Rafta rastladığım kitap ne, biliyor musunuz? ‘Yeni Adabı Muaşeret’... Yazarı Muhittin Dalkılıç, basım yılı 1939, Semih Lütfi Kitabevi, fiyatı 30 kuruş. Kitaptaki görgü kurallarını okuduğunuzda, bunların çoğunun bugün uygulanamayacağını fark edersiniz.
#Yeni Adabı MuaşeretGece yarısı gelen mesajlar, sosyal medyada yapılan linçler, şiddet içerikleri ve diğerleri... İletişimin dijitalleşmesi hayatımıza dijital görgü kurallarının yani ‘dijital adab-ı muaşeret’in girmesini gerekli kılıyor. Doğru iletişim için uymamız gereken yeni nesil görgü kurallarının neler olabileceğini uzmanına sorduk. İşte15 maddede dijital görgü kuralları.
#Dijital Adab-I MuaşeretGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarKraliçe 2. Elizabeth’in ölümü sonrasında ilan edilen 10 günlük ulusal yas devam ediyor. Kraliçenin yaşamına yakından tanık olan aile üyeleri onun yaşamına ilişkin ayrıntıları anlatırken, gerçekte nasıl bir büyükanne olduğu ise merak edilen soruların arasında yer alıyor. Gelin bilmediğimiz “Büyükanne Elizabeth”i torunlarından dinleyelim…
#Kraliçe 2. ElizabethOnunla tanışmamızı sağlayan yaratıcı bir şeyler yapma arzusu ve tesadüfler olmuş... Çok da iyi bir karar vermişki kısa sürede tanınıp başrollere terfi etti. Bu sene ekrandan beyazperdeye, sık sık karşımıza çıkmaya hazır. Selahattin Paşalı ile buluştuk; hayatını, evliliğini, babalık yolunda yaşadıklarını ve bilinmeyenlerini konuştuk: “Şu an en açık halimdeyim. Tamamen benim. Saldım gidiyorum, sor gelsin...”
#Selahattin PaşalıŞarkıcı Halil Sezai 67 yaşındaki komşusunu darp etmiş, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından ise mahkemeye sevk edilmişti. Birçok kişinin ‘ama’ demeden lanetlediği hazin olayın ardından sanatçıların topluma örnek olması gerektiği de yazılıp çizildi. Peki ama gerçekte sanatçı kime denir? Yeni nesil ünlüler eskiye oranla daha mı fütursuz? Magazin dünyasının geldiği noktayı magazin gazetecilerine sordum.
#YAZARYazar Alev Alatlı, toplam 11 cildi bulacak ‘Nasihatnameler’in ilk iki cildi ‘Fesüphallah’ ve ‘Hafazanallah’ ile okurunun karşısına çıktı. Tarihin derinliklerine inerek Batı eleştirisi yapan yazara Shakespeare tartışmasını, damadını genel müdür yaptığı iddialarını, iktidara yakın durduğu için kendisine yöneltilen eleştirileri sordum. “İnsan mürekkep yalamış olduklarını varsaydığı insanların bu denli küçüldüklerini görmek istemiyor” diyen Alatlı anlatıyor: “Neden Latife Tekin değil de Orhan Pamuk Nobel aldı”, “Türkiye hangi dönemini yaşıyor”, “Bozlağı uzun havadan ayıramayan neden tarihçi olmaz?”
#Gazetehaberleri‘Gıcık olduğunuz 10 kişi’ sorusu hedef küçültülüp sadece magazin dünyasına yönelik sorulsaydı, muhatapların çoğu belki gülüp geçecek; Sedat Ergin de bu kadar gerilmeyecekti. Ergin üzerinden konuya girmemin nedeni, diğer isimlerin başlığı pek sorun etmemiş görünmesinden. Hakikaten zor başlık; yanıt vereni de, yanıtı verileni de hedef tahtasına koyacak cinsten. 4 YÜZ ekibi birer birer girdi stüdyoya, biz de aynı sırayla gözlediklerimizi not ettik, sonra da başlığa uygun olarak beş gıcık sorumuzu sorduk.