Vücut Sağlığı haberleri sayfasında Vücut Sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3972 Vücut Sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Doç. Dr. Akif Albayrak, insan vücudunun uyku moduna geçince gün içinde oluşan mikro ve makro hasarların tamirini gerçekleştirdiğini, bunun için de farklı vücut tiplerine sahip olan kadın ve erkeklerin kendilerine uygun yatakları tercih etmesi gerektiğini söyledi.
#Doğru Yatak Nasıl SeçilirVücut çatlakları, kadınların korkulu rüyalarından biridir. Beslenme alışkanlıkları, genetik faktöreler, kilo alıp verme, hamilelik gibi etkenler vücut çatlaklarına sebep olabiliyor. Çatlakları mümkün olduğunca erken tedavi etmek gerekir. Bunun nedeni, erkenden tedavi edilmeye başlanırsa hemen hemen her tedaviye yanıt veriyor olmalarıdır. İşte vücut çatlaklarını tedavi etmek için 10 basit yöntem...
#Cilde Faydalı YağlarTerleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor, bunun sonucunda da terleme gelişiyor Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı…
#Genel SağlıkCoğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz Üzüm2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiDüzenli spor yapmak, genel vücut sağlığı açısından sayısız fayda sağlarken 35 yaş üstü kişiler, genellikle kalp damar hastalıklarına bağlı olarak, daha genç yaştakiler ise doğumsal ya da genetik kalp sorunları nedeniyle ani kardiyak tehlikelerle karşılaşabiliyor. Yapılacak kontrollerin amacının, sporla oluşabilecek ani kardiyak ölüm ve diğer muhtemel kardiyovasküler riskleri azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hale Ünal Aksu, “Spor yapan veya yoğun egzersize başlamayı düşünen kişilerin, öncesinde kardiyoloji kontrolünden geçmesi, muhtemel tehlikeleri ekarte etmek için önemlidir” diye konuştu.
#SağlıkAğız ve diş sağlığının bozulması sonucunda meydana gelen diş kayıpları, konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi sindirim sisteminde sorunlara da neden oluyor. Ama hepsi bu değil. Uzmanlara göre dişte oluşan problemler başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere akciğer hastalıkları, diyabet hatta son araştırmalara göre Alzheimer’ın oluşmasında etkili. Peki dişlerin bu hastalıklarla ilgisi ne? Ağız hijyeni bu sorunların önüne geçmede ne kadar etkili? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBağışıklık sisteminin doğru çalışmasında, dokuların oluşumunda ve onarılmasında kritik bir role sahip olan glutatyon, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olan bir moleküldür. Çok güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ana antioksidan sınıflandırmasında yer alır. Vücuttaki ağır metallerin, toksinlerin ve hücre fonksiyonlarına zarar veren maddelerin vücuttan atılmasında rol oynayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bu molekülün erkek üreme sistemi için de göz ardı edilmemesi gereken faydaları bulunur. Bu haftaki köşe yazımda glutatyonun erkek üreme sistemine olan faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#GlutatyonŞifa kaynağı olarak da bilinen üzümün nasıl kurutulacağı merak edilen konular içerisinde geliyor. Farklı renkleri üzerinden ayrıca en sevilen meyve olarak da üzüm önem çıkar. Peki, üzüm nasıl kurutulur? Evde çekirdekli ve siyah üzümü fırında kurutma ipuçları üzerini tüm detaylar.
#Üzüm KurutmaDoğal taşlar olarak bilinen turmalin taşı, en renkli seçeneklere sahip olan taştır. Halk arasında gökkuşağı taşı olarak da bilinse de taş hakkında pek fazla bilgisi olmayan kişilerin sayısı da bir hayli fazladır. Turmalin taşı ne demek, nasıl anlaşılır ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
#Turmalin TaşıEozinofil, vücut sağlığı için oldukça önemli bir kan hücresidir. Beyaz kan hücresi olan eozinofil, vücutta savunma için üretilmektedir ve ömürleri birkaç hafta olmaktadır. Sizler için eozinofil hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Eozinofil NedirKanser, başlı başına çok zor bir hastalıkken bir de vücudun farklı bölgelerine olan etkileri söz konusu. Üstelik sadece hastalığın değil, tedavilerinin de birtakım yan etkileri var. Bu yan etkilerin birçoğunu hemen hepimiz biliyoruz, konuşuyoruz. Fakat kanser ve tedavileri, dile getirilmeyen bir yan etkiye daha gebe: Cinsel sorunlar. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Sadi Kerem Okutur, bu konunun maalesef paylaşılmadığını ama sanılandan daha önemli olduğunu vurguladı. İşte insan hikâyeleri ve detaylar...
#Kanser Ve CinsellikKanser, başlı başına çok zor bir hastalıkken bir de vücudun farklı bölgelerine olan etkileri söz konusu. Üstelik sadece hastalığın değil, tedavilerinin de birtakım yan etkileri var. Bu yan etkilerin birçoğunu hemen hepimiz biliyoruz, konuşuyoruz. Fakat kanser ve tedavileri, dile getirilmeyen bir yan etkiye daha gebe: Cinsel sorunlar. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Sadi Kerem Okutur, bu konunun maalesef paylaşılmadığını ama sanılandan daha önemli olduğunu vurguladı. İşte insan hikâyeleri ve detaylar...
#KanserSon yıllarda giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam, fazla kilo, bilgisayar karşısında geçirilen uzun saatler ve masa başında yanlış oturma pozisyonu derken, bel ağrısı çekenlerin sayısı hızla artıyor. Ülkemizde bel ağrısı şikayeti nedeniyle hekime başvurma oranı baş ağrısından sonra ikinci, cerrahi olarak tedavi edilme açısından üçüncü sırada yer alıyor. Her bel ağrısının bel fıtığı anlamına gelmediğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, bel fıtığında en sık yapılan yanlışları anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bel FıtığıİYİ yaşlanmak istiyorsanız her şeyden önce, Hayatı ıskalamamalı, ona dokunmalı hatta mümkünse sımsıkı sarılmalısınız. Kendinizi de çok sevmeli, şımartıp gurur duymalısınız. En büyük yatırımlarınızı kendinize, beden ve ruh sağlığınıza yapmalısınız. Hücrelerinizin her birini önemsemeli, doku ve organlarınızın her birine saygılı davranmalısınız. Kısacası iyi yaşlanmak için her şeyden önce sağlığınızı korumaya odaklanmalısınız. ‘Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları’nı Dr. Serdar Özgüç anlattı. Bakın Özgüç neler söylüyor:
#1Ejder meyvesi, görünümü ve faydalarıyla dikkat çekiyor. Pitaya olarak da bilinen bu meyve kaktüsgiller familyasına ait. Orta ve Güney Amerika'da yetişen ejder meyvesi ülkemizde de Adana ve Mersinde üretiliyor. Peki ejder meyvesi nasıl yenir? İşte ejder meyvesinin faydaları ve tüketimi
#Ejder MeyvesiGüvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin güvenlik sertifikası almaları gerekmektedir. Eğitimlere ek olarak kişilerin silahsız güvenlik görevlisi olmaları için sınavdan başarılı olmaları ve sertifika sahibi olmak gerekli şartlardan en önemlisidir. Bunların yanı sıra silahsız güvenlik görevlisi için diğer şartların da tamamlanması gerekmektedir. Peki, silahsız güvenlik nasıl olunur? Silahsız güvenlik olma şartları ve sınavda kaç puan almak gerekir ayrıntıları ile derledik.
Bulgur sıklıkla tüketilen gıda gruplarından biri olmaktadır. Bulgur sağlıklı bir besin grubu olmasına rağmen gaz yaptığı düşünülmektedir. Bu bakımdan köftelik veya pilavlık bulgurun gaz yapıp yapmadığı araştırılmaktadır. Kısırlık, pilavlık ve köftelik bulgur ile ilgili tüm detayları derledik.
Süt ve süt ürünleri vücut sağlığı için çok faydalıdır. Peynir, yoğurt ve tereyağı da sütten elde edilen ürünlerdir. Mayalama sayesinde elde edilen bu ürünler herkes tarafından tüketilmelidir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması fiziksel mi kimyasal mı? Kullanılan mantar çeşidi hangisidir? Süt ve süt ürünleri hakkında tüm detayları derledik.
Amerika Birleşik Devletleri Harvard Üniversitesi ve Danimarka Copenhagen Üniversitesinde yapılan bir araştırma, aromalı, gazlı alkolsüz içeceklerin aşırı tüketiminin testislerin çalışmasını bozarak üreme sağlığını ciddi derecede tehdit ettiğini ortaya koydu. Yaş ortalaması 19 olan 3000 erkek üzerinde yapılan çalışmaya göre bu ürünler sperm sayısında, hareketinde ve morfolojisinde anlamlı düşüş yapmakta.
#Üreme SağlığıSosyal medyadaki bir paylaşım büyük bir tartışmanın ateşini fitilledi. Çocuğunu doğumundan itibaren vegan beslendiğini açıklayan bir doktor nedeniyle konu TT listesine yerleşti. Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu hem uzmanları hem de ebeveynleri ikiye bölüyor. Kimisi bu duruma tepki gösterirken, kimisi ise veganlığın faydalarını savunuyor. Tartışmayı tüm detayları ile ele aldık...
#VeganBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#Kısırlık