Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, alternatif bir enerji kaynağı olarak uzun süredir üzerinde çalışılan gaz hidratların yakın gelecekte sektörde yerini alacağını belirterek, "Türkiye’nin denizlerinde yüksek miktarda gaz hidrat rezervi var. Ne kadar gaz hidrat rezervimiz olduğunun anlaşılması gerekiyor. Tahmin edilen rezervlerle bile Türkiye başta enerjide dışa bağımlılığı olmak üzere birçok problemini çözebilir." dedi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiKaradeniz ve Akdeniz'de karasuları içinde "yanan buz" olarak da tanımlanan metan hidrat yatakları tespit edilen Türkiye'nin bu kaynakları doğalgaz üretiminde bir an önce kullanmaya başlaması için Milli Metan Hidrat Projesi hazırlandı. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Entitüsü Deniz Teknolojisi ABD Başkanı Prof. Dr. Çifçi "Metan hidrat Türkiye'nin enerji sorununu çözebilecek bir kaynaktır" dedi.
#Yanan BuzDünya iki uçak kazasında yaşanan iki müthiş tahliyeye şahitlik etti. İki önemli kazada da can kaybı olmadı. Yolcuların hayatta kalmasını uçaktaki ekipler sağladı. Pilotların başarılı yönetimleri ve kabin ekiplerinin paniksiz organize olmaları, yolcuların talimatlara tam uyumu hayata tutunmalarını sağladı. İki olayda da özellikle kabin ekiplerinin çok ciddi eğitim aldıkları, yaşları ile tecrübelerinin önemi ortaya çıktı. Elbette kelimenin tam anlamıyla söz dinleyen, kurallara uyan, birbirlerini itip kakmayan ‘çantamı alacağım’ diye tutturmayan yolcular tahliyeyi kolaylaştırdı.
#JAL 516TikTok fenomeni Dominique Nobes, 2018 yılından bu yana Kanada sınırları içinde bulunan Temagami Gölü üzerindeki 15 kişilik bir adada yaşamını sürdürüyor. Nobes çiftinin en yakındaki süpermarkete gitmesi bile kızak ve kano ile 8 saatlik bir yolculuk anlamına geliyor. Ancak Dominique'e göre doğanın tüm zorluklarına rağmen bu adada yaşamak çok keyifli. İşte ayrıntılar
#Dominique Nobes18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatDubai hakkında çok şey duydum, okudum ama artık kendi maceramı yaşamanın zamanı gelmişti. Çölün ortasında yoktan nasıl bir dünya yaratılır ve bunun sınırı nedir, görmek istedim. Şehrin ihtişamı havaalanına adım atar atmaz başlıyor. Ayrıca Dubai kesinlikle ‘en’lerin ve ‘ilk’lerin şehri. Dünyanın en yüksek binası, ilk 7 yıldızlı oteli, en büyük yapay adaları, en büyük alışveriş merkezi, hepsi burada.
#Dubaiİznik’teki Keramet Ilıcası ülkemizde en sevdiğim yerlerden biri olabilir. Sayısız kez ziyaret ettiğim bu doğa harikasına bu kez direkt araba ya da motorla gitmek yerine dağ tepe yürüyerek ulaşmak istedim. Bunun için de bir trekking grubunun yürüyüşüne katılmayı tercih ettim. Tam bir sukuşu olarak şifalı, ılık sularından saatlerce çıkmak istemedim.
#SeyahatDışarıda hava buz gibiyken sıcacık bir mekâna girdiğimiz o anı hayal edin. Yanan ateşe doğru uzattığımız ellerimizin sıcaklıkla buluştuğu o saniyelerin güzelliği bir başkadır. Çıtır çıtır yanan odunun sesi aynı zamanda huzurlu geçecek birkaç saatin de habercisidir. Uzman jürimize kışın tadını çıkarabileceğimiz, şöminesi hep yanan mekânları sorduk.
#En İyi 10 Şömineli Mekânİçten gelen misafirperverlik yurdumun farklı köşelerinden insanları ortak paydada buluşturan bir zamk gibi... Giresun’dayken bu fazlasıyla karşıma çıktı. Evlerde tattığım nefis yemeklerin yanı sıra konakladığımız Zifin Hotel’in aşçısı bize çok iyi ve yöresel bir akşam yemeği hazırladı. Lezzetlerin üç sırrı vardı: Malzemenin günlük olması, aşçının ustalığı ve kuzinede odun ateşinde pişirme…
#GiresunOdunun yanması fiziksel mi yoksa kimyasal mı? Sorusunun cevabı pek çok kimse tarafından merak edilmektedir. Yanma olayları tamamen kimyasal bir değişimdir. Maddelerin iç – dış yapısında gelişen değişimler kimyasal farklılıklar olarak tanımlanmaktadır. Yanma da bir kimyasal değişimdir. Odunun yanması fiziksel mi kimyasal mı? Odunun yanması endotermik midir ve hal değişimi midir tüm detayları ile derledik.
Aşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#BisteeyaBeyler, size bir uyarım var... Türkiye’de bir deprem, sel veya örneğin Kıbrıs gibi savaş hazırlıkları sırasında askeri ekiplerin tatbikat için araziye veya caddelere çıkması halk tarafından coşkuyla karşılanırdı, ana-babalar ağlardı. Biz çocuklar ellerimizde Türk bayraklarıyla selamlardık. Her türlü donanım içinde olan askerimize güven sonsuzdu. Halkımız askerine saygılıydı ve çok severdi.
#YazarMuğla'nın Marmaris ilçesinde orman işçisi Görkem Hasdemir’in şehit olduğu, 100 hektar kızılçam ormanının zarar gördüğü yangında, alevlerin, ekiplerin müdahalesiyle 5 yıldızlı bir otele ait LPG deposuna 50 metre kala söndürüldüğü ortaya çıktı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Kurumlarla el ele verip yanan alanın küllerinden doğması için kampanya başlatacağız. Görkem Hasdemir adına hatıra ormanı oluşturmayı teklif edeceğiz" dedi.
#MuğlaKış mevsiminde ısınma amacıyla soba ve elektrikli cihaz kullanımının artmasına bağlı yanık yaralanmalarının arttığını söyleyen Altınbaş Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, “Sıcak sıvılarla haşlanma, alev yanığı ve elektrik yanıklarının çoğaldığı kış aylarında, vakaların yüzde 94'ü evlerde meydana geliyor” dedi.
#Öğr. Gör. Özlem KaragölAğzımızın içinde tat almamız için tomurcuklar vardır. Ancak dilimizi yaktığımızda, tat tomurcukları işe yaramaz ve tatları doğru algılayamayız. Bu acı bize acil yatıştırıcı çareler aramaktan başka seçenek bırakmaz. Neyse ki, size anında rahatlama getirebilecek bazı çözümler var. İşte bazıları...
#Dil Yanığı