Güncelleme Tarihi:
Kimseye arkanızı dönmeden kapıyı nasıl kaparsınız? Topuklu ayakkabıyla çok ses çıakrmadan nasıl yürünür? Müstakbel kayınvalidenizi nasıl selamlarsınız? Tüm bu soruların cevabını merak eden Çinliler’in derdine Hong Kong asıllı girişimci Sara Jane Ho’nun Pekin’de açtığı görgü okulu Institut Sarita çözüm olacak.
Ho’nun amacı, Çinlilere, Avrupai usulde görgü sahibi olmayı öğretmek. Hedef kitlesi; Çin’in tarz sahibi olmak isteyen yeni zenginleri. Uzun yıllar sonra yurtdışı seyahatlerinin keyfini çıkarabilen Çinli zenginler uluslararası imajlarına artık daha fazla önem veriyor. Okulda, ‘Avrupai adabı muaşeret’, ‘evsahipliği’ ve ‘protokol’ gibi kurslar var.
Ho, İsviçre ve hatta Avrupa’nın son görgü okulu Institut Villa Pierrefeu (IVP) mezunu... İsviçre dağlarındaki IVP 1954’te kuruldu. Okulun müdiresi Viviane Neri görevi annesinden devraldığından beri, tam 40 yıldır IVP’yi yönetiyor. Son yıllarda ona oğlu da yardım ediyor.
Avrupa’da sayıları azalsa da Neri, görgü okullarının aslındn eskisinden bile önemli olduğunu anlatıyor: “68 kuşağından sonraki iki jenerasyona adabımuaşeretin gereksiz ve kullanışsız olduğu öğretildi. Oysa bu insanlar şimdi çeşitli ortamlara ‘uygun’ davranmanın iletişimi kolaylaştıracağı ve kendine güvenlerinin artacağının farkına varıyor. Adabımuaşeret hep vardı ve olacak. Sadece yeni sosyal ortamlara ve gelişen teknolojiye adapte oluyor. İsviçre’deki son görgü okulu olmamızın sebebi de bu. Modern bir yaklaşım izliyoruz.”
Okulun hedef kitlesi, hem iş hayatında hem de sosyal hayatta çokkültürlü iletişim içinde bulunanlar. Neri, böyle durumlarda detayın önemli olduğunu söylüyor: “Yalnızca söylediklerimiz değil yaptıklarımız bile diğer kültürlerde yanlış anlaşılabilir. Üniversite diploması sahibi olmak iş bulmak için elbette çok önemli. Ama iş hayatına bir kere atıldıktan sonra davranışlarınızda kimi yumuşak becerilere de sahip olmalısınız.”
HAFTALIĞI 2600 DOLAR
Neri, Pekin’de açılan görgü okuluna şaşırmadığını söylüyor: “Başta Asya ve Ortadoğu’da görgü okulları çok moda. Neredeyse her hafta bu bölgelerde şube açmamız için teklif alıyoruz. Gelişmekte olan ülkelerdeki işadamları, müşterilerinin gelenek, düşünme biçimi ve âdetleriyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olması gerektiğini anladı. Ama her ülkenin kendine ait bir olgunlaşma süreci var. Bu nedenle tüm gelişmekte olan ülkeler için genelleme yapamayız. Mesela 30 yıldır Hintli öğrencilerimiz var. Birkaç on yıldır Latin Amerika ve Ortadoğu’dan geliyorlar. Türk öğrencilerimiz de oldu. Çoğunlukla sanayici, işadamı, doktor, avukat veya diplomatların çocukları... Çinlilerse daha yeni gelmeye gelmeye başladı.”
Ancak bu noktada ‘görgü okulu’ kelimesinin birçok kişi tarafından yanlış kullanılarak sömürüldüğüne de dikkat çekiyor: “Ortada hiçbir giriş sınavı yapmadan yarım-üç günlük dersler öneren ‘adabımuaşeret danışmanları’ var. Oysa gerçek bir görgü okulunun ciddi bir ders programı olur. Öğrenciler, tüm derslere katılıp sınavları geçtikten sonra onlara sertifika verilir.”
IVP’de bu kış farklı süreli dört ayrı kurs programı var. Bazı programlar yalnızca kadınlara özel, bazılarına erkekler de katılabiliyor. Ders programına uluslararası görgü, protokol, çiçek sanatı ve masa dekorasyonu, VIP konukları ağırlama, sofra muhabbetleri, kokteylde son trendler, Avrupai sofra kuralları, çatal-bıçak kültürü, yeme-içme tabuları gibi her yeni zengine lazım olabilecek konular yerleştirilmiş.
Peki görgü sahibi olmanın bedeli nedir? Viviane Neri, “Çok özel bir ortamda çok özel bir hizmet sunuyoruz. Eğer böyle bakarsanız fiyatlar dört yıldızlı bir otelle kıyaslandığında gayet makul kalıyor. Fiyat, aldığınız programa ve nerede konakladığınıza göre değişiyor. Okulda konaklamasız kurs fiyatları haftalık 2600-3600 dolar. Okulda konaklamak isterseniz ek olarak haftalık 780 dolar ödüyorsunuz.” diyor.