O gün gazeteler erken baskı yapmış şu manşetle çıkmıştı: ‘Ankara Şehir stadyumu açılışı manasıyla (sonrasında 19 Mayıs Stadyumu) tertip olunan futbol turnuvasının bugünkü maçı Ankaragücü (İmalat-ı Harbiye) ile Galatasaray arasında yapılacaktır. Açılışa tüm Ankaralılar davetlidir.’
#İmalat-I HarbiyeKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#Cumhuriyet“Milli Mücadele Ankara’sının hayali bir ideal beldenin silueti halinde gözümde canlanıyordu. O devirde insanlar arasında ne samimiyet, ne emniyet, ne yakınlık, ne açık yüreklilik vardı, insan bir defa tanıdığı ile ikinci rast gelişinde kırk yıllık dost gibi oluyordu.” (Yakup Kadri Karaosmanoğlu-Ankara)
#Yakup Kadri KaraosmanoğluDoğum günü vesilesiyle annesini küçüklüğünün geçtiği, artık otel olarak kullanılan eski bir malikâneye götüren bir kadın ve anne-kızın birlikte yaşadıkları geçmişe dair hesaplaşma süreci... Joanna Hogg’un yönettiği ‘Sonsuz Sır’da her iki karakteri de Tilda Swinton canlandırıyor.
#Sonsuz SırZihni Göktay’la beraberiz. Onu Tosun Paşa ve Atla Gel Şaban gibi kült filmlerle beraber Bizimkiler, Cennet Mahallesi gibi dizilerden de tanıyoruz. Ancak asıl evi; 49 yılını geçirdiği İstanbul Şehir Tiyatroları… Lüküs Hayat’ın 28 yıl boyunca hiç değişmeyen tek oyuncusu. “Bugüne kadar 76 oyunda, 30’dan fazla filmde oynadım, dünyanın senaryosunu okudum. İyi ezber yaptığımdan bana ‘Hafız Zihni’ derlerdi. O dönemin meşhur ‘Grundig TK176 teybi gibiydim” diyor...
#Zihni GöktayBerkun Oya, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Bir Başkadır dizisi ile geçtiğimiz yıl adından söz ettiren Berkun Oya'nın, Hekimoğlu, Siyah İnci, Masum, İntikam gibi projelerde imzası bulunuyor. Peki, Berkun Oya kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Berkun OyaTasavvufi bir terim olan Eren kelimesinin sözlük anlamı, amacına ulaşan, nail olan, başaran kişidir. Bu kelime mutasavvıflar tarafından evliya, veli ve insan-ı kamil anlamında kullanılmıştır. Kelimenin ''ermiş'' şeklindeki kullanımı daha yaygındır. Cumhuriyet dönemi yazarları da Erenler hakkında birçok eser kaleme almıştır. O eserlerden biri olan Erenlerin Bağından kim tarafından yazılmıştır? Eserin konusunu, türünü ve genel özelliklerini derledik.
Büyük kentlerde bir metrekarelik sessiz bir yer bile artık bulunamıyor. Birçok dostum Ege’nin çeşitli bölgelerine göç etti. Orada yazıyorlar, çalışıyorlar. Ben böyle bir yeri özlemiyorum. Ancak bayramlarda, tatil yörelerine gidenler sayesinde boşalan şehirlerde yaşamak da ayrı bir güzellik.
#Deniz KavukçuoğluEdebiyat tarihimizde 1908 -1923 yılları, Milli Edebiyat dönemi olarak nitelendirilir. 15 yıllık bir dönemi kapsayan bu sürecin en önemli özelliği dilde sadeleşme hareketinin başlaması ve şiir dışında çok fazla sayıda roman ve öykü kitabının yayımlanmasıdır. Milli edebiyat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebiyatta birçok farklı dönem bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi ise ikinci meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsamakta olan bir dönem olarak ifade edilebilir. Milli edebiyat döneminde yazılan birçok farklı eser bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi hikaye anlayışı özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir? Milli edebiyat döneminde hikaye anlayışı ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimÇoğu sahafın masasının arkasındaki özel alanda nice özel, kıymetli eserler, belgeler saklıdır. Sahaflar o eserleri yalnızca eskiden beri tanıdıkları, kıymetini bilecek kişilere çıkarıp gösterirler. Kimi eserler yıllarca yeni sahibinin gelmesini bekler. Kimileri de şanslıdır, üzeri toz tutmadan yeni evine çoktan yola çıkmıştır.
#SahaflarTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimHikayeler yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan durum ve olayların belirli kurallar çerçevesinde anlatılması durumuna denilmektedir. Hikayeler farklı dönemlerde farklı özellikler ile yazılmıştır. Bunlardan birisi de Cumhuriyet Döneminde yazılan hikayelerdir. Peki Cumhuriyet dönemi hikaye yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#Eğitim