Yapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasına ilişkin yeni detaylar açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, atamayla ilgili "Yeni öğretim yılına yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Yetiştiremezsek yetiştirdiğimiz yerden devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Bakan TekinUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Üniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıCumhurbaşkanı Erdoğan, Adli Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hâkimleri Kura Töreni'nde konuştu. Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz" dedi. Erdoğan, "Sosyal medyada cübbe giyip ahkam kesenler asla bizim referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü sosyal medyadaki tepkiler değil, kanundur, nizamdır. Daha ileri gidiyorum hukuktur." ifadelerini kullandı. "Su uyur, FETÖ uyumaz" diyen Erdoğan, terörle mücadelenin artarak devam edeceği mesajını verdi. Öte yandan törende duygusal anlar yaşanırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi çıkan adaylarla sohbeti dikkat çekti.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBOLU’da vatandaşlara seslenen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Harama inanan, helale inanan, kul hakkına inanan bir insan olarak sizlerin helal oylarınızla seçilmek istiyorum. Sizlerin helal oylarınızla başbakan olmak istiyorum ve aynı dürüstlüğe sahip, hiçbir harama el uzatmamış, dürüst, namuslu, sakin, sinirlenmeyen, atarlanmayan, giderlenmeyen Sayın Kılıçdaroğlu’na da oy istiyorum” dedi.
#BoluYapay zekâ hayatımızı kolaylaştırmak için birçok fırsat sunsa da bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Yapay zekânın iş hayatında oynayacağı rol de tartışmanın önemli başlıklarından biri… ABD’de yapılan yeni bir araştırma, gelecekte yapay zekânın insanların yerini alma olasılığı en yüksek meslekleri ortaya koydu. Peki hangi sektörler bu değişimden etkilenecek? Yapay zekâ iş hayatını nasıl etkiler? Uzmanlar yanıtladı…
#Yapay ZekaGastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.
#Gastro AkademiHayat zorluklarına bir de pandemi dönemi endişeleri, hijyen takıntıları, yalnızlaşma eklenince toplumda son iki yılda mutsuzluk arttı, psikologlarda randevu bulamaz olduk. Kimi antidepresanlara sarıldı, kimi kendini yemeye içmeye vurdu. Pandemideki psikolojimizi konuştuğumuz Prof. Dr. Sinan Canan “Her gün 45 dakika fiziksel egzersiz yapabilirseniz, dertlerden yüzde 80-90 oranında kurtulabilirsiniz. Bizim en büyük sorunumuz fiziksel hareketsizlik ki bu, zihnimizi de çalışmaz hale getiriyor” diyor.
#Prof. Dr. Sinan CananDidim Lescon Ana Bayii Konyalılar Manifatura’nın sahibi Mustafa Süvari, ailesiyle birlikte 1988 yılında yerleştiği Didim’in önde gelen iş insanlarından biri. Sadece ekonomik değil, sosyal alanlar ve siyasette de ilçenin sevilen isimlerinden biri olan Süvari, Didim ile ilgili yaptıklarını ve hayallerini anlattı.
#1Uzmanlar tüm dünyada siyaset, ekonomi, teknoloji, psikoloji ve eğitimin geleceğini değerlendirirken Z kuşağına değinmeden geçmiyor. Eğitimin geleceği planlanırken bu kuşağın beklentilerinin belirleyici olacağı öngörülüyor. Birçok kuşak analisti 1997 ile 2012 yılları arasında doğanları Z kuşağı olarak tanımlıyor.
#Z Kuşağıİnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolOmicron varyantının diğerlerine göre çok daha hızlı bulaşması fakat daha az öldürücü olması pandeminin gidişatını değiştirdi. Bilim insanları yeni varyant ile ilgili araştırmalara devam ederken bir yandan da dünyada Omicron fırtınası yaşanıyor. Peki Omicron dalgası diğer dalgalardan ne kadar farklı? Aşılı veya aşısız olmak neyi değiştiriyor? Dünyada pandeminin son durumunu ve Omicron dalgasını grafiklerle anlatıyoruz
#KoronavirüsSevgili Hürriyet okurları... Yeni bir yıla daha ‘merhaba’ dedik. 2022’nin hepimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum. Ve tabii bol parada... Hele hele ev alma hayali kuranlar için. Bu temennimizde öncelik sırası onlarındı.
#SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUKYeni yol almaya başladığı oyunculukta, iki dizide de canlandırdığı karakterlerle dikkatleri çeken Yaprak Medine ile sağlık okuyup, üç yıl hemşirelik yaptıktan sonra iki gün içinde istifasını verip modelliğe akabinde de oyunculuğa geçiş hikayesini konuştuk. Ve daha neler neler…
#Yaprak MedineMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih Uslu