TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) çalışmalarıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı yarın faaliyete geçerek, veri güvenliğinden yapay zekaya, savunma sanayisinden simülasyonlara kadar birçok alanda sağlayacağı katkılarla ülkenin bilgi işlem teknolojilerindeki gücünü artıracak. Klasik bilgisayarların temel işleyiş prensiplerinden farklı olarak kuantum mekaniği prensiplerine dayalı çalışan kuantum bilgisayar, klasik bilgisayarlara kıyasla aynı anda veri birimleri kullanmasıyla biliniyor. Bu özellik, kuantum bilgisayarlara çok daha karmaşık hesaplamaları kısa sürede yapma imkanı tanıyacak. Peki kuantum bilgisayar ne işe yarar, hangi alanlarda kullanılır? İşte, o detaylar
#KuantumKadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) Haliç Üniversitesi'nde düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yaptığı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin sonuç bildirisinde 7 başlıkta ‘Yapay zekâ için cinsiyet adaleti önerileri’ ön plana çıktı.
#KADEMYapay zekaya yaptırılan ödev, tez, makale ve projeler son yıllarda akademik camianın sıklıkla tartıştığı konular arasında yer alıyor. Bu nedenle öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını yapay zekaya yaptırmasının önüne geçmek ve bunu belirlemek için ‘yapay zeka dedektörleri’ kullanılmaya başlandı. Ancak ABD Georgia Southern Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selçuk Doğan’a göre, bu dedektörler kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. Öyle ki tamamen insan elinden çıkmış bir makalenin yapay zeka tarafından yazıldığını raporlayabiliyor.
#Doç. Dr. Selçuk DoğanKadın ve Demokrasi Vakfı'nın (KADEM) düzenlediği 6. Kadın ve Adalet Zirvesi bugün başlıyor. Zirve hakkında konuşan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar yapay zekânın fırsatlarına ve dezavantajlarına dikkat çekerken, ‘Yapay zekânın insan hayatını ne kadar kolaylaştırıcı bir unsur olabileceği ama aynı zamanda çok çeşitli tehditler de barındırabildiği görülüyor. Burada bir fırsat penceresi var. Burayı nasıl değerlendirebiliriz. Kadınlar olarak burada ne kadar rol alabiliriz. Bunları tartışmak için zirvede olacağız.’ ifadelerini kullandı.
#KADEMİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 3 Kasım Pazar günü raflarda yerini alıyor. Çalışanların yan haklarından iş dünyasındaki yetenek savaşlarına, yapay zekâ korkusundan bölgesel asgari ücret tartışmasına kadar uzanan zengin içerikler, yeni sayıda okurlara sunuluyor.
#Hürriyet GazetesiYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru Doğdu240 milyar doların üstündeki servetiyle gezegenin en zengin insanı olan Elon Musk’ın 5 Kasım seçimlerinde aktif olarak Cumhuriyetçi Donald Trump’a destek vermesi dikkat çekiyor. İyi de Musk niye bu kadar siyasetin içinde?
#Donald TrumpCanlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluCağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.Cağaloğlu Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi İlhan Emre Çolakgil, yapay zeka dil modellerinin Türkçe dilinde sakıncalı ve tehlikeli cevaplar vermesinin önüne geçecek ‘Piskevit’ isimli bir sistem geliştirdi. Çolakgil, geliştirdiği sistem ile 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te Türkiye üçüncüsü oldu.
#İlhan Emre ÇolakgilGazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat MilorSON zamanların en sevindirici hadiselerinden biri dünyanın en prestijli ekonomi ödülü olan Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yıl Türkiye’den çıkan bir iktisatçıya, Galatasaray Lisesi mezunu Daron Acemoğlu’na verilmesi oldu.
#Nobel Ekonomi ÖdülüTransfer sezonunun son gününde Galatasaray'a kiralık olarak katılan olan ve tüm dünyada gündem olan transferde yeni gelişmeler yaşanıyor. Sarı kırmızılıların performansından çok memnun olduğu Nijeryalı golcüyü bonservisiyle kadrosuna katmayı hedeflerken Osimhen'in alternatifini de belirledi. İşte tüm detaylar...
#GALATASARAY2 Ekim 2024 tarihinde başlayan Adana TEKNOFEST, 6 Ekim Pazar günü düzenlenen son etkinliklerle sona erdi. Festivalin son gününde Türk Yıldızları, SOLOTÜRK, Jandarma Çelik Kanatlar, F-16 uçakları, atak helikopteri ve paramotorların da olduğu 10 farklı hava gösterisi yapıldı.
#TEKNOFESTYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâBab-ı Ali Toplantıları’nda 2011’de yaptığı konuşmada dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Enerji fiyatlaması en zor konulardan biridir. Devlet piyasa belirleyici olarak davranırsa enerji fiyatı vatandaş – tüketici lehine uygun hale getirilebilir ancak bu kez de enerji üreticisi – dağıtıcısı kar edemez, dağıtım şebekesini yenileyemez, geliştiremez ve üretim için yatırım yapmaz. Bu bir girdap durumdur. Bu iki konuyu dengede tutmak büyük maharetli bir akrobasidir” demişti.
#Bab-I Ali ToplantılarıTBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, CNN TÜRK'te çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hüseyin Yayman, 'Dijital çağdayız, gereklerine uygun davranmak gerekiyor. Dijitalleşme siyaset üstü mesele.' dedi.
#Dijitalleşmeİsveç Başbakanı Olof Palme'nin ailesiyle gittiği sinemanın çıkışında bir silahlı saldırıya kurban gitmesi, 80'li yıllara damga vuran siyasi olaylardan biriydi. Aradan geçen 38 yılda Palme'nin faillerine dair birçok teori ortaya atıldı. Resmî makamların dosyanın kapatıldığını duyurmasına karşın belirsizlik devam etti. Ve son olarak bu hafta herkesi şaşırtan bir gelişme manşetlere taşındı. İşte ayrıntılar...
#Olof PalmeDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Geleceğin Zirvesi Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. "Dünya 5'ten büyüktür." diyen Bakan Fidan BM'de karar alma mekanizmalarının daha demokratik hale getirilmesi ve kutuplaşmayı engelleyecek araçların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
#Bakan FidanTürkiye’de artık hâkim ve savcı adaylığı tarihe karıştı. Hâkim-savcı yardımcılığı dönemi başladı. Yardımcıların usta-çırak ilişkisi içerisinde hâkim ve savcılar yanında mesleği öğrenmesini sağlayacak yeni model hayata geçti. Peki hâkim ve savcı yardımcılığı kaç yıl? Yardımcılar adliyeler ve Türkiye Adalet Akademisi’nde (TAA) nasıl eğitim görecek?
#Hâkim