Hollanda, şarküteri ve peynirleriyle tanınan bir ülke. Ama son yıllarda et ve süt ürünlerinden vazgeçme hareketine çok büyük bir ilgi gösteriyorlar. Özellikle Amsterdam ve Rotterdam, vegan ve vejetaryen restoranlar, kafeler ve yiyecek satış noktalarıyla dolup taşıyor. Ben de bu hafta sizinle Hollanda mutfağının sevilen yemeklerinin bitki temelli versiyonlarını paylaşmak istiyorum.
#HollandaSon zamanlarda çeşitli sebeplerle vejetaryenliğe karşı ilgi arttı. Sadece beslenme şekli değil bir hayat tarzı olan vejetaryenlik kararı vermeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var. İşte sağlığınızı korumaya yardımcı olabilecek bazı beslenme ipuçları...
#Vejetaryen Beslenme3000 yıllık tarihi bir geçmişe sahip Atina'ya yapacağınız gezi, bir düş ya da kabusa dönüşebilir. Ya da Atina'da her ikisini de yaşamak mümkün…Atina birbirinden güzel tepelerle çevrili, ancak kent merkezinde ciddi boyutta hava kirliliği hakim. Klakson sesi ve kalabalık caddeler bazen çekilmez olabiliyor. Ama Akropol'ün tepesinden görünen manzara olağanüstü.
Sağlıklı beslenme rüzgârını arkasına alan işletmeler hız kesmeden büyüyor. Yapılan araştırmalara göre en fazla büyüme ‘salata’da görülüyor. Bu kategorideki restoran sayısı 2024’ün sekiz ayında yüzde 170 büyürken siparişler yüzde 73 arttı. ‘Vejetaryen ve vegan mutfak’ kategorisinde ise işletme sayısının yüzde 41, siparişlerin yüzde 27 artması dikkat çekti.
#Yemek SiparişiTabii ki Türkiye’deyiz ve yarın ne olacağını bilemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Ancak genel olarak sürdürülebilirlik, teknoloji, deneyim odaklı yaklaşımlar ve sağlık bilinci gibi temel faktörlerin ön planda olması benim bu seneki trend tahminlerim. Bakalım kaçı tutacak...
#SOMER SİVRİOĞLUYurtdışı seyahatleri farklı yaşam tarzı, dil bariyeri, altyapı sistemleri ve kültürel farklılıklar nedeniyle sürprizlerle doludur... Özellikle ilk kez gidilen ülkelerde her şeyi iki kez kontrol etmekte fayda var. Neyse ki seyahatleri kolaylaştıran ve daha iyi organize olmamızı sağlayan birçok uygulama bulabilirsiniz. İşte her rotada faydalı olabilecek, herkese gerekli seyahat uygulamaları...
#Umut Fırat EroğluYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#Gastronomi18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatSürdürülebilirliği mutfakların ana disiplini haline getirme amacıyla düzenlenen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın kazananları Prag’da eğitim alırken yanlarındaydım. Onlara bu deneyimin iş yapış şekillerini, menülerini nasıl değiştireceğini sordum.
#Ebru Erke‘MasterChef’in jüri üyesi ve yazarımız Somer Sivrioğlu, son günlerde açtığı yeni restoranıyla gündemde. Somer Şef’le ‘ustalık eserim’ dediği Efendy İstanbul’u konuştuk: “Avustralya’da menüye çok rahat iyi bir alinazik koyabiliyoruz ama burada onu biraz yorumluyoruz ki farkımız ortaya çıksın.”
#Somer Sivrioğlu1995 yılından bu yana Oscar ödül törenlerinin yemek mönüsünü hazırlayan şef Wolfgang Puck’ın “Türk mutfağında kebap dışında bir sürü lezzet var. Artık kebap dışında Türk lezzetlerini sunan restoranlar açılmalı” sözlerine Türk şef ve yemek yazarlarından destek geldi.
#GastronomiYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanHürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçirilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü raflara çıkıyor. Rehberde yer alan restoranlar, 7 Mart’ta The Ritz-Carlton İstanbul’da düzenlenecek geceyle açıklanacak. Magazin Konseyi, İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün’le bir araya geldi, rehbere dair merak ettiklerini sordu.
#Müge Akgün2020'de New York'a taşınan Türk çift, Yonca Çubuk ve Emre Uzundağ, pandemi sırasında kurdukları Woodspoon adındaki yemek siparişi uygulaması sayesinde artık "küçük hayallerinin gerçekleştiğini" söylüyor.
#RestoranTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganÖnümde dünyaca ünlü şeflerden Massimo Bottura, arkamda Dominique Crenn... Boşuna “Gastronominin Oscar’ları” denmiyor bu etkinliğe... Dünyanın En İyi 50 Restoranı ödül töreni için Belçika’ya gittim, listenin sürprizi Noma oldu. Normalde üç kez birincilik alan şefler derecelendirmenin dışında kalıyor. Ama bildiğimiz restoran kapanıp Noma 2.0 adıyla farklı bir konseptte tekrar açıldığı için yeniden adaydı ve kazanmayı başardı...
#Nomaİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine ErdoğanBir süredir hem ‘Butik Oteller Türkiye’ kitabımı, hem aplikasyonumu güncel tutmak ayrıca da turizme destek olmak için yollardaydım. Geçen hafta gezdiğim Doğu Karadeniz’den sonra şimdi sıra yeniden güney sahillerinde, Göcek’teyiz. Türkiye’nin en güzel koylarının olduğu bölge güzelliği kadar yeme-içme ve konaklama adresleriyle de ziyaret etmeye değer bir yer.
#YazarYaklaşık 16 yıl İstanbul’da yaşayan Efe Çakıroğlu, ne zaman nisan ayı gelse hep aynı cümleyi kurmuş: “Ben burada ne yapıyorum?” Ekonomik anlamda sıkıntıya düşüren pandemi, manevi anlamda cesaretini körüklemiş. Ve Çakıroğlu, rotayı büyüdüğü topraklara, Bodrum’a çevirmiş. Bugün Bodrum’da aşçılık dersleri veren, yiyecek-içecek işletmelerine danışmanlık yapan Efe Çakıroğlu ile kariyer yolculuğunu ve onun gözünden Bodrum’u konuştuk.
#İzmirValilik, belediye, kurum ve STK’lar misafirlerine, ziyaretlerde anı olması adına çeşitli hediyeler verirler. Son dönemde bu konuda güzel bir uygulama ile misafirlere bölgeyi, şehri, şehrin ürünlerini, şehrin ve ülkenin değerlerini anlatan kitaplar verilmeye başlandı.
#Bursa