Malum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaRamazan Bayramı öncesi satışa sunulan çikolataların, parlaklığına, tadına, raf ömrüne, etiketine, üretim iznine, çiçeklenmemesine, ambalajına, merdiven altı üretim olup olmadığına, ağızda tortu bırakmamasına ve ağızda eriyip erimediğine dikkat edilerek, sağlıksız ürünlerden korunulabileceği bildirildi.
#ÇikolataTüketiciler Birliği, bayram ve okul alışverişinin birlikte yapılacağı bu dönemde, ekonomik alışveriş yöntemlerini açıkladı. Açıklanan tüyolar arasında, alışverişe arkadaşla çıkılmamasını tavsiye eden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, arkadaşlarla ve açken yapılan alışverişlerde ihtiyaçtan kat kat fazla ürün alındığı söylediç
Artık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça KayaBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSon yıllarda popüler olan yemek yarışmalarında sunumlarına farklılık katmak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem ‘renkli yağlar’ oluyor. Bu yağları evde yapmak, kendi sofralarımıza albeni katmak zor değil. Hem aromaları hem renkleriyle sofranızı şenlendirecek öneriler hazırladım.
#YağMevlid Kandili, Peygamber Efendimizin doğum günü nedeniyle her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesi idrak ediliyor. 2024'te Mevlid Kandili 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor.İslam dünyası, Peygamberimizin dünyaya gelişini kutlamak için Mevlid Kandili'ni bekliyor. Mevlid Kandili'nde ne yapılır, kandilde ne dağıtılır? merak ediliyor. Biz de HÜRRİYET & LEZİZZ olarak sizler için kandil şekeri tarifi, pişi tarifi, iki tane kıyır kıyır kandil simidi tarifi ve iki tane de farklı kandil helvası yaptık.
#Kandilde Ne Dağıtılır1 Eylül'de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte sağlık deposu balık, sofralardaki yerini almaya başladı. Eylül ayında en lezzetli balıkların hangisi olduğunu ve bu ay hangi balıkların yenmesi gerektiğini merak eden vatandaşlar da konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. İşte, Eylül'de lezzetli olan balıklar...
#EylülPotasyum deposu patatesi çoğumuz çok seviyoruz ama bir o kadar da patates tüketmekten korkuyoruz. Patatesin tüketme şekli sağlığımıza etkisini önemli ölçüde değiştiriyor çünkü zararlı olan patatesin kendisi değil içine ilave edilen şeyler ve pişirilme şekli… Peki sağlıklı patates tüketimi nasıl olmalı? Patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürmek için neler yapılabilir?
#PatatesGastronomik bir et lokantasında veya yıldızlı bir restoranda hissettiren bir sofradayız. Çeşme’de bir plajın restoranında... Mekân Momo, şef ise Mert Seran. Momo’ların menüsü bir plajda olmasını beklediğimizin çok çok üzerinde.
#Ebru ErkePatates dost mu düşman mı? Nasıl daha sağlıklı hale gelebilir? İçeriğindeki nişastadan korkmalı mıyız? Kızartmadan önce suda bekletmek neden önemli? Airfryerlarda yapılanlar daha mı sağlıklı? Hangi yöntemlerle patatesin nişasta oranını ve akrilamid miktarını düşürebiliriz?. Diyetisyen Gülçin Işık ile konuştuk.
#PatatesDerin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros Altan