Güncelleme Tarihi:
Hematemez, kusma sırasında ağızdan kan gelmesi durumudur. Hematemez çoğu zaman mide ya da yemek borusunda gelen bir kanamayı işaret eder.
Hematemez, ne olduğu ve neden olduğu merak edilen konulardan biridir. Hematemez, kusma ile beraber ağızdan kan gelmesi durumudur. Çoğu zaman yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ya da mide kaynaklı bir kanama olduğu anlamına gelir. Hematemez durumu yaşayan kişilerde kanamanın aşamasını anlamak için kusmuğun rengine bakmak gerekir. Eğer kahve telvesi gibi bir renk varsa mideden kaynaklı, koyu kırmızı bir renk ise aktif kanamayı temsil eder. Ayrıca parlak renkli bir kusma olmasında da süratli bir şekilde kanamanın olduğu anlaşılır.
Hematemez teşhisi için mutlaka endoskopi yapılması ve kanamanın kaynağının bulunması gerekir. Endoskopi hem tanının konması hem de tedavinin öngörülmesi için oldukça önemlidir. Bu hastalardaki böbrek değerlerine, kan değerlerine ve kan sayımına da mutlaka bakılması gerekir. Tansiyon takibi yapılarak EKG çekilmesi de gerekir. Kötü durumda olan hastaların bu süreçte mutlaka gözlem altında tutulması gerekir. Bu kişilerin öncelikle olarak mide asidini baskılayan ilaçları kullanması gerekir. Bulantısı da olan kişilere hem bulantı için hem de mide için ilaçlar verilebilir.
Üst Sindirim Kanalı Kanamaları Neden Olur?
Üst sindirim kanalı kanamalarının birçok nedeni olması mümkündür. Hastaların geçmişlerine mutlaka bakmak ve buna göre bir nedeni öğrenmek gerekir. Üst sindirim kanalı kanamaları şu nedenlerle olmaktadır:
Karaciğer hastalığı olan kişilerde ya da alkol kullanımının çok olduğu kişilerde varise bağlı olarak kanama olması mümkündür.
Geçirilmiş olan aort yani kalp damarı ameliyatı sonrası hastalarda kanama meydana gelmesi mümkündür.
Aort darlığı yaşayan ya da herhangi bir böbrek hastalığı olan kişilerin mide ve bağırsaklarında damar belirginleşmesine bağlı olarak üst sindirim kanalı kanaması olması mümkündür.
Ağrı kesici kullanımı, helikobakter pylori enfeksiyonu ya da sigara kullanımı olan kişilerde peptik ülser hastalığına bağlı olarak kanama olması mümkündür.
Uzun süre sigara ya da alkol kullanımı olan hastalarda mide ve yemek borusu kanserine bağlı olarak da üst sindirim yollarında kanama meydana gelmesi mümkündür.
Aspirin de dahil olmak üzere bazı ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler de ülser oluşumuna sebep olabildiğinden kanama oluşması mümkündür.
İlaçlar ile yemek borusu iltihabı oluşması ve bu nedenle de üst sindirim kanallarında kanama oluşması mümkündür.
Demir ve bizmut içeren ilaçlar dışkıyı siyaha dönüştüğü için tüm klinik görünümleri de değiştirebilir.
Kalsiyum kanal blokerleri ve antagonistler de nadiren de olsa üst sindirim kanalı kanamasına yol açabilen bazı etkenlerdir.
Ne Anlama Gelir?
Hematemez sebeplerinden en çok rastlananı genelde peptik ülser hastalığıdır. Bu hastalık genellikle midede, yemek borusunda ya da onikiparmak bağırsağında görülür. Mide, bağırsak ya da yemek borusu kanseri olan kişilerde bu kanama gerçekleşmesi mümkündür. Ayrıca bu kanamayı geçiren kişilerde siroz hastalığı olması da mümkündür. Gebelerde ve sıkça alkol alan kişilerde de şiddetli bir kusmaya bağlı olarak üst sindirim kanalı kanaması olmaktadır. Hematemez'in ne anlama geldiği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle hastayı yakından ve detaylı bir şekilde incelemek ve bu esnada da mutlaka gözlem altında tutmak gerekir.