Güncelleme Tarihi:
Sürücü adayları, trafikte bu yıl başlayan yeni dönemle birlikte artık ehliyet kurslarında trafik adabı dersi de alacak. Kurslara, 1 Ocak itibarıyla kayıt yaptıran sürücü adayları, 16 saatlik trafik ve çevre, 8 saatlik ilk yardım, 6 saatlik araç tekniği derslerinin yanı sıra 4 saat de trafik adabı dersi görecek. Adaylar, teorik sınavda sürücü kurslarında zorunlu verilecek trafik adabı dersine ilişkin soruları da yanıtlayacak. Dersi geçemeyenler, kursu bitiremeyecek ve ehliyet alamayacak.
Bu kapsamda, MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, paydaşlarla gerçekleştirilen çalıştaylar sonrası adabı muaşeret kurallarının yer aldığı trafik adabı dersi için kitapçık hazırladı.
Kitapçığın ön sözünde, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, adabı muaşeretin evrenin merkezindeki insanın, canlı cansız bütün varlık ile ilişkilerindeki ulaşılması arzulanan estetik seviyeyi ifade ettiğini belirtti.
Millet olarak genel görgü kuralları noktasında sahip olunan zenginliğin trafik adabı noktasında da geniş bir zemin sunduğuna işaret eden Yelkenci, şunları söyledi:
"Trafikte bir başkasının yolunu yani hakkını gasp etmek, yapılan yanlışlara tahammül edemeyip hakaretlerle çıkışmak, kendi önceliğini kendisinden daha zayıf olana, mesela yayaya öncelik vermemek gibi yanlış davranış ve tutumların genelde de yanlış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tam da bu noktada sosyal değişimlerin ve hareketliliğin çok hızlı yaşandığı günümüzde, böyle hassas bir konuyu trafik ve sürücü eğitimi süreçlerinde ele almanın toplumsal geleceğimiz açısından bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda bu eğitimlerin yeni nesil sürücüler için beş, on, on beş yıl ve daha sonraki zamanlar için olumlu sonuçlar doğuracağına ve gündeme getirdiğimiz trafik adabı konusunun kamuoyu tarafından sahiplenileceğine inancımız tamdır."
Kitapçıkta konular, "Adap ve Trafik, Trafikte Temel Değerler, Trafikte Empati ve İletişim, Trafikte Hak İhlalleri, Trafikte Diğerlerinin Sürücü Davranışlarına Etkisi" başlıklarında ele alındı.
Denetim ve ceza korkusu yaşamadan yazılı kurallara uymanın önemine dikkat çekilen kitapçıkta, sürücünün araç kullanırken yapacağı kural ihlalinin sonucunun sadece maddi cezası bulunduğunu düşünmemesi, kendisinin ya da sevdiklerinin canını tehlikeye attığının da farkında olması gerektiği dile getirildi.
Bu farkındalığı kazanmak için trafikteki bütün kuralların nedenini öğrenmenin gerektiği kaydedilen kitapçıkta, bu kapsamda sürücü adaylarına her kuralın altında yatan güvenlik gerekçelerinin öğretilmesi ve çocuk güvenliği, emniyet kemeri, hız ve dikkatsizlik gibi konularda videolar izletilmesi istendi.
Trafik adabının, trafikte sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakarlık, sabır gibi değerleri barındırabilme yetisi olarak tanımlandığı kitapta, trafikteki temel değerlerin, "sorumluluk, yardımlaşma, hoşgörü, feragat ve fedakarlık, sabır, trafik kültüründe birbirini uyarma"yı içerdiği ifade edildi.
Kitapta, bu konular hakkında verilen örneklerle, sorumluluğunun bilincinde ve yardımlaşan sürücülerin trafikte birçok sorunun önüne geçebileceği belirtildi.
Öfke kontrolü için nefes egzersizi
Kitapçıkta, trafikte empati ve iletişim başlığı altında da başarılı öfke yönetimi için bazı tavsiyelerde bulunuldu. Öncelikle öfkenin nedenin anlaşılması tavsiye edilen kitapta, gevşemeye ve dinlenilmeye çalışılması, bunun için de nefes egzersizleri yapılması önerildi.
Kas gevşeme egzersizleri ya da sporun hayatın düzenli bir parçası haline getirilmesi istenen kitapçıkta, "Düşünme tarzınızı yeniden yapılandırın. Başka bir deyişle, olumlu düşünme konusunda kendinizi geliştirin, duygularınızı paylaşın, öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının" ifadesine yer verildi.
Diğerlerine göre daha çabuk ve daha fazla öfkelenen sürücülerin direksiyon hakimiyetinin bozulacağı belirtilen kitapçıkta, bunun da kural ihlallerine neden olacağı ve kazaya karışma olasılığını artıracağı vurgulandı.