Ülkemizin Doğu'su, tarihi ve doğal unsurlarının yanı sıra eşsiz yemek kültürüyle de ön plana çıkmaktadır. Doğu'ya özgü yemek ve tatlıların buluştuğu bu yemek kültürünün zengin çeşitliliği Van ilinde de bulunur. Van'ın eşsiz yemek kültürü kendi sınırlarının dışına taşmış ve diğer şehirleri de yakından etkilemiştir. Peki Van'da ne yenir ve Van'ın neyi meşhurdur? Van yemekleri nelerdir? Van mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte lezzetli Van yemekleri hakkında bütün merak edilenler.
#Van YemekleriTürkiye'nin en doğu sınırında bulunan Van, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da çok seviliyor. Dünyada Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş dev kahvaltısıyla da tanınan Van'ın mutfağında hamur işleri ve ot yemekleri özel bir yer tutuyor. Sizin için Van mutfağının en nadide tariflerini derledik. Çok beğeneceğinize eminiz. Şimdiden afiyet olsun...
#Van MutfağıBugün oynanacak lig maçlarının ardından A Milli Futbol Takımımız Uluslar Ligi’nde çıkacağı Galler ve Karadağ maçları için kampa girecek. 16 ve 19 Kasım’daki karşılaşmalardan önce teknik direktör Vincenzo Montella ile hedeflerini, Türkiye’deki hayatını, futbol dışında nelerle vakit geçirdiğini konuştuk.
#Vincenzo MontellaBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#Balİstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı Beylikdüzü’nde bir çok kaliteli mekan var. Gün geçtikçe kendi içinde küçük bir İstanbul olma yolunda ilerleyen Beylikdüzü’nde farklarıyla öne çıkan 3 mekanı size aktaracağım. Bunların birincisi Phuket Garden. Mekan buram buram kalite kokuyor. Mimarisi ve yemekleri fark yaratıyor. En beğendiğim yer burası oldu… Bir diğeri By Hazzet Kavurma. Eti, yemekleri bambaşka. Ucuz fiyat politikasıyla diğer mekanlardan bir adım önde. Son olarak ise bir çok kişinin “Cami Altı” şubesi olarak bildiği Enbey Döner. Özellikle yaz günlerinde 1 tonun üzerinde döner satıldığını biliyor muydunuz?
#Beylikdüzü6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazVakıfBank Spor Kulübü, 2023/2024 sezonu açılışında basın mensuplarıyla buluştu. Gabi Guimaraes, Zehra Güneş, Jordan Thompson, Ayça Aykaç, Sarah van Aelen ve başantrenör Giovanni Guidetti, Spor Arena'ya özel açıklamalarda bulundu.
#Gabi GuimaraesToroslar’ın zirvesindeki Morca dünyanın en derin mağaralarından. ABD’li kâşif Mark Dickey 29 Ağustos’ta araştırma yapmak için mağaraya indi. Fakat içeride mide kanaması geçirdi, yeryüzüne ancak 12 Eylül’de çıkabildi. Ona yardım elini uzatan önce nişanlısı Jessica Van Ord oldu. Sonra uluslararası kuruluşlar devreye girdi. Günler süren bir operasyonla kurtarılan Mark Dickey ile konuştuk.
#Mark DickeyBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#Hollandaİyi bir lokantada sevdikleriyle keyfince bir yemek yiyip sohbet etmeyi kim sevmez ki! Ama bazılarımız bir süredir, hiç tanımadığı insanlarla bir sofrada buluşup daha çok ‘dinleyici’ olduğu bir yemeği tercih ediyor. Konumuz; sadece dünyada değil, ülkemizde de trend haline gelen tematik yemekler... Bu gibi etkinliklerde anlatımları yapan kişilerin iyi birer hikâye anlatıcısı olması bu popülerleşmede önemli rol oynuyor.
#Le Petit ChefUnilever Food Solutions, dünyanın farklı yerlerinden 1.600 şefle bir araştırma yaptı. Sonuçları da ‘Geleceğin Menü Trendleri 2023’ adlı raporla geçen hafta yayımladı. Kurumun Hollanda marka geliştirme şefi Ronald van der Laars ve Ortadoğu, Pakistan, Sri Lanka başşefi Joanne Limoanco Gendrano’yla bir araya geldim, yeni trendleri ve gastronomiyi nasıl etkileyeceklerini onlardan dinledim.
#Unilever FoodHollanda’nın Den Haag yakınlarında Scheveningen kentinde Hollanda Türk Girişimci Dernekleri Platformu (TNOP) düzenlediği iftar yemeğine Hollanda Sosyal İşleri ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip, T.C. Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, T.C. Rotterdam Başkonsolosu Sevgi Kısaçık, HOTİAD, MÜSİAD, TOV Arnhem, HTF, IGMG Güney Hollanda, HORECABOND NEDERLAND, TİKDF, Beyazay Hollanda Yönetim Kurulu Başkanları ve üyeleri ile iş insanları katıldı.
#Hollanda Türk Girişimci Dernekleri PlatformuBisikletleriyle dünya turuna çıkan ve başlangıcı Van’dan yapan Fransız çiftin son durağı Elazığ oldu. Günde 80 kilometre yol kat eden ve her gece çadırda kamp yapan çift, 60 gün sonra İstanbul’a varmayı planlıyor. Hayatların ilk defa kadar iyi niyetli insanlarla karşılaştığını belirten Fransız çift, Türk insanının kendilerini yemeğe, çaya ve uyumaya davet ettiğini söyledi.
#BisikletMichelin Rehberi’nin verdiği Michelin Genç Şef Ödülü’nü Mürver’in şefi Mevlüt Özkaya kazandı. Özkaya “Bence ‘Yurtdışına git; orada öğren, ülkene gel’ diye bir şey yok. Ben bunu burada yaptım, bunun için de ayrıca mutluyum” diyor.
#Michelin Rehberi