Güncelleme Tarihi:
Ülkemizde her yıl 5 -6 bin kişiye yemek borusu kanseri tanısı konuyor. Üstelik son yıllarda görülme oranında artış olduğu bildiriliyor. Bunun nedeni olarak da risk faktörlerindeki artış gösteriliyor. Tütün, sigara ve alkol kullanımı, obezite, vücutta mineral eksiklikleri (çinko vb), radyasyona maruz kalmak, gastroözofagial reflü ve akalazya hastalığı bu kanser türünde risk oluşturan faktörlerden. Ancak bir başka faktör daha var ki, yemek borusu kanserinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor; sıkça yaptığımız beslenme hataları! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bilgi Baca, yemek borusu kanserine yol açabilen 6 beslenme hatasını ve bunun önüne geçebilmek için alınması gereken önlemleri anlattı...
Yemek borusu kanserinin kesin nedenleri bilinmiyor. Genetik yatkınlıktan çok çevresel faktörler ile beslenme alışkanlığı sorumlu tutuluyor.
1. İçecekleri çok sıcak içmek
Yapılan çalışmalarda; sıcak çay gibi sıcak içecek tüketenlerde yemek borusu kanseri gelişime riski 1,6 kat daha fazla bulunmuş. Sıcak içecekler iritan oldukları için yemek borusunda tahrişe neden oluyor, bunun sonucunda kronik yemek borusu iltihabına yol açıyor. Bu da özellikle orta ve alt yemek borusunda yassı hücreli kanser riskini artıyor. Bu nedenle çayın da mümkün olduğu kadar ılıklaştırılıp içilmesi öneriliyor.
4. Sağlıklı olmayan gıdalar yemek
Son zamanlarda yemek borusu kanser gelişiminde en güçlü risk faktörlerinden biri olduğuna inanılan nitratlar ve nitritler, vu¨cutta karsinojenik N-nitrozaminlere dönüşüyorlar. Tuzlanmış sebze ve konserve balıkta da N-nitro biles¸imleri ve öncu¨leri yaygın olarak bulunuyor. Uruguay’da yapılan bir çalışmada, kırmızı et ile fazla beslenmenin yemek borusu yassı hücreli kanser riskini arttırdığını, buna karşılık beyaz et, kümes hayvanlar, balık ve karaciğer ile beslenmenin bu kansere karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya konmuş.
5. Az meyve tüketmek
Taze meyve ve sebzelerin yetersiz tüketilmesi yemek borusu kanseri riskini artırıyor. Öyle ki meyve sebze tüketimi düşük olanlarda, tüketimi fazla olanlara göre kanser riski 2 kat daha fazla oluyor. Bunun aksine narenciye meyveleri ile C vitamini yemek borusu yassı hücreli kanser riskini düşürüyor. Dolayısıyla her gün, her çeşit çiğ sebze ve salata ile sebze yemeklerinden 2–4 porsiyon, meyvelerden de 3–4 porsiyon tüketmeye özen gösterin.
Özellikle antikanserojen vitaminler ve fitokimyasalları içeren domates, havuç, ıspanak, sarımsak, brokoli, turp, kereviz, karnabahar, lahana, pırasa, enginar, soğan, kereviz, turunçgiller gibi sebze ve meyveleri sık sık tüketmeyi ihmal etmeyin.
6. Besinleri az çiğnenmek
Yemeği küçük lokmalarla ve ağır ağır yemek, midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle besinlerin ağızda iyice çiğnenmesi gerekiyor.
Aynı zamanda iyice çiğnemek mekanik olarak besinlerin sindirilmesini de sağlıyor. Yapılan bir çalışmada; iyi çiğnemeden hızlı yemek yemenin yemek borusu kanserinde risk faktörü olduğu ortaya konmuş.