Pek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#Yemekİster havalı bir sunumla göz kamaştıran bir ana yemek olsun, ister ne pişireceğimize karar veremediğimiz anların mütevazı kurtarıcısı... Makarnayı en az İtalyanlar kadar sevdiğimiz kesin. 25 Ekim Dünya Makarna Günü vesilesiyle jürimize İstanbul’da makarnayı en iyi pişiren, hamuru ve lezzetiyle öne çıkmayı başaran favori adreslerini sorduk.
#Dünya Makarna GünüAğustos’un son haftasını Bodrum’da geçirdim, içinde hüzün barındırmayan bir yaza veda gibiydi. Bu kez neredeyse 40 yılı bulan bir süreçte kimi zaman insanı yoran ve üzen değişimi değil, geçmişin değerlerini, özlediklerimizi yaşatmaya çalışan yerlere odaklandım.Ama yine de doğasıyla, havasıyla, konumuyla dünya turizminin en kendine has destinasyonları arasında olan Bodrum’un sezonunun hiç hak etmediği bir şekilde kısa olmasına hayıflanmadım diyemem. Neyse ki tüm yıl açık kalmayı hedefleyen, çalışma temposunu ve pazarlama biçimini ona göre yerlerin sayısı artmaya başlıyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için yol, su, elektrik gibi altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi, çözülürken de bu yaz olduğu gibi trafiğin felce uğratılmaması gerekiyor...
#Müge AkgünBugünlerde sofranızı çeşit çeşit mantarla zenginleştirebilirsiniz. Kanlıca mantarına yumurta kırabilir, kurutulmuş kuzugöbeğiyle sos yapıp et yemeklerine sınıf atlatabilirsiniz. Hemen her markette bulabileceğiniz istiridye mantarını kızarttığınızda enfes olur. Kestane mantarıysa etli yemeklere şahane bir eşlikçidir.
#MantarDoğanın kıymetini içinde bulunduğumuz salgın döneminde çok iyi anladık… Yaz sezonu tüm hızıyla devam ederken farklı bir tatile çıkmak istiyorsanız tercihiniz çiftlik otellerinden yana olabilir. Dalından hormonsuz domatesi, biberi koparıp yiyebileceğimiz, hem eğlenip hem de dinlenebileceğimiz adresleri jürimize sorduk. 10 farklı adresi sıraladık.
#GazetehaberleriTirmit mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Tirmit mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Tirmit mantarının yenmesinde zarar var mıdır? Tirmit mantarı nasıl pişirilir, nasıl tüketilir? İşte, tüm detaylar.
#Tirmit Mantarı NedirGelincik mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Gelincik mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Gelincik mantarı yenir mi? Gelincik mantarının zararları var mıdır? Sizin için gelincik mantarı hakkında detaylı bilgileri derledik.
#Gelincik Mantarı NedirMantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Onur Yaprak, "Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemeli. Hiç bir lezzet ölümü göz önüne almaya değmez. Bunun yerine ambalajlı satılan kültür mantarları tercih edilmeli" dedi.
#MantarGenel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, mantar zehirlenmelerinin organ nakline kadar varacak riskler taşıdığını söyleyerek, “Zehirlenmenin üçüncü gününden sonra karaciğerde hasar başlar ve nakil gerekebilir. Zehirli mantarları ayırt etmek zordur o yüzden ambalajlı kontrolden geçirilmiş kültür mantarlarını tercih etmek gerekir" dedi. Prof. Dr. Onur; mantar zehirlenmelerinde ilk belirtilerin en erken 2 saat en geç 6 saat sonra ortaya çıktığını söyledi.
#MantarKaz Dağları’nın yamacında kurulan Adatepe, koruma altında ve taş mimarinin en güzel örneklerinin bulunduğu ender köylerinden biri. İnsan burada sadece görsel bir şölen yaşamıyor, zeytin ve çam ağaçları, kekik, lavanta, adaçayı gibi aromatik otların arasında nefes almanın tadına da varıyor.
#OrganikÜnlü doğa fotoğrafçısı Steve Axford, bu kez de Avustralya'nın büyülü ormanlarındaki mantarları fotoğrafladı. Birbirinden güzel mantar fotoğrafları ile insanın mantarların bu dünyadan olduğuna inanası gelmiyor. İşte Steve Axford’un objektifinden birbirinden güzel ve şaşırtıcı mantar fotoğrafları…
#MantarKatalan mutfağının, Akdeniz’le birleşip, deniz ve güneş sosuna bulandığı yer Barcelona… Yemek, içmek eğlenmek ve haz almak üzerine kurulmuş bir dünyaya ziyaretçi olarak gittiğinizde Barcelona size "İyi ki geldin tabağımdaki en güzel baharat sensin" diyor. Okurumuz Oya Mumcuoğlu, Barcelona mutfağını test etti, izlenimlerini yazdı.
#BarcelonaAFYONKARAHİSAR’ın Çay İlçesi’nde, annesi Songül Çevik’in pişirdiği mantardan zehirlenen 2.5 yaşındaki Aylin Çevik, bilinci kapalı halde ambulans uçakla getirildiği İzmir’de, bu yemekten yemeyen babası Mustafa Çevik’ten alınan karaciğer parçasının nakledilmesiyle yaşama bağlandı. Kontrol için naklin yapıldığı İzmir Kent Hastanesi’ne getirilen minik kız, "Artık mantar yemeyeceğim, doktorum yasakladı" dedi.
Oslo pahalılıyla meşhur. Eğer İstanbul’dan gidiyorsanız durum sizi pek şaşırtmayacaktır. Kentin en ilgi çeken bölgeleri merkezin çevresindeki mahalleler. Kuzeydoğuda havalı Grunerlokka, güneybatıda şaşaalı Tjuvholmen ve az ileride muhteşem manzaralı Oslo Körfezi ve genişleyen kuzey ormanları. Bununla beraber şehir merkezi hâlâ “Çığlık”ın bir versiyonuna ev sahipliği yapıyor. Norveç’in en meşhur ressamı Edvard Munch’un 150’nci doğumgünü tüm yıl kutlanıyor. Geçen yıl açılan çağdaş mimari örneği kavisli sanat müzesi ve açısal opera binası etrafında heyecan büyük...