Paylaş
Yemek borusu kanserlerinde sık görülen bulgular;
Bu bulguların bazıları hastalığın yemek borusunda oluşturduğu etkiden kaynaklanırken, diğerleri hastalığın başka organlara yayılması ile oluşabilmektedir. Yukarıda belirtilen durumlardan bazıları kolayca düzeltilebilen kanser dışı rahatsızlıklarda görülebildiği gibi bazıları ise sadece bu hastalığa özgü özellikler taşımaktadır.
Yemek borusu kanserinde, tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığa sebep olan etkeni kesin olarak belirlemek zordur. Hastalığın oluşumunda riski arttıran bazı faktörler şöyledir;
Yemek borusu kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirlenmektir. Ancak çok genel bir şekilde yemek borusu kanserinde tedaviyi özetleyecek olursak; erken evrede cerrahi temel tedavidir. Bazı erken evre hastalarda radyoterapi ve beraberinde verilen kemoterapi de erken evre hastalıkta kullanılabilmektedir. Bazı tür yemek borusu kanserlerinde, erken evre olan ancak çıkarılamayacak kadar büyük kitlesi olan hastalarda, önce kemoterapi ve radyoterapi ile başlanıp sonrasında cerrahide yapılabilmektedir. İleri evre yemek borusu kanserlerinde tedavi; kemoterapi ve bazı türlerde kemoterapiye ilave immünoterapi (aşı tedavisi) ile yapılmaktadır.
Yemek borusu kanserlerinde egzersiz ve beslenme tedavide önem arzeder. Bu nedenle onkoloğunuza danışarak bu konularda yardım alınız.
Yemek borusu kanserlerinde fitoterapi (bitki tedavisi), kanserin tedavi döneminde ve tedaviden sonraki dönemlerinde fitoterapi uzmanı bir onkoloğun önerileri doğrultusunda yapılabilir.
Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileklerimle.
Prof. Dr. Hakan KARAGÖL
Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Uzmanı
Instagram: prof.dr.hakankaragol
Twitter: DrHakanKaragol
Facebook: Prof.Dr.HakanKaragol
Paylaş