Yemek Borusu Kanseri haberleri sayfasında Yemek Borusu Kanseri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 511 Yemek Borusu Kanseri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
VAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, yemek borusu kanserinin (Özofagus) Türkiye'de en fazla görüldüğü 2 şehrin Van ve Erzurum olduğunu söyledi. Bu 2 şehrin Türkiye ortalamasını çok fazla yükselttiğini belirten Dr. Bükülmez, "Van ve Erzurum şehrini şöyle düşünebiliriz. Bu hastalık daha çok dünyada Uzakdoğu'da görülmektedir. Sanki Van Çin'in bir eyaleti, Erzurum da Japonya'nın bir eyaleti gibi. Yani bu kadar dramatik bir fark vardır" dedi.
#Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan BükülmezYemek borusu kanseri nispeten daha nadir görülen bir kanser türüdür. Türkiye'de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık görülür. Hastalar çoğunlukla yutma güçlüğü nedeniyle başvururlar. Erken evrede yakalanma ihtimali daha yüksektir, ancak bazen ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Yemek Borusu KanseriYemek borusu kanseri, genelde kanlı balgam, kalsiyum yüksekliği gibi belirtilerle tespit edilebilmektedir. Özofagus olarak da bilinen yemek borusu kanseri, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve gıdaların ağza gelmesi şikayetleri ile ortaya çıkabilmektedir. Peki, yemek borusu kanseri tedavisi nasıl yapılır? İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında bu hastalık hakkında bazı bilgiler
#Yemek BorusuYemek borusu kanserlerinin görülme sıklığı dünya genelinde 6. sırada. Yemek borusu kanserlerinin alt uçta gelişenlerin de beslenme dışında reflü ile rastgele ve tetkik edilmeden kullanılan, mide asidini baskılayan ilaçların kullanılması etkili oluyor. Özellikle reflü hastalığında kullanılan yanlış mide ilaçları, yemek borusu kanserlerinin tüm bulgularını maskeleyip tanıyı geciktirerek, kansere sebebiyet verebiliyor.
#Reflü HastalarıHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkBirçok insan uyanır uyanmaz güne taze bir kahveyle başlamak istiyor. Ancak kahvaltı yapmadan içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği üzerine tartışmalar son dönemde gündemde. Aç karna içilen kahvenin, şişkinlik, sivilce, saç dökülmesi, anksiyete, tiroid gibi sorunlara neden olabileceği de öne sürülüyor. Bu tartışmalardan yola çıktık ve uzmanlara, aç karna içilen sabah kahvesinin olası etkilerini sorduk.
#KahveGün içinde ama en çok da sabahları ve soğuk kış günlerinde içtiğimiz sıcak çay ve kahveler içimizi ısıtıyor. Sadece içimizi ısıtmakla kalmayan bu içecekler aynı zamanda içerdikleri maddelerle bize zindelik de veriyor. Ancak doktorlar çay kahve içme alışkanlığı bulunanlara kritik bir uyarı yapıyor...
#Sıcak KahveHematemez, sıklıkla merak edilen kelimelerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Hematemez nedir öğrenebilir ve ne anlama geldiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Hematemez nedir? Üst sindirim kanalı kanamaları neden olur? Ne anlama gelir tüm detaylarıyla derledik.
#Sözlük10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu KarataşNew York'un en zengin ailelerinden birinin varisi olarak dünyaya geldi, daha 7 yaşındayken annesinin ölümüne şahit oldu. Eşini, en yakın arkadaşını, komşusunu gözünü kırpmadan öldürdüğü iddia edildi ama her seferinde paçayı sıyırmayı başardı. Hayatı filmlere, belgesellere, kitaplara konu oldu. Tam cezasını çekecek derken bu kez de Covid-19 adaletin yerine gelmesini engelledi. Onun adı Robert Durst ve bu haber onun hikayesi…
#Robert DurstÇok nadir görülen bir adenokarsinom formu olan adenoid kistik karsinom, sinonazal mukozada başlayıp kafa tabanını işgal edebilir. Beyindeki adenokarsinom semptomları, tümörün konumuna bağlıdır ve baş ağrısı ve nöbetleri içerebilir. Peki, Adenokarsinom nedir ve tedavisi var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Efüzyon, plevra, perikard, periton gibi vücut kaviteleri içinde bulunan sıvı birikmesi şeklinde ortaya çıkan ödeme verilen isimdir. Normalde vücut kavitleri içinde yer alan sıvı miktarının 50 milimetre altında olması gerekir. Vücutta bunun üzerinde olan sıvı birikimine ise, efüzyon adı verilir. Efüzyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Efüzyon Nedir?Öksürük, farenjit, larenjit, soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen haftalarca devam edebiliyor. Bu süreçte de geceleri uykusuz bırakıp günlük yaşamımızı etkiliyor. Peki öksürük nasıl geçer? İşte kuru öksürük için tedavi yöntemleri...
#ÖksürükHer yıl mart ayında ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle Yeşilay Haftası kutlanmaktadır. Hafta boyunca tüm Türkiye’deki etkinliklerle anlam ve önemi hatırlatılan Yeşilay Haftası'nda sosyal medyada da paylaşımlar yapılıyor. Peki, Yeşilay haftası ne zaman, hangi tarihleri kapsıyor? İşte Yeşilay Haftası ile ilgili şiirler ve sözler...
#Yeşilay Haftası Ne Zaman?Göğsün arkasında yanma, boğazda gıcık, yediklerin ağza geri gelmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan ve her 5 kişiden 1’nde görülen reflü rahatsızlığı alınan önlemlerle engellenebiliyor. Ancak ihmal edilip uzun yıllar tedavi edilmeyen reflü, Barrett Özofagus hastalığı hatta yemek borusu kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#SağlıkReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüKanser çevresel ve genetik nedenlere bağlı olarak gelişen kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Çevresel faktörler arasında beslenme ve yaşam biçimi gibi unsurlar yer alır. Kanser beslenme ile doğrudan ilişkilidir ve beslenmeye bağlı olarak kanser gelişim oranı %35 olarak saptanmıştır.
#KanserSindirim sistemi ''Alt sindirim bölümü'' ve ''Üst sindirim bölümü'' olmak üzere ikiye ayrılır. Üst sindirim bölümü, mide, ağız, yutak ve yemek borusundan oluşur. İnce bağırsak, kalın bağırsak ve anüs ise alt sindirim bölümünde yer alır. 6. sınıflar için sindirim sistemi konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sindirim Sistemi Konu AnlatımıMoynaq... Bir zamanlar canlı ve popülerken şimdilerde hayalet bir kasabaya dönüştü. Özbekistan’da bulunan Karakalpakistan Cumhuriyeti’ne bağlı bir yerleşim Moynaq... Bölgede yaşayanlar zamanla kasabayı terk etmeye başladı. Denizden geriye sadece çölün ortasında boş balıkçı tekneleri ve sağlık sorunları kaldı. İşte Moynaq kasabası ve bölgede yaşayanların ilginç hayatı…
#SeyahatTüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin görülme sıklığı sigara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam gibi sebeplerle her geçen gün artıyor. Birçok doku ve organda ortaya çıkabilen kanser hastalığı, bazı belirtilerin önemsenmemesi nedeniyle sessizce ilerleyebiliyor. Kanser, vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde de bazen olağandışı sinyaller verebiliyor.
#CiltVAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez, yemek borusu kanserinin (Özofagus) Türkiye'de en fazla görüldüğü 2 şehrin Van ve Erzurum olduğunu söyledi. Bu 2 şehrin Türkiye ortalamasını çok fazla yükselttiğini belirten Dr. Bükülmez, "Van ve Erzurum şehrini şöyle düşünebiliriz. Bu hastalık daha çok dünyada Uzakdoğu'da görülmektedir. Sanki Van Çin'in bir eyaleti, Erzurum da Japonya'nın bir eyaleti gibi. Yani bu kadar dramatik bir fark vardır" dedi.
#Onkoloji Uzmanı Dr. Taylan BükülmezTürkiye’de her yıl yaklaşık 250 bin insana kanser tanısı konuluyor. Kalp damar hastalıklarından sonra dünya genelinde kanser ölüm nedenleri sıralamasında ikinci sırayı alırken kanserin sadece yüzde 30’u genetik ve çevresel faktörler ile ilişkili olarak nitelendiriliyor.
#SağlıkYemek borusu kanseri nispeten daha nadir görülen bir kanser türüdür. Türkiye'de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık görülür. Hastalar çoğunlukla yutma güçlüğü nedeniyle başvururlar. Erken evrede yakalanma ihtimali daha yüksektir, ancak bazen ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Yemek Borusu KanseriDünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada ölüm sebebi olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, her 5 kişiden birinin kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti.
#KanserTürkiye’de her 4-5 kişiden birinde görülen reflü mide içeriğinin rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Tanısı endoskopik olarak yemek borusunun görüntülenmesi ve/veya kateter veya kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesi ile konulur.
#ReflüTürkiye’de her 4-5 kişiden birinde görülen reflü mide içeriğinin rahatsız edici bir biçimde yemek borusuna doğru kaçarak şikayetlere neden olmasıdır. Tanısı endoskopik olarak yemek borusunun görüntülenmesi ve/veya kateter veya kapsül kullanılarak yemek borusunun asit maruziyetinin gösterilmesi ile konulur. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Ekrem Aslan reflü hastalarını rahatlamasını sağlayacak önerilerde bulundu.
#Reflü