Gençler neden alan seçimlerinde 10’uncu sınıftan itibaren savruluyor ve yolunu bulamıyor?

Biliyor musunuz bu yıl da her yıl olduğu gibi yüzlerce aday üniversite okuduğu halde yine üniversite sınavına girdi.

Haberin Devamı

2022 yılında üniversite sınavına başvuran adaylardan bir yükseköğretim programına yerleşmiş veya kayıtlı aday sayısı 389 bin 823, üniversite mezunu olan aday sayısı 293 bin 136, üniversiteden kaydı silinen ve sınava başvuran aday sayısı da 80 bin 699. 2022’de üniversite ile tanışmış 763 bin 658 öğrenci yeni bir arayışın içine girdi bile. 2017 yılında 2 milyon aday üniversite sınavına başvurmuş. Bu adayların 156 bini üniversite mezunu, 373 bini ise üniversitede okuyan adaylardan oluşuyor. Yaklaşık 2 milyon adayın yüzde 26’sı yeni arayışın içinde olan ve yeniden bir kariyer inşa etme çabası içinde yer almış. Elbette bu öğrencilerin hepsi yanlış alan ve meslek seçiminden dolayı sınava tekrar girerek hayatlarına yön vermiyorlardır. Ancak büyük bir çoğunluğu tercih ettikleri meslek ile üniversitede tanışınca çok geç bir farkındalık yaşıyorlar. Gençler daha 10’uncu sınıftan itibaren savruluyor ve bunu ancak üniversiteye gidince, hatta mezun olduğunda anlıyorlar. Bir o kadar gencin de cesaret edip sevmediği, mutlu olmadığı bölümü değiştiremediğine de emin olun.

Haberin Devamı

Gençler neden alan seçimlerinde 10’uncu sınıftan itibaren savruluyor ve yolunu bulamıyor

ÇÖZÜM NEDİR? ALAN SEÇİMİ NE ZAMAN VE NASIL BELİRLENMELİDİR? 

Size bu konuda bir önerim olacak çünkü kendi ekibim ile bunu yaparken çok başarılı sonuçlar alıyoruz ve bunun yaygınlaşmasını istiyoruz. Çözüm şu; öğrencilerin daha 10’uncu sınıfta hangi alana yatkın olduklarını kişilik testi ve bilişsel testler ile tespit etmek ve veriler ışığında kararlar vermek.

Gençler neden alan seçimlerinde 10’uncu sınıftan itibaren savruluyor ve yolunu bulamıyor

TESTLERİN SONUÇLARI BİR İNSANI TÜM YÖNLERİ İLE İZAH EDER Mİ?

Eğitim ve Kariyer Danışmanı Yasin İkizoğlu ve Aythink Gelişim Kurucusu Eğitimci Yazar Aykut Açkalmaz bizzat benim öğrencilerime de bu testleri yapıyorlar. Kendileri ile yıllar önce tanıştığımızda bu yukarıda ki soruyu onlara ben de sormuştum. Bakın neler diyorlar:

Haberin Devamı

1-Elbette insan gibi biyolojik ve sosyal bir varlığın 3 test ile tüm yönlerini açıklayamayız. Ama elimizde en güçlü araçlardan biridir.
2-Ayrıca testleri yorumlayan ve o test sonuçlarına göre öğrenciye vizyon açan, anne babayı bilgilendiren bir kariyer danışmanının testlerden daha önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
3-Testler bir araçtır önemli olan teşhisler ve tespitlerdir.

Emin olun anne babanın, öğretmenin ya da öğrencinin kendini değerlendirmesinden çok daha objektif sonuçlar çıkacaktır. Gelecek 7-8 yılını kurtaracak çalışma 10’uncu sınıfta yapılan bu tür bir çalışma ile başlar. Eğer öğrenci 12’nci sınıfa gelmişse meslek, bölüm seçimi, asla puanları, sıralamaları belli olduktan sonra oluşturulmamalı. ÖSYM’nin temmuz ayında adayların tercih yapmaları için verdiği 10 günün sadece tercih giriş işlemleri için verildiğini unutmamak gerekiyor. Hayatınızın büyük bölümünü etkileyecek kararı 10 gün içerisinde vermemelisiniz. 10 gün içinde alelacele verilen kararlardan çıkan sonuçlar ortada. Okuduğu bölümü sevmeyen mutsuz, okulu bırakan ya da bölüm değiştiren insanlardan olmamak için yola erkenden çıkmakta fayda var.

Haberin Devamı

YURT DIŞINDA OKUYACAK ADAYLAR DİKKAT!

Yapılacak yanlış bir tercih hem aileyi hem de öğrenciyi önce maddi sonra manevi olarak üzer. O nedenle yurt dışına gitmeyi planlayan bir adayın mutlaka uzmanlık alanı kariyer ve eğitim danışmanlığı olan, objektif testler yardımı ile danışmanlık veren uzmanlardan danışmanlık alarak kariyer planlamasına başlaması gerekiyor. Bu yapılacak çalışma, gidilecek ülkedeki üniversitedeki başarının, maddi, manevi kayıplarının oluşmamasının sigortasıdır. Elbette iyi bir yurt dışı danışmanı da bu sürecin olmazsa olmaz parçasıdır. Bu iki uzman olmadan yurt dışı planlaması yapmak sisli bir havada görüş mesafesi minimuma inmiş bir yolda araba kullanmaya benzer.
Son sözler...
Lise yıllarının en önemli kararı, “Ne okusam? Ne olsam” sorusuna aranan cevaptır. Dünya hızla değişiyor şimdi adını bile bilmediğimiz meslekler ortaya çıkacak. Şu an okumak için hedef olarak seçilecek meslek, bölüm ve üniversiteler ileride kabuk değiştirerek yeni haline dönüşecekler. Bu dönüşüm sırasında yaşam boyu öğrenmeden keyif alanlar, hep öğrenci kalmak konusunda başarılı olanlar uyum sağlayanlar olacaktır. Tüm bu süreçlerin sağlıklı işleyebilmesi için profesyonel kariyer danışmanlığı şarttır. Ve buna en erken 10’uncu sınıfta en geç 11’inci sınıfta başlamanız en doğru zamanlama olacaktır.

Haberin Devamı

Günün Sözü: “Öğretim sınıfta biter; fakat eğitim ancak hayatla beraber sona erer.”(F.W.Robertson)

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları