Kanal D ekranlarının sevilen programı Gelinim Mutfakta günün birincisi tadım, yorum, puanlamanın ardından belli oldu. Gelinim Mutfakta'da bugün limon soslu yaz keki yapıldı. Kayınvalidelerin puanlarıyla Gelinim Mutfakta çeyrek altını kazanan gelin açıklandı. Peki, Gelinim Mutfakta günün birincisi kim oldu, çeyrek altını kim aldı? 9 Ağustos Gelinim Mutfakta puan durumu
#Gelinim MutfaktaPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekŞef Bora Bozankaya, Suadiye’de Kore konseptli yeni bir mekân açtı. Hint restoranı Madhu’s terasa taşındı. Çeşme’deki Fly-Inn içine açılan İOKİ, Doğanay’ın yeni karadutlu içeceği ve bu sene 50 ton ürün toplayan yerli yabanmersini markasıyla yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaMevsimine göre sebzelerle hazırlanabilecek, bol vitaminli içimi kolay sebze çorbasıyla karşınızdayız. Boş kalan mideyi rahatlatmak önemli bu sebeple iftar sofralarının vazgeçilmezi çorbalardır. Sebze Çorbası; içinizi ısıtacak, besleyici enfes bir çorba tarifi. Mevsimine göre sebzelerle yapılabilir. Yazın, kabak, biber, patates, kışın ise kereviz, havuç gibi sebzelerle yapılabilir. İşte, sebze çorbası, dızmana, karpuzlu limonata, revani ve daha fazlasından oluşan iftar menüsü....
#İftarMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuNe havuçsuz bir turşu düşünebiliyorum ne de en basitinden bir bolonez sos... Mevsimsiz olarak kullandığım belki de tek malzeme havuç. Yaz, kış; et, tavuk, balık hatta tüm sebze yemeklerinde, o nefis şekerli tadıyla adeta bir kaldıraç görevi görüyor. Başrolde olduğu zeytinyağlısı ve üzerindeki peynir kremasıyla bir dünya klasiği haline gelen keki de onu vazgeçilmez kılıyor...
#HavuçRusya’nın farklı ülkelerde başarı yakalamış ilk zinciri Novikov, Mandarin Oriental Bosphorus’ta açtığı şubeyle İstanbul’da. Pan-Asya lezzetleriyle iddialı mekânın menüsü, yurtdışı örneklerine göre biraz daha sade... Ama trüflü deniztarağı, yuzu somon gibi saşimileri, şef seçkisi suşi çeşitleri ve günlük taze deniz ürünleriyle bu açığı kapatıyor.
#MochiÇoğu zaman aslında güzel bir yer size çok yakındır ama yine de onu keşfetmek bazen uzun zaman alır. Benim Slovenya gezim de aynen böyle oldu. Uzun bir süredir Ljubljana’ya ve Bled Gölü’ne gitmek istiyordum ama diğer gezilerim için bu rotayı sürekli erteleyip durdum. Neyse ki sonunda başardım ve yeşil şehir Ljubljana’da ve muhteşem Bled Gölü’nde inanılmaz güzel bir hafta sonu geçirdim. Bu kısa gezi rotası için Avrupa’da ‘Sonbaharın en güzel rotalarından biri’ diyebilirim. Hem Ljubljana hem de Bled Gölü kısa bir gezi için gerçekten de ideal...
#SlovenyaSıcaklar tüm hızıyla bunaltmaya devam ederken tatlı keyfimizden geri kalacak değiliz! Bici biciden rokokoya, soğuk baklavadan sorbeye ‘serin ve hafif’ tatlılar kolay yeniyor, ağırlık yapmıyor. En lezzetli ‘ferah’ tatlılar yapan yerleri jürimize sorduk.
#Gazetehaberleriİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaABD ve Avrupa kültürünün bir parçası olan Cadılar Bayramı ya da orijinal adıyla Halloween, kendine has korkunç süslemeleri ve içleri oyularak ışıklandırılan kabaklar ile popüler kültürün bir parçası olmaya devam ediyor. Cadılar Bayramı eğlenceleri, kostüm partileri şeklinde ülkemizde de gençler tarafından organize ediliyor. Peki, Cadılar Bayramı ne zaman?
#Cadılar Bayramı Ne Zaman?Halloween ya da bir diğer ifadeyle Cadılar Bayramı, korkunç temalı süslemeler, içleri oyularak ışıklandırılan kabaklar, kostümleriyle kapı kapı dolaşarak şeker isteyen çocuklar ve renkli kostümlerle bilinen bir gelenek olarak sürdürülmeye devam ediyor. Peki, Halloween ne zaman?
#Halloween Ne Zaman?Kapı; hayatın duygu yüklü, kavuşma, ayrılma gibi içimizi titreten anlarında kalbimiz olur. Kavuşurken ‘sevinç’, uğurlarken ‘umut’ olur, dileğimiz; geri dönüştür. Gönül kapısı, umut kapısı, ekmek kapısı gibi metaforik yaklaşımlarımız hep heyecan, hep hayattır, aşktır, sevdadır, yani doyasıya duygudur kapı.
#ANKARAIslak kek, her yaş grubundan kişi tarafından severek tüketilen, beş çaylarının vazgeçilmezi haline gelen pratik ve oldukça lezzetli bir tatlı. Bu enfes tatlının nasıl yapıldığı ise son günlerde merak konusu oldu. Peki, ıslak kek nasıl yapılır?
#Islak Kek Nasıl Yapılır?Yaz mevsiminin bize verdiği en güzel hediyesi olan kayısının zamanını kaçırmadan bu keke mutlaka çay saatlerinize yer açmalısınız! Yumuşacık bir dokuya sahip olan kayısılı kek, süzme peynir ile buluşunca enfes bir lezzete bürünüyor. Pudra şekeri de lezzetine lezzet katıyor. O halde çayları demleyin, keki fırına verin...
#Mucize LezzetlerIslak kek, büyük küçük herkes tarafından severek tüketilen kek çeşitlerinden biri. Sadece birkaç malzemeyle pratik ve lezzetli bir şekilde kakaolu ıslak kek hazırlamak mümkün. Özellikle sıradan kek tariflerinden sıkılan ancak basit bir o kadar da lezzetli bir tarif isteyenler için ıslak kek tarifi malzemeleri ve yapılış aşamaları!
#Islak KekCadılar Bayramı, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya çapında kutlanmaya devam edecek. İlginç kostümlerin giyileceği bu günde, kendine has gelenekler uygulanacak. Peki, dünya genelinde Cadılar Bayramı ne zaman kutlanır? İşte, Cadılar Bayramı kostümleri ve bu günün ne zaman kutlandığına dair bazı detaylar
#Cadılar BayramıGün içinde hafızamızı hareketlendiren birçok olayla karşılaşırız. Anlık da olsa aklımıza eskilerden bir görüntü düşer. Kalabalık bir yerde hiç beklemiyorken yüzümüze bir gülümseme gelir. Bazen kahkahalarımızı tutamayız ve etraftakilere bu nedensiz neşenin savunmasını yaparız. Zihnimiz bize en ciddi olmamız gereken yerlerde bile bu oyunu oynar. Peki nasıl?
#Geçmişe Yolculuk