2002 yılından günümüze faaliyetine devam etmekte olan Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede Tekirdağ’da bulunan huzurlu bir yer. Can Topsakal’ın kuruculuğunda hayata geçen Barbare Bağları, organik, biyodinamik ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket ediyor. Bağların kalbinde yer alan Barbare Studio ise Celine Topsakal kuruculuğunda 2024 yılı içinde ilk misafir sanatçı/küratör projesini başlattı. Bu projenin T. Melis Golar küratörlüğünde açılan ve Leyla Bayrı’nın sergi koordinatörü olduğu ilk sergisi “Yer Duygusu” 14 Eylül’de Barbare Bağları’nda izleyicilerle buluştu.
#Barbare StudioÜzüm en fazla tüketilen meyveler arasında yer almaktadır. Hem taze hali hem de kurutulmuş hali çok fazla tüketilmekte olan bir meyvedir. Yaz aylarında sıklıkla tüketilmekte olan üzüm nasıl yetişir? En fazla nerelerde yetiştirilir? Öğrenmek isterseniz üzüm ile ilgili bilgileri sizin için derledik.
#ÜzümÜZERİNDE yaşadığımız topraklar kültürel, tarihsel birçok zenginliğe sahip. Bir diğeri de çok özel ürünler yetiştirebilecek tarımsal zenginliğimiz. Bunu sadece biz değil, burada çalışmalar yapan İtalyan bilimsel tarım uzmanı ve önolog olan Francesco Bordini söylüyor. Urla’da bulunan Mozaik Bağcılık’ın sahibi Ali Emin ile birlikte bağcılık alanında çalışmalar yapan Bordini, bu yarımadada bulunan toprakların dünyada çok az yerde rastlanan özelliklere sahip olduğunu anlatıyor.
#İzmir1958’de Denizli’nin yüksek rakımlı Güney İlçesi’nde, bir aile şaraphanesi olarak kurulan Pamukkale Şarapları, son yıllarda büyük bir atağa kalktı. 1993’e kadar ürettiği şarabı ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz’deki turistik tesislerde satan firma, şimdi milyonlarca litrelik üretim hacmine sahip.
Bir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinCumhuriyet’ten Zülâl Kalkandelen dünkü yazısına ‘Ortanın Sağı’ başlığını koymuş. Yazısına “Şeriatın kestiği parmak acımaz”, “Kul hakkı yemenin daniskası”, “Sevgili peygamberimiz ne buyuruyor?”, “İşçinin ücretini alınteri kurumadan ödeyiniz”, “Biz NATO’nun genişlemesinden yanayız” cümleleri sıralayarak kimden söz ettiğini soruyor.
#Zülâl Kalkandelen