Bakanlığı döneminde Türkiye’nin en çok turist ağırlayan 7’nci ülkeyken 4’ncülüğe çıktığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, “Turizmi 12 aya yaymaya çalışıyoruz. Ancak artık belediyelerin de turizm master planı hazırlaması lazım. Herkes şehrime şu kadar turist getirdim diyor. Getirdin de ne yaptın. Toplasanız 8 tane şehri geçmez turizm master planı olan. Israrla şu anda bütün belediyelere yazı yazdık. Acil bir şekilde, turizm master planlarını oluşturmalılar. Yerel yönetim işbirliği yapmayacaksa, üzerine düşeni yapmayacaksa, sadece bizim ittirmemizle bu işin olma şansı yok” diye konuştu.
#Nuri ErsoyGeçen hafta sonu Gastronomi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gülşen Coşanöz’ün düzenlediği Çağlarca Gastronomi ve Kreatif Rotalar etkinlikleri kapsamında Ormana ve İbradı’da tam anlamıyla geçmişten günümüze mimariden arkeolojiye, müzikten gastronomiye kültürün farklı alanlarını kapsayan bir yolculuk yaptık.
#Müge Akgün‘Çeşme patladı’ söylemi doğru değil bize göre organik bir büyüme var Futbolcusundan oyuncusuna, sunucusundan sanatçısına, iş insanından üst düzey yöneticisine birçok ünlü ismin Çeşme’de evi bulunuyor. Son yıllarda popülaritesine popülarite ekleyen gözde turizm merkezi, bir yandan da milyon dolarlık villalarıyla tıpkı 500 liralık döner fiyatı gibi sık sık haberlere konu oluyor. Peki; Türkiye’nin, hatta dünyanın önemli turizm dastinasyonlarında Çeşme bugünlere nasıl geldi?
#1Yazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorBugün Diyarbakır’ın tarihi Sur sokaklarındayım, Gazeteci arkadaşım Ahmet Yukuş’un sabahın erken saatlerinde “yeni Sur’a gidelim” mesajını gördüm. Dişimde sızı başımda ağrı vardı. Neyse ki kendimi başarılı doktorum Ece’ye teslim ettim. İki dokunuşla dolgumu yaptı. Ağrımı, sızımı ortadan kaldırdı. Gülüşümü güzelleştirmek için dişlerimi temizledi.
#Aziz FidancıGeçen hafta sonu uluslararası gastronomi derneği ‘Chaîne des Rôtisseurs’un Bodrum’da ilk kez bir yemeği düzenlendi. Hilton’un lüks koleksiyon markası LXR Hotels & Resorts’un dünyadaki dördüncü oteli Susona Bodrum’un restoranlarından Malva’da gerçekleşen yemeğe derneğin Türkiye Başkanı Yves Léon başta olmak üzere yurt içinden ve dışından 60’ya yakın üyesi katılmıştı.
#Müge AkgünHürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçirilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü raflara çıkıyor. Rehberde yer alan restoranlar, 7 Mart’ta The Ritz-Carlton İstanbul’da düzenlenecek geceyle açıklanacak. Magazin Konseyi, İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün’le bir araya geldi, rehbere dair merak ettiklerini sordu.
#Müge AkgünBodrum’un turistik ve pahalı olduğuna dair bir önyargının varlığına dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “Bu yargı yerine, yılın 12 ayını dolu dolu geçirebileceğiniz, pek çok aktivite imkanı sunan bir Bodrum yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#İzmirTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriGastronomi, popüler kültürün gelip geçici bir trendi mi? Yoksa insanoğlunun varlığından bu yana ne yiyeceğini, nasıl yiyeceğini belirleyen kurallar bütünü müdür? Doğduğumuzdan itibaren anne sütü veya mama ile başlayan gastronomi, ta ki öldüğümüzde bile bitmeyen, helvanın nasıl olması gerektiğini sorgulayan bir bilimdir aslında.
#BursaSon yıllarda seyahat alışkanlıkları dünya genelinde değişmeye başladı. Bu değişime Türk seyahat severler de ayak uydurmaya başladı diyebilirim. Hafta sonu kısa süreli tatiller popüler bir hale geldi. Hafta sonunu içeren iki veya üç gecelik seyahatler, artık seyahat severler tarafından ciddi anlamda araştırılıyor, ister yurt içi isterse yurt dışında deneyimleniyor.
#Pugliaİstanbul’da sayıları bir elin parmakları kadar ya var ya yok ama şehrin kültür-sanat adacıkları, sergiler, performanslar, temsiller ve konserlerle kısa süreliğine de olsa nefes almamızı, ortak zevkleri paylaştığımız farklı insanlarla buluşup sosyalleşmemizi sağlıyor. Bunlardan Zorlu PSM’de bir akşam geçirdim; işte tanıştıklarım, karşılaştıklarım...
#Savaş ÖzbeyArtık herhangi bir şeyin festivalini yapmak çok kolay. Tabii, aynı ölçüde nitelikli bir festival ise kolay bulunmuyor. 10 – 13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen “Tasarım Tomtom Sokakta” festivalini sizler için şöyle bir turlamıştık. Nedir bu tasarım festivali, hadi hep birlikte öğrenelim.
#Tasarım