı

Genel hijyen açısından yararlı olan sünnetin, deneyimli ellerde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması önemlidir. Aksi takdirde sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnet, çocuğun yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabilir.

Sünnet deyip geçmeyin Bu önerilere dikkat

ÇOCUĞUNUZUN PSİKOLOJİSİNİ ETKİLEMESİNE İZİN VERMEYİN

Sünnet, tıbbi olarak uygun yöntemlerle her yaşta yapılabilmektedir. Fakat sünnetin erken dönemde yapılması avantaj sağlamaktadır. Çocuğun 2-6 yaş arası, özellikle 4-5 yaş arası sosyal ve psikolojik olarak gelişme dönemleridir. Bu nedenle bu yaş aralığında sünnet edilen çocukların ileride ciddi psikolojik sorunları oluşabilir. 7 yaşından sonra durgunluğa giren bu devre ergenlik çağına kadar devamlılık göstermektedir. Bu yaşlarda yapılan sünnet, çocuğun toplumun bir üyesi olduğunu fark etmesini sağlar ve gelişimi için önemlidir. Sünnetin yeni doğan bebekte ilk 20 günde ya da 6 yaşından sonra yapılması uygun olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

BEBEĞİN İLK GÜNLERİNDE SÜNNET YAPTIRMAYIN

Çocukta psikolojik etki bırakmaması, iyileşmenin ve bakımın kolay olması gibi nedenlerden dolayı yeni doğan sünneti tercih edilmektedir. Sünnetin, bebeğin sağlığına faydaları nedeniyle yapılması önemlidir. Fakat bebeğin doğar doğmaz sünnet edilmesi doğru değildir. Yeni doğan bebeğin, hayatının ilk günlerinde mücadele etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Bebekte; sarılık, kilo kaybı, emme, yutma sorunu veya solunum problemleri yaşanabilmektedir. Bu durumlar ilk bir haftanın sonunda belli olmaktadır. Sünnet için bebekte bu sürenin geçilmesi beklenmelidir.

Sünnet deyip geçmeyin Bu önerilere dikkat

SÜNNETİ DOKTOR YAPMALI

Sünneti mutlaka bir doktor yapmalıdır. Uzman kişiler tarafından yapılan sünnet birçok hatanın önüne geçmektedir. Sünnetin uzman doktorun yapmasındaki faydaları şöyledir:

  • Hastanede yapılan sünnette cerrahi aletler çok iyi steril edildiği için hepatit b, hepatit c gibi hastalıklar önlenmiş olur.
  • Eğer çocukta hemofili (kanın durmaması) hastalığı varsa bu hastalıktaki yan etkiler verilecek ilaçlar ile önlenir.
  • Ağrı giderici ilaçlar kullanıldığı için çocuk ağrı hissetmez.
  • Sünnet yarası dikildiği için yaranın iyileşmesi daha hızlı olur.

GENEL YA DA LOKAL ANESTEZİ UYGULANMAKTADIR

Gelişmiş anestezi teknikleri ile yeni doğanın rahat bir şekilde sünnet edilmesi mümkündür. Çocuğun yaşına, mevcut hastalıklarının olup olmadığına, ailenin tercihine ve mevcut imkanlarına göre en uygun anestezi yöntemi kararı aile ile birlikte verilmektedir.
Sünnette kısa süreli genel anestezinin zararı olmamaktadır. Fakat anestezi için yapılacak işlemler göz önüne alındığında, lokal anestezi ile arasında önemli bir fark bulunmadığı unutulmamalıdır.
Krem uygulaması gibi iğne öncesi yapılan işlemlerin belirleyici bir faydası yoktur. Enjeksiyonda acıyan kısım cilt değil, ilacın uygulandığı cilt altı dokusudur. Krem sadece cildi uyuşturur. Sadece uyuşturucu krem uygulanarak gerçekleştirilen sünnet kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Sprey, dondurucu bir uygulamadır. Bu da bebeğin pipisinin donmasına ve tedavisi olmayan sorunlara neden olmaktadır.

Haberin Devamı

SÜNNET YAPILAN ORTAM HİJYENİK OLMALI

Sünnetten aşırı korkan ya da tepki gösteren çocukları genel anestezi altında sünnet ettirmek daha uygun olmaktadır. Sünnette önemli olan, çocuğa yapılacak cerrahi uygulamanın olabildiğince psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve sorunsuz yapılmasıdır. Sünnet ne kadar basit görünse de önemli bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle sünnet yapılan yer ve aletlerde sterilizasyon gibi tanımlanan mikrop içermeyen ortam sağlanması zorunludur. Mutlaka bir doktor tarafından tıbbi kurallara uygun steril şartlarda yapılmalıdır. Düğün yerleri, kalabalık ortamlar ve ev ortamları bu uygulama için uygun değildir. Burada yapılan sünnet işleminden sonra ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir.

Haberin Devamı

SÜNNET İLE İLGİLİ NE GİBİ SORUNLAR OLABİLİR?

  • Penisin baş kısmı yaralanabilir veya kesilebilir.
  • Sünnet derisi yetersiz ya da fazla kesilebilir.
  • Kanama oluşabilir.
  • Enfeksiyon görülebilir.
  • Kullanılan ilaçlarla ilgili olarak anaflaksi ya da alerjik reaksiyonlar oluşabilir.

SÜNNET SONRASI BİLİNMESİ GEREKENLER

Sünnet sonrasında bir miktar ağrı ve şişlik olabilmektedir. Kullanılan ağrı kesiciler bu şikayeti önemli ölçüde azaltmaktadır.
Sızıntı şeklinde kanama görülebilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla kendiliğinden durmaktadır. Nadir durumlarda müdahale gerebilmektedir. Sünnette ilk gün çok önemlidir, bu nedenle çocuğun istirahat etmesi uygun olacaktır.
Sünnet derisinin penis başına yapışık olduğu durumlarda soyulmaya bağlı olarak kızarıklık, sulanma, hassasiyet, kabuklanma oluşabilmektedir. Böyle durumlarda endişelenmemek gerekmektedir. Antibiyotikli ve ağrı kesici içeren kremlerle pansuman yapılmalıdır. Ortalama bir hafta içinde şikayetler düzelmektedir. Sünnet olan çocuk 3 gün sonra banyo yapabilmektedir. İdrarın değmesinde bir sakınca görülmemektedir.

BAKMADAN GEÇME!