Yeme Bozukluğu haberleri sayfasında Yeme Bozukluğu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1158 Yeme Bozukluğu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Duygusal yeme, stres, üzüntü, yalnızlık veya mutluluk gibi duygusal durumlara yanıt olarak yeme davranışını tetikliyor. Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, bireylerin acıkmadığı halde sürekli yemek yeme isteğinin psikolojik olduğunu ve bu durumu yenmenin zor olmadığını belirtti.
#Yeme BozukluğuAnoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresYeme bozuklukları, yetersiz ya da aşırı gıda alımı içerebilen, diğer yandan ruhsal etkilere dayanan ve fiziksel sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Son günlerde aşırı zayıflığı ile adından sıkça söz ettiren Süreyya Yalçın ile birlikte yeme bozukluğu hastalığı yeniden araştırılmaya başlandı. Yeme bozukluğu hastalıklarının başında anoreksiya nervoza geliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme Bozukluğu"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuYeme bozuklukları yaygın bir şekilde görülebilen sorunlardan. Bu durum beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, anksiyete ve depresyon gibi önemli sorunlara neden olabiliyor. Peki anoreksiya nedir, neden olur? Anoreksiya belirtileri ve tedavisi
#Anoreksiya NedirBirçok kişi başta küçük kaçamaklar yaptığını düşünerek geceleri atıştırmalar yapar; ancak bu davranış bir süre sonra alışkanlık haline döner. Üstelik tüketilen gıda miktarı da her geçen gün artar ve masum kaçamaklar sandığınız şeyler yeme bozukluğuna dönüşerek onlarca kilo olarak size geri döner. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kilo almanın en önemli nedenlerinden biri olan yeme bozukluğu hakkında bilgi verdi.
#Yeme BozukluğuYeme bozuklukları; beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, depresyon, madde bağımlılığı, anksiyete gibi ciddi sorunlara neden olabilen, yeme alışkanlıklarındaki sapmalardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Bu durum mortalite ve morbidite açısından yüksek riske sahiptir. Yeme bozuklukları ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır.
#Yeme BozukluğuYeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Peki yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğuna sebep olan durumlar nelerdir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, yeme bozukluğuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Yeme BozukluğuTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) nedeniyle mümkün olduğunca dışarı çıkmıyor, hatta evden çalışıyoruz. Koronavirüsün oluşturduğu kaygı, sürekli evde kalmanın yol açtığı can sıkıntısı gibi etkenler nedeniyle son günlerde dert yandığımız ve çözüm bulmakta oldukça güçlük çektiğimiz bir sorun var; “tatlı krizleri”.
#Tatlı KriziDuygusal yeme, olumsuz bir duyguya tepki olarak meydana gelir. Depresyon, çarpık beden algısı ve aile içi problemlerin yeme bozukluklarına zemin hazırlayabildiğini söyleyen Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, ihtiyaç duyulduğunda uzman desteği alınmalı diyor.
#Yeme BozukluğuTakıntılı bir şekilde kalori mi sayıyor? Her yemek sonrasında banyoda çok uzun süre kalıyor mu? Kilosunda kısa sürede büyük bir değişim oldu mu? Sürekli bedeni hakkında olumsuz şeyler mi söylüyor? Son zamanlarda egzersiz yapmada aşırıya mı kaçıyor? Ergenlik çağındaki çocuğunuzda bu belirtilerden bazıları varsa, dikkat! Çocuk ve Adolesan/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müjgan Alikaşifoğlu bu değişimlerin ergenlerde görülme sıklığı giderek artan yeme bozukluğunun habercisi olabileği uyarısında bulunuyor!
#AnoreksiyaTürkiye’de yapılan bazı çalışmaların kişilerin yeme bozukluğu olma sıklığını yüzde 3 olarak ortaya koyduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, daha çok ergenlik döneminde başlayan bu durumun genç kızlarda görülme yoğunluğunun genç erkeklere göre 4 katı olarak saptandığını açıkladı.
#Yeme BozukluğuDuygusal yeme, stres, üzüntü, yalnızlık veya mutluluk gibi duygusal durumlara yanıt olarak yeme davranışını tetikliyor. Diyetisyen Mehtap Yakut Yiğit, bireylerin acıkmadığı halde sürekli yemek yeme isteğinin psikolojik olduğunu ve bu durumu yenmenin zor olmadığını belirtti.
#Yeme BozukluğuBir anne, kızının ‘sağlıklı’ beslenme ve bol kıyafetlere olan takıntısının anoreksiya konusunda alarm zillerini çaldırdığını geç fark etti. Çok uzun ve acılı geçen tedaviler, zorla yemek yedirme çabaları, tüple beslenme, sosyal hayattan soyutlanma ve çok daha fazlasını anlatan anne, ebeveynlere de kritik bilgiler verdi
#AnoreksiyaSosyal medya algoritmalarının, genç kızlarda yeme bozukluğuna ve kendine zarar vermeye yönelik davranışlara yol açan içerikler önermesi bir süredir gündemde. Ya genç erkekler? Orada da çok vahim bir durum yaşanıyor. Ergenlik çağındaki erkekler, istemedikleri halde aşırı şiddet ve kadın düşmanı söylemler içeren, yaşlarına uygun olmayan videolara maruz kalıyor. Peki uygulamalar bunu neden engellemiyor?
#Sosyal MedyaSosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler sazan sarmalı yöntemiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin üyesi oldukları iddiası ile tutuklandı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve çeşitli tartışmaların odağında olan Nihal Candan, süreçle ilgili ayrıntıları CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a anlattı.
#Bahar CandanSosyal medya fenomenleri Nihal ve Bahar Candan kardeşler sazan sarmalı yöntemiyle onlarca kişiyi dolandıran bir şebekenin üyesi oldukları iddiası ile tutuklandı. Sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen ve çeşitli tartışmaların odağında olan Nihal Candan, süreçle ilgili ayrıntıları CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz'a anlattı.
#Nihal CandanBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak Sendromu“Son dokuz yılımı ölüm fikriyle yaşayarak geçirdim. 2015 yılında, 25 yaşındayken ölümcül teşhisimi aldım. Tedavisi olmayan, kısıtlayıcı bir akciğer hastalığı olan pulmoner fibrozis adlı bir rahatsızlık da gelişti ve akciğer nakli olmam reddedildi. Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum ama neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım. 34 yaşındayım ve hayatı dolu dolu yaşıyorum.”
#Pulmoner Fibrozis3 yaşından beri şiddetli mide ağrıları yaşayan, 17 yaşındayken gastroparezi ve Pan-bağırsak hareket bozukluğu teşhisi konulan 25 yaşındaki Liv Rose, sekiz yıldır bir şey yiyip içemiyor ve kalbinden besleniyor.
#GastropareziAnoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuJyoti Smith, henüz 25 yaşındayken tedavisi olmayan bir hastalık teşhisi aldı. “Üç ila beş yıl arasında yaşayacağımı düşünüyordum, neredeyse 10 yıl oldu hala hayattayım” diyen genç kadın, ölümü beklediğini ama artık korkmadığını söyledi, yaşadıklarını anlattı
#Jyoti SmithKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuGösteri dünyasının yıldızları arasında doktorların uyarılarına rağmen son aylarda zayıflama ilaçlarının kullanımı giderek artıyor. Aldıkları kiloları veremeyen ya da sadece birkaç kilo fazlası olduğunu düşünen isimler bile bu ilaçlara bel başlamış durumda.
#Sharon Osbourneİngiliz kraliyet ailesi son dönemde hep olumsuz haberlerle, çeşitli spekülasyonlarla dünyanın gündeminde. Bir yanda Kral Charles'ın kansere yakalanması, diğer yanda Galler Prensi William'ın eşi Galler Prensesi Kate Middleton'ın gizemli ameliyatı, bir türlü ortaya çıkmaması sonunda da "kendi elleriyle" yarattığı fotoğraf fiyaskosu derken ailenin üzerinde karanlık fırtına bulutları dolaşıyor.
#Kraliçe CamillaDiyet yaparken hızlı bir şekilde kilo veriyor ve tam bu mutluluğu yaşarken bir bakıyorsunuz verdiğiniz kiloları aynı hızla geri mi alıyorsunuz? Peki diyette yo-yo etkisini hiç duydunuz mu? İşte bu hafta belki de şu ana kadar farkında olmadan birçok kez yaşadığınız ama ilk kez duyduğunuz ‘yo-yo sendromu’ nedir, neden olur, nasıl etkileri vardır gibi konuları detaylı olarak inceleyelim, sonra da bu döngüden nasıl çıkılır ona bir bakalım…
#Yo-Yo SendromuBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkGösteri dünyasındaki ünlü kadınların yıllardır ben büyük sorunlarından biri her dem zayıf ve güzel görünme baskısı. Hele zayıf olmak hatta sıfır beden görünmek kaygısı yüzünden birçok ünlü isim sağlıklarından olacak duruma bile gelebiliyorlar.
#Sharon OsbourneDünyaca ünlü bir yıldızın çocuğu olarak doğmak insana büyük avantajlar sağlayan bir şey... Gösteri dünyasının birçok yıldızı ünlü anne babaları ya da sahip oldukları soyadı sayesinde kendileri de kariyerlerinde hızla yükselmeyi başarıyor.
#Robbie WilliamsKanal D’nin merak ve heyecanla beklenen yeni dizisi “Bir Derdim Var” bu akşam başlıyor. Başrollerini Birce Akalay ve Mert Fırat’ın paylaştığı dizi, ergenlik dönemindeki gençler ve ailelerinin hassas dünyasını ekrana taşıyacak. Projede rol alan oyuncularla “Bir Derdim Var”ı konuştuk.
#Bir Derdim Var90’lı yılların en büyük pop yıldızlarından biri olarak ünlenmişti. Take That grubuyla dünyayı kasıp kavurduktan sonra yoluna tek başına devam etti ve dünya çapında tanınan bir şarkıcı olmaya, milyonlarca albüm satmaya devam etti.
#Robbie WilliamsGösteri dünyasının ünlü kadınlarının yıllardır sektörde tutunabilmek için yazılı olmayan kurallara uymak zorunda. Bunların başında da her zaman genç ve güzel kalmak ve hep ısrar edilen vücut ölçülerine sahip olmak. Yani mümkün mertebe aşırı zayıf gözükebilmek…
#Tara Reid