Sütten Peynir, Yoğurt Ve Tereyağı Yapılması Fiziksel Mi Kimyasal Mı? Kullanılan Mantar Çeşidi Hangisidir

Güncelleme Tarihi:

Sütten Peynir, Yoğurt Ve Tereyağı Yapılması Fiziksel Mi Kimyasal Mı Kullanılan Mantar Çeşidi Hangisidir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 10:20

Süt ve süt ürünleri vücut sağlığı için çok faydalıdır. Peynir, yoğurt ve tereyağı da sütten elde edilen ürünlerdir. Mayalama sayesinde elde edilen bu ürünler herkes tarafından tüketilmelidir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması fiziksel mi kimyasal mı? Kullanılan mantar çeşidi hangisidir? Süt ve süt ürünleri hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Maddeler değişime uğrayarak yeni ürünleri oluşturur. Maddelerin değişimi fiziksel ve kimyasal olarak iki gruba ayrılır. Sütte fiziksel ve kimyasal değişime uğrayabilir. 

 Sütten Peynir, Yoğurt ve Tereyağı Yapılması Fiziksel mi? Kimyasal mı? 

 Bir madde eğer tekrar eski haline gelmiyorsa kimyasal değişime uğramıştır. Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir. Fiziksel değişim değildir. Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir. 

 Kullanılan Mantar Çeşidi Hangisidir? 

 Sütün farklı ürünlere dönüşmesini sağlayan mantarlar, sütün mayalanarak dönüşmesini sağlar. Mantarlar, ürettikleri enzimler sayesinde zincirleme reaksiyonları beraberinde getirirler. Bu sayede süt içerisinde bir dönüşüm başlar. Böylelikle süt, peynir, yoğurt ve tereyağına dönüşür. Bu dönüşümün sağlanmasında kullanılan mantar çeşidi ise Penicillium camemberti adlıdır. Ayrıca Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus adlı mantarlarda yoğurt yapımında aktif olarak kullanılan mantar çeşitleridir. Bu mantar türleri işlevlerini içerdikleri laktik asitler ile gerçekleştirir. Aynı zamanda yararlı bakteri grubuna girerler ve kullanılırlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!