Güncelleme Tarihi:
Odun, kolaylıkla yanan bir ürünüdür. Yanma sırasında da hem iç hem de dıştan değişime uğramaktadır. Maddelerin iç ve dış yapı değişimleri kimyasal değişikliklerdir. Yani yanma kimyasal bir değişimdir.
Odunun Yanması Fiziksel mi, Kimyasal mı?
Odunun yanması kimyasal değişimdir. Fiziksel değişim maddelerin özelliğini değiştirmez, kimyasal değişim ise maddenin yapısını değiştirmektedir. Kağıdın yırtılıp, tebeşirin kırılması, hal değişimi yani fiziksel, odunun yanması kimyasal değişim örneğidir. Kağıdın yırtılması fiziksel, yanması ise kimyasal değişimdir.
Odunun Yanması Endotermik midir ve Hal Değişimi midir?
Odunun yanması, ekzotermik tepkimedir. Kimyasal değişim gerçekleşirken madde dışarıya ısı vermektedir. Odunun yanması hal değişimi değildir. Çünkü hal değişimi maddenin içeriği değişmeden görüntü, boyut ve şeklinin değişimi demektir. Tüm fiziksel değişimlere hal değişimi denmektedir.
Kimyasal olaylar maddenin yapı taşını değiştirmektedir. Odun yanarken etrafına ısı vermektedir. Buz erirken ise çevresinden ısı almaktadır. Odunun yanması ekzotermik, buzun erimesi ise endotermik bir tepkimedir. Fiziksel değişimler madde içeriğini bozmadan şekil değiştirmektedir. Kimyasal değişimler ise maddenin iç ve dış yapısını bozmaktadır.